用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC難考嗎?
樓主: Pjjj
go

RC難考嗎? [複製鏈接]

回覆:RC難考嗎?

成日話多人申請就難考,但考學校並非計 probability 喎。例如,得 100 個位,500 人考,唔代表 500 個都均等機會。例如唔識講英文,根本唔會收。以國際學校計,其實我估有高至四份一人係未夠料就去考,(例如英文唔掂)。所以,唔好比申請人數嚇親。

FattyDaddy 發表於 16-3-8 02:00
This is true if the school interview all applicants, but in reality they don't have the time or reso ...

So what is the present arrangements at different ESF schools?
Who decides how many students they interview each year?
I think a couple of years back someone said one school did interview everyone.

雖然係選部分人 in,但隔離有個 topic 話,其實真係一直再叫 waiting list 去 in,畢竟可能有第一 round 的 fail interview,亦有 D 人可能有幾間 offer 。
間間都多人申請,但會唔會係同一批人?
話就話 800 個人申請 150 個位,但真係計,可能係 800 個人,申請 4 間共 500-600 個位,到最後,情形未必係咁差。
‹ 上一主題|下一主題