用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 見完CAC醫生
go

見完CAC醫生 [複製鏈接]

引用:尋日見CAC兒科醫生,診斷阿囡為自閉症,跟住

原帖由 cindychui 於 15-05-28 發表
尋日見CAC兒科醫生,診斷阿囡為自閉症,
跟住寫轉介信排兒科,遺傳科,精神科.
其實小朋友已有問題,想問下大家 ...
你囡囡幾大? 等見政府前等幾耐? 有冇講程度同有冇智障? 上網睇通常女比男嚴重 。。
我囡囡約左見一個前cac 醫生。 出左去掛牌。 個心都好亂。

引用:Quote:daibolam+發表於+15-5-29+09:09+你囡

原帖由 cindychui 於 15-05-29 發表
阿囡14年11月排cac,今年5月已見兒科醫生.
醫生話阿囡中晒自閉症嘅症狀,唔係嚴重.冇講程度,至於智障,咁細個 ...
暫時上左咩訓練呢?成效點?

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+15-05-31+發表

原帖由 yiyi0401 於 15-09-30 發表
請問有咩早期治療或訓練可介紹下?我都幫我仔搵緊,我仔20m月大,但評估為大約一歲多dd既bb,我已搵左好多間 ...
你私人評左有冇問醫生有咩建議?我20個月嗰陣無乜單字。醫生話搵邊個教都一樣。唔急搵言語治療。我囡足2 歲而家剛排到言語治療。

回覆:vincelo29 的帖子

細路好難坐半個鐘。。

引用:Quote:原帖由+fandd+於+15-05-31+發表綜合

原帖由 bubibubibuuu 於 15-10-01 發表
我都有咁嘅想法,我仔15m去睇私人醫生,佢冇做哂成個評估因我仔太細,但特徵明徵冇手指指唔望人唔識講野唔 ...
你點發現小朋友15個月就需要評估見醫生? 請問邊間機構18個月收密集班?

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+15-05-31+發表

請問有咩早期治療或訓練可介紹下?我都幫我仔搵緊,我仔20m月大,但評估為大約一歲多dd既bb,我已搵左好多間 ...
我嗰時排左職業治療同幼兒導師。你小朋友有冇感統問題?多去公園玩有幫助。千秋。搖搖板。爬高。 訓練佢眼神可以迫佢望你眼睛後才俾東西佢。又可以將佢要嘅野放你兩眼中間或放你頭上。佢望左你先俾佢。
我另外淘左一大堆玩具同佢玩。
有人話戒奶蛋小麥。我初時都有食少啲蛋同奶。 仲有刷身。

引用:Quote:原帖由+fandd+於+15-05-30+發表回覆+

我仔依家20個月,都成日係咁,扯到我好大力架,好痛架,可以點做?
我搞左幾個月都唔多識指。但理解能力好左會有改善。 我暫時叫佢學習“等等”。。先俾佢。。 都唔知點搞

引用:Quote:原帖由+daibolam+於+15-10-01+發表你

原帖由 yiyi0401 於 15-10-02 發表
請問你囡排到邊間?做成點?覺得有幫助嗎?我仔快21個月,都唔識講野,一。個單字都唔識講,仲係bb話

...
領思建基楊震呀 。 你個醫生話佢需要咩你就做咩啦。 起碼無再退步。 早期訓練錢唔慳得。買個希望都要。 你去邊度評估,評估左咩事?如果自閉佢會寫信俾你去cac 同社署排。社署會安排關愛基金俾有需要家庭申請排服務架。你問下社工

引用:Quote:原帖由+daibolam+於+15-10-01+發表你

原帖由 bubibubibuuu 於 15-10-02 發表
特徵明顯冇手指指唔望人唔識講野唔識俾野我地唔識揾人幫開野唔識聽指令,所以去揾醫生睇。密集就建X同樂X, ...
如果好似你咁早啲知就好了。。。 我囡最初有講野有眼神。後來逐漸無。。
希望大家初評係評衰左。遲啲再評好輕微。。

‹ 上一主題|下一主題