用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中路完成,入離分享下
樓主: chasedream
go

升中路完成,入離分享下   [複製鏈接]

你揀的學校, 幾乎同我哋之前一樣,只有一間,之前有眼不識泰山,冇報

fatman69 發表於 21-4-7 01:26
LW應該是最強幾間男女津之一,LW/TH/TST
通常男女津,跨區,是否多數選擇呢三間?或者加埋官校例如QES?

hkpapa852 發表於 21-4-9 08:46
DGS同HYS其實唔係真正睇當屆學生既RO,反之係集合了過往申請人所報讀小學既前人RO,學校名氣,校內排名而決 ...

呢兩間出offer早 ,通常RO都未出到。
之後見到RO就開始call waiting.

maomaochoi 發表於 21-4-9 10:42
認同

因為阿仔話中學interview啲題目真係好淺,佢小學同佢地模擬時嘅題目好深。班主任仲話interview好重 ...
今年點考時事?問乜都可能被人投訴老老實實考學術,少d嘢準備

maomaochoi 發表於 21-4-9 10:42
認同

因為阿仔話中學interview啲題目真係好淺,佢小學同佢地模擬時嘅題目好深。班主任仲話interview好重 ...
今年點考時事?問乜都可能被人投訴老老實實考學術,少d嘢準備

Face3366 發表於 21-4-9 22:14
唔了解其他學校,就我女學校而言丶今年自行一役,可以說不盡人意。其實在EK一派喜氣洋洋景況中,那些多收了 ...
呢個階段自行可能只有少數人收電話,所以暫時不盡人意。不過,的確搞到人心惶惶,大抽獎也放軟手腳。

lukeskywalker 發表於 21-4-10 14:23
阿囡升中路比我想像中順利,囡當年升小,經歷直資冇offer,自行唔中,抽獎中寶校,去到叩門反而由東區轉到 ...
緣份就係咁
珍惜

200904 發表於 21-4-10 17:20
我都覺得可能因為升小一時,自行唔收,大抽獎抽到沒有填過名字的寶校,然後四處叩門,晚晚都擔心的日子。孩 ...
你的囡囡好乖,生性,叻女

KathyTung 發表於 21-4-11 10:11
我又分享下啦!我囡葵青區二線小學,Band1B-1A!不是級頭,當年我們一家只想近屋企嘅小學,所以自行順利入 ...
小朋友有目標,有進步,恭喜!

小鹿揀學校 發表於 21-4-11 11:34
其實我都有個疑問, 到底一線小學的級二叻d吖,定四線小學的級一叻d?
前者叻極前面都有一個叻過你, 後者已是 ...

睇sample size
一級30考第一,同一級200個考第一,已經唔同概念。一級200可能分6班,每班30個左右。咁A班第一可能係全級第一,也可能全級第十幾。同樣道理,所謂N綫小學,可能人數少,考第一可能非常叻,也可能真係一般般,變數大。不過,人數多的學校,或者打木人巷學校,可以考第一,絕對唔係凡人

至於中間位,無人知喎。因為如果sample size 唔夠大,變數大。

好似中學,出過狀元學校,同恆常出狀元學校,已經不同概念

chasedream 發表於 21-4-11 14:29
通常mcsps d人會去邊間中學?

SPCC ,DGS,外國讀書,或者國際學校

kirstyau 發表於 21-4-11 22:30
阿妹好彩食正自行放位咋
恭喜真係好開心!

kirstyau    發表於 21-4-12 08:10

Poyau 發表於 21-4-12 07:25
升中人數減少相關報道

https://topick.hket.com/article/2819505/中一自行收生英中學額減至5,100個
我估當年出生率一路推高,可能一半左右都係雙非。依家疫情加香港社會問題,唔少都選擇唔過來了。今年大抽獎可以進取d

janettsui 發表於 21-4-12 02:22
我也分享一下
女兒是細B 升小時要由音小一直玩到叩門 幸好最後叩到離家步行十分鐘路程的津小
感恩入到一 ...
恭喜!苦盡甘來!

kirstyau 發表於 21-4-11 21:16
阿妹升中都終於收工,黎緊可以好好預備升中課程。

本來自二正取,望7月備取自一。31/3竟然接到直 ...

自一家姐果間?
格仔裙熊貓鞋,勁靚

PTL_L 發表於 21-4-12 08:42
我冇留意到報紙,但一直覺得今年4女直,自行中一二比往年容易,加上疫情問題,影響經濟及雙非一班來港讀書 ...
有朋友今年子女考小學,覺得非常難。可能主要影響到的是高年級的同學。

hkpapa852 發表於 21-4-12 10:06
最估唔到, 反而係無乜人攞 GHS 出嚟 vs.......
都要怪你一直話佢唔要親生女
其實依家已經好咗好多。

IYY    發表於 21-4-13 01:06
jacknetpass    發表於 21-4-12 19:42
joycechanwy    發表於 21-4-12 15:49

PTL_L 發表於 21-4-12 19:59
3)如德小生升唔到上德中,跟學校網係黃大仙,該區學校只屬一般,如果入唔返band 1英中,咪賠了夫人又折兵: ...
GH本身水準還是很高,小學課程安排,全人發展都做的不錯。還是非常值得入讀嘅。
我知道有小朋友之前升唔到中學,去咗地區官津,一直名列前茅。

SuLuLu 發表於 21-4-12 21:32
係啦,GH近年越來越普通。不受歡迎。
本身優勢還是很多,我一向認為GH還是非常值得俾學費的一間學校。

200904 發表於 21-4-15 11:23
我細女其實好驚普通話學中文,所以她一早就對直資中學有些抗拒。
你大女間直資,校內popular 語言係英/普
‹ 上一主題|下一主題