用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YMCA長沙灣基信小學出左Offer
go

YMCA長沙灣基信小學出左Offer [複製鏈接]

呢間不是普通local英小, 係最似國際學校的local 學校,英文語境近native, 相對多外國人,不要當係happy 的local 英小咁報,當半間國際學校咁,不過都稔埋中學自己想點。
YMCA中學是直資考A level/DSE, 但課程自小重英輕中如果升中學又要考DSE個班唔知適唔適應到,不知可否當NCS skip中文因為我見中學有french 和Spanish,考A level個班就當然無問題,如果想繼續外國課程又負擔到可能中學轉國際適合D。

ol_bb 發表於 21-1-17 09:45
係咪誤會waiting 是reject 呢?因為我記得校長講過唔會出reject 比小學! 我見今年arrangement 同前兩年arr ...

係囉而家先1月,無理由咁快reject自己D學生,小學都有責任補底和跟進。

readymama 發表於 21-1-17 09:41
係! 好嬲! 踢左好多個出黎唔收。

冷靜!可能如其他家長講之後會有second in.
不過我覺得一間有心貫切教學理念的學校係應該是一條龍,小學和中學互相有溝通,由家長自己決定學校適不適合留低,而不是升小又篩一批,升中又篩一批。
‹ 上一主題|下一主題