用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 原來搵啱自己程度既學校係好緊要...
go

原來搵啱自己程度既學校係好緊要... [複製鏈接]

因小女讀書成績唔好 (除了英語之外)  ,所以入了一間BAND3學校...

雖然未真正在學校上課, 但學校已為小朋友安排既"英文交流"(外籍老師帶領), 小女已經好開心, 今次還有機會給她錄片講英文(相信在較叻的學校,她不會特出呢) , 成班同學一齊跳街頭舞,今天還和同學及外籍老師一起出外午餐.真有少少感觸...

雖然對其他小朋友可能沒什麼特別,但在六年小學生涯什麼都沒可參與的小孩(老師唔會簡啲唔叻既同學), 是多麼精彩啊呀!....

所以各位家長為小朋友選升中學校真要想清楚,不要高舉比小朋友去不到能力的學校,因為小朋友永遠只會沒自信心。

希望之後一樣可以這樣開心快樂!!

rhinegarden    好感動  發表於 13-7-27 12:09
熙媽媽    發表於 13-7-27 10:38
MM1155    發表於 13-7-26 15:43
   2    0    0    0

引用:我有少少題外話,希望樓主唔好介意,謝謝。

原帖由 cmvfamily 於 13-07-26 發表
我有少少題外話,希望樓主唔好介意,謝謝。
阿仔今年升中一,好好彩,入了一間啱佢的中學,但他竟然入了英 ...
小朋友得既自然會上,唔得既係迫唔上呢,一試無況。

引用:可惜大部份家長都想睇高一綫,計我話入到都

原帖由 978212 於 13-07-26 發表
可惜大部份家長都想睇高一綫,計我話入到都要讀到先為最適合
家長往往因虛榮心而斷送了小朋友前途

其實BAND3 都有好既學校,可能小女呢間係基督教中學(路德會),學校每兩個月定期有8個美國義工在學校同學生一起上課,一同午餐,學校是為學生而做,看想來,最基本是有愛心的學校...

wylo_alex 發表於 13-7-27 10:20
你今日先知?但好多家長同學生都唔知!

說真...曾經也有旁惶的時間,很想博一些BAND2 學校, 個段時間很不開心...因為看不透或不甘心;為什麼小女成績那麼差勁...
幸好C6一直幫我解開問題的根本, 佢成日好多金句, 例: 好既教唔壞, 壞既教唔好 / 你怕佢簡錯老公好過怕佢簡錯學校 / 不要太擔心個女她有自己的命運.  
‹ 上一主題|下一主題