用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC DSE成績是否比SPC差少少?
樓主: Snoopyboy
go

QC DSE成績是否比SPC差少少?   [複製鏈接]

根據拔苗定律,就算小學果43位尖子上到去qc 都未必會順理成章係初中什至高中尖子,所以forcast 太遠都係冇用。

chitchit0520 發表於 22-4-10 22:29
咁真係唔知自己嗰個係咪尖架喎!

咁講:
首先請定義點解中間材料的去到直資會升level ?
點解尖子仲會係尖子而唔係跌level ?

照你設定直資中間全部都升level, 以家長角度黎講,咁豈不是收生收得越多的直資會越著數? 因為升level 既機會越大。

事實又是否如此?

ckcleung 發表於 22-4-15 10:54
SPC DSE 成績係近2-3年先話登頂,計中學,6-8年前,SPC當年會盡收B1A生?
其實近期spc 係咁被吹奏,想知真係進步得咁緊要嗎? 而家個風好似吹到spc >qc / LS / DBS 一樣

chitchit0520 發表於 22-4-15 11:35
我親人讀緊SPC, 佢就話覺得好過QC, 除了要俾學費之外。
佢讀過qc ?點比較? 邊方面好過etc ?
我睇野直接小小,對番題,就用qc 同spc 比較:

以自行入學學位方面,qc 爭崩頭,得43個左右,而spc 係直資,有100個位。
top既小學最多都係級3 內可自行試qc,但相信同校級10都仲可以搏spc 去做水泡 (對top尖子黎講spc係水泡)。
暫時男仔要報最好的中學都係直資報spcc/dbs,自行qc+lsc組合,其餘都係用黎買保險而已。

至於dse成績,我覺得2-3年優劣唔代表乜野,仲要講既係果幾個% ,我相信最直接比較到就係升中入學難度。

Szetimmy0225    發表於 22-10-3 12:10

chitchit0520 發表於 22-4-15 12:56

當然呢個只係佢個人睇法,我亦有保留,只係話有人真係 ...
同意如果比較最尖的話,可能spc果班暫時仲未夠qc 最尖的fight,但計整體的話(即正常人,非外星人),呢2,3年個trend係有收窄現象,個人覺得spc 上番都係一件好事,起碼俾班仔多個選擇,最好黎緊2,3年再拉近d 距離更好

其實冇得比,如果有spc 同qc offer 係手,我相信冇人會揀spc

利申我個人鐘意qc 多d,研究下果堆收生數據

144個中學學位

1)43個自行: 呢堆一定係band 1A

2)聯小25% 最多: 呢批是否又band 1A? 我個人有保留,就假設有一半有band 1A,即係15個左右。

3)抽獎入: 相信真係band 1a既已經係好小好小數,因為1A生理應自行已有著落,抽入既全落入band 1b區,就當有5個1A生堅持抽都要抽入qc

1+2+3 = 63人左右,我唸唔到點解會有70% band 1A 學生,如果夾硬話灣仔1B = 全港1A, 咁點解呢堆band 1A生入唔到其他band 1A直資/官津?

有錯請指點,我唔係住灣仔區

medicine 發表於 22-4-18 17:34
假設唔係好合理咯:
SPC中一收外來生100人,似乎沒錯.

我試下再分析,spc小學派到90-100個上中學 (spc網頁有寫)

頭43個:
QC 自行,收全港最top
spc 入面假設係原小學有13 個最top,外來的30人最top,而加埋呢43人都唔夠qc 43自行勁
(b3410 話呢set QC 贏,我同意)

43-100名:(約60 人)
QC: 2軒聯繫 +愛小+ 同區band 1a抽入
spc:原小學第13名-第33名 (20人)+外來生條隊的31名-70名 (40人)
(呢set spc咁分配有冇懸念?)如沒有的話,43-100名會係邊組贏?  

100後
QC: 灣仔區大抽獎入
spc: 原小學第33名- 第90名左右 (共60人)+外來生RO第71-第100名 (30人)
(呢set 爭議性大,因為講緊原小學有60個升中後會變左做100名後,咁就同直資一條龍小普遍都勁過其他小學呢個結論有沖突)
咁qc 100後vs spc 100後是否平手?

我將理論數字化後,又幾interesting

‹ 上一主題|下一主題