用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績大退步 ~~~ 怎麼辦
go

成績大退步 ~~~ 怎麼辦 [複製鏈接]

成績大退步 ~~~ 怎麼辦

自農曆新年假後,完全心散,經常抄少手冊功課,測驗成績大退步,由第一學期的8+ 及 9+分 ,到第二學期的緊緊合格,同我來說簡直是極大的震撼,以前佢少少扣分到唔開心,到而家佢竟然話合格都好滿意,請問我可怎樣?
請問是否要幫佢搵補習呢? 但佢而家只是二年班。救命呀 請問有無家長可以比到意見我呀???

Re: 成績大退步 ~~~ 怎麼辦

Dear WYmom,

Thanks for your reply.  我是個在職媽咪,我都知到這不是藉口,但最近因工作繁忙,實在沒有時間像以往測驗考試般出題目給佢做,結果........

我知道佢太過依賴我,我好希望佢能自己溫書,但出來的成績實在無法接受,個根基唔好,佢又怎可能繼續有心機上呢?

我老公上星期同佢傾完,有一兩日表現好d,自己做晒功課,但第三日又back to normal.  真係無晒佢符,如果不斷同佢傾,又驚比佢話長氣,而家d小朋友太早熟,太有主見,有自己的思想,又要留意佢的情緒,請問有無人理做家長的壓力呀

天下烏鴉一樣黑,天下小孩一樣...
‹ 上一主題|下一主題