用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無計劃送小朋友去外國讀中學?
樓主: 安安
go

有無計劃送小朋友去外國讀中學? [複製鏈接]

昨日剛從英國回來.

有兩個女兒在英國讀書.大的中五,小的中三.

我的經驗是:
1.中二暑假過去升中三,而事實上,大部份學校都喜歡收中三.
2.一般新開學,鬼仔鬼妹都開放,願意接納新同學.兩三個月都唔埋堆,就會比人邊緣化.
3.中文比英文難學,如果中文底唔夠,書寫能力好快會流失.決心過去之前,就要加強中文.英文,基本上,半年,已經好好.好過香港五六年.

對 GCSE 我女兒學校是這樣安排的,不知其他會不會一樣.

中三, 考中文
中四,宗教,物理,地理,生物,數學...約共九科.大部份是選擇題卷.
中五就會考另一份卷.

所以,中三的一年,英文的進度很重要.
如果過去升中四,英文有點擔心未能一下子跟上程度而影響成績.

而監護人則一定要有的.
有些是監護人+HOST FAMILY
有些則分開,不過 HOST FAMILY 仍然由 監護人安排,所以你祗有一個對口.

學校有分 LONG /SHORT/ EXACT WEEKEND,祗有 EXACT WEEKEND 才去 HOST FAMILY 渡週末,一學期祗去三數次.

長假期很多人都選擇回港,而我則選擇一個月以上假期才回港,10天左右的,都會去寄宿家庭.

至於好不好,運氣吧,我未有聽過大投訴.

而家我個女GBP9615一學期,雜費150左右,去Morocco 700(5年級先去)
監護人一年750,住宿30一晚食15,一年返三次,機票HKD44000,零用1000鎊一年,HKD400000係差不多了。

我個女讀LANCING COLLEGE,HOST FAMILY 同GUARDIAN 都位於BRIGHTON,用左兩個,都係收GBP700一年。其他地區可能唔同收費。至於機票,因為同學九成坐CX,成班齊嘩嘩,加上學校有校巴(一班)所以唔會坐其他機。中三係讀全科,加兩科外語,我個女修西班牙同意大利。XMAS返香港,無咩變,復活節已經睇d無字幕既西片,食水果多左,睇英文小說。開始衣著飾物西化。旁睌去跑步,朝早沖涼。今年同佢去英國,先聼到佢講英文,成個鬼妹咁。獨立方面,又遇上反叛期,好難判斷。AGENT早搵早參考,而家去英國競爭大左。因為好多人去。而且好多國內人持香港ID子女,讀國際學校個班。

LANCING 既做法,夜晚有溫書時間,仲有兩個導師,其中一個祇跟兩三個學生。每次成績表都email+Post每一科,老師都會詳細評說,連體育,舍監,導師都有
LANCING係小鎮,少娛樂。去Brighton 又遠。加上成績退步,舍監夜晚會收電腦,同電話。第二朝先比返佢。至成績好返為止。其他學校,要其他家長答了。

Cpu1995
Check pm plz

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

除左細路,大人都要準備。中一去,始終唔贊成。
‹ 上一主題|下一主題