用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

> [複製鏈接]

<學校、教育> << 拉雜談>>

兒子上小學後,幾乎不曾看過醫生。近日天氣反覆,時寒時暖、時濕時燥,終於病倒了。據他說,班中大半人都有喉龍痛、咳嗽等狀況。昨天還嚷著要帶口罩回校。

各位網友的寶貝的學校情況如何?分享下!

Re: 學校、教育 << 拉雜談>>

有時冇辦法,好像我兒今天做 assessment,怕影響成績,有 d 咳都照返!

出水痘冇得避喎!基本上實中。你見到病徵前已傳晒出去。除非已出過或打左預防針。舊年尾我個姨甥女一班七件中哂。

judy 寫道:
有"雜"才来你這里拉。

我個咁好既標題俾你咁解法 :evil:

toffeeli,

呢個 topic 分三部份,你的回應屬第三部份。新開張,最好加小小學校同做教育,咁就 prefect 勒!

有理!

請多多惠顧。

看來流感問題不太嚴重。各位若有新話題,不妨在此提出。開此欄志在方便有感而發,又懶得自己開新欄而設,絕非私人園地。

良師頌是乜東東,有冇辨法貼來看看。如何教人流淚,真要見識一下。今天又如何令人覺得屈辱流淚,更想知道。

我說了一些見解,但很快便察覺有錯,但卻有人大讚真知卓見。聽到自己都會臉紅。

怎會有人要政府撥款來敬自己一番呢?

真是好教師,怎耐煩去看歌舞表演。須要人認同和肯定的人,大多沒人認同和肯定吧!

麟媽媽 講開又好似係。我記得舊年返學冇耐便派紙,盛惠20大元。然後有一天齊齊操去做檢查。今年一d聲气都冇。唔通取消左?

不過你又唔洗傷心個五舊水,牙醫保健,我聽到既都係惡評居多。好多人話番黎唔見左几隻牙(剝快過補。尤其前面個d,橫掂就快都換喎) 平野冇好。舊年有人力勸我唔好比個仔跟大隊去。不過我好清楚個仔d牙,就當去次 outing。20元洗一次牙都幾抵。

Bambi,

冇錯,雜乓罧就係我最鍾意,judy 個話題其實正經得濟。

你冇錯,但唔岩,牙同眼都要響出事前察覺。小學前應做一次認真檢查。眼,我有兩個好介紹:一,去理大做,平靚正,不過排期要好耐;二,明愛醫院有個靚女視光師,八十蚊一次詳細檢查,連眼壓個d都驗埋,唔洗等。

本來登出左,諗住開工做野,見到又忍唔住加番句;

張文光連年以無敵資態勝出。只可反映一事實:他深得選民支持。他做的一切可能正是選民深表認同,他並冇丟選民的架。衹是他的選民丟晒教師界的架!

我再一次呼譽:將教育界功能組別改稱為教師界功能組別!

WYmom,

咁即係你個女連小小牙(救)膜都冇,係好現像喎!

幼稚園冇牙齒保健住,你出年先算啦。睇牙感覺恐佈,主要係大人(既係我地)灌輸既。你個女太大啦!下一個我教你,你自己去洗牙時,帶埋佢去,我自己經驗二歲零,俾小朋友見下。最好你重懶 enjoy 咁仲好!然後叫佢坐上去玩下。冇事都帶佢地去坐下。不過有d牙醫唔鍾意做細佬。我又介紹你一個響東企業廣場做既。好鬼有心机做小朋友。不過d收費就好飄忽。有時唔收錢,有時鬼咁貴!不過好多客,平日好d。

理大眼科中心,詳情我都唔係好清楚。有個老友小朋友有問題 refer 去,去開發覺係可以公眾排期,咁就全家定期檢查,差不多要輪九個多月。

明愛既就係我去驗有冇老花。其實算係一間開在醫院既眼鏡店。但會同你做青光呀,眼壓,視網膜個d test。我遲d同你問下理大既方法。呢度都好似有人講過。明愛你自己打電話接去視光師李小姐就得!

人最重要係乜呢?金錢、教育、快樂、靈修..

人越老答案越肯定--健康。

每天坐在車上三小時,途徑婉然曲折的鄉郊大道,然後全港最高車速的公路。遇到交通意外的機會一定比常人高。如此愛子,何不搬到塘福住,東涌都好丫!

wunma 寫道:
本來, 一直希望董生早日下台. 昨天, 他承諾不會接受其他私人機構, 或自己家族生意, 或有利益衝突的工作, 令我對他多了幾分欣賞.

我唔信!

昨天擺了一個烏籠。有視光服務的是深水步寶血醫院,不是明愛。好彩得 TWMa 有興趣。

Sorry! Sorry!

看來資訊提供不適合我,都係

但佢d表情,不可算越來越奸。但厭惡、鄙視、不耐煩卻明顯日益嚴重,不時還流露出絲絲怨恨。我相信他以前是一個老好人、但經七年煉歷之後,已變壞了!權力令人腐化,只有真正的政治家才能避過此考驗。

再看東方海外與李嘉誠的瓜葛,更難相信!

做政協副主席有甚麼好呢?今天看報終於找到答案:死後可蓋國旗!愛面子的老董為何遲遲不公佈辭職,有人說因為他要落實此虛函才肯公佈。我愈來愈信。

wunma, 或 judy, 或邊個都好:

究竟是"越來越"還是"愈來愈"?

wunma,

What can I do without you!

judy 姐,

我話佢愛面子姐,冇話愛面子唔好喎!做乜咁勞氣?仲有,你幫我叫 philip 出來好媽?几日唔見又掛住佢啦。

wunma,

謙虛係美德,黎呢度咁耐,邊個叻邊範,冇得呃既!

就算xx 與 xx之話題,我都無嘮氣。。

xx 與 xx,你梗係冇勞氣,俾人鬧個個係我。我講左幾句持平話咋。後尾俾人串,先發炮還火。

[quote]4. 物以類聚。人類有互相模仿的天性,個人的行為極受最接近自己的人影響。如你經常同失敗者一起,久而久之自己亦成為失敗者;反久,如經常同成
‹ 上一主題|下一主題