用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 Interview 结果
go

德望 Interview 结果 [複製鏈接]

其實大家都明白你唔係有意批評, 你個經歷真係好唔開心, 比起每一個人都會,  你作為家長會覺得如果將來亞女入到去冇帶功課......., 但係學校都會從佢地角度睇, 有冇攪錯, 從來冇人要收正本, 你就俾正本, 仲要隔咁耐先話攞番, 佢地會覺得你唔小心, 又或者唔睇清楚, 唔留心, 麻煩, 所以基本上你地兩邊都唔會對對方有好感, 如果有得番轉頭, 我諗你要認衰先囉, 因為真係你唔啱在先, (對事非對人), 而且係我地求學位ma, 點都叫我地求人, 我諗你要同老師講, 然後真係只有等, 請佢地有空先幫你搵, 或者你約返個時間返去囉, 否則而家個處境, 我諗你會攞得返, 但係就算你亞女in果時超叻, 佢地都唔會收你囉, 因為印象分已大減 ,當個經驗囉
原帖由 YiChingMaMi 於 08-10-5 18:26 發表
第一: 我不是故意批評呢間學校, 此校亦是心儀之一, 否則唔會去考; (在下文,我亦有讚2樓的老師很有禮貌)

第二: 俾咗正本佢只怪自己大意, 一心以為會in家長, 但唔代表校方在此事做得對; (試想, 若女兒將來入咗去但欠 ...

hi,
   我亞女同兩個best friend同一group in, 仲要加多個係其中一個的同學, 即係四個都有關係, 亞女好開心, 仲話乜interview咁簡單, (德望係第一間), 佢地in之前已經玩到好開心, 入去畫畫只係下場, 唔知你地個女有冇話畫d乜, 我亞女話老師冇話要畫乜, 不過張畫紙係白色A4紙, 上面有個大大地的閃電, 咁佢就畫左我同媽咪喺屋入面跳舞....., 佢之前喺屋企練 習緊畫公園, 咁我問佢做乜唔畫公園, 佢話你估我笨咩?閃電仲畫小朋友喺公園?但係唔知可信性有幾高, 但係睇圖書亞女同學話睇左三本, 我個女仲勁話四本, 我話攪錯AR, 即係冇睇? 我諗佢地當時比賽揭書囉, 跟住亞女知衰就話佢另一個FRIEND仲勁, 八本, 真係激死, 不過算啦, 當攞個經驗, 另外又係問左叫乜名, 媽咪放假帶你去邊, 用英文問喜歡的生果以及讀生果D名咁囉, 仲有介紹頭先果幅畫, 另外同學仔就問叫乜名同埋做乜著紛紅色衫唔著藍色, 俾老師著得唔得......英文都係圍繞生果

{{{{多謝及希望大家能持平地看, 事件中我是大意. 但為何兩位家長都只是攻擊我, 難道此事校方真的做得?}}}

lee度冇人去攻撃你, 只係你唔啱聽, 你唔想聽, 同埋唔止兩個家長覺得你做法有問題, 你睇咁耐, 有邊個話乜個老師咁衰, 唔幫你攞返, 最多只係話乜乜名校個老師好好, 佢肯幫我攞返, 因為肯攞返果位老師係真係好好人, 而唔攞果位基本上冇做錯, 而眾家長都覺得你有問題, 只係你自己唔覺得, 你只係覺得唔係我地, 我地當然咁講啦, 但係我想話你知, 換轉我地, 我地事後做法唔會好似你咁囉, 若果你想同各家長分享你的事, 就希望你試下客觀d去睇件事,冇人專登針對你, 我亦都唔洗你更正我, 我都係11點果段時間, 你放底果份嘢, 應該就係喺禮堂, 個老師問我地有冇資料想補交果陣, 然後派返張紙俾小朋友攞住, 上面寫左no, 當時喺禮堂都仲要分批上去二樓, 果度都等左大半個鐘啦, 上到二樓填份嘢, 黑板都寫住20-25分鐘啦, 到你個女出黎相隔已經一個鐘, 點樣唔耐呢? 同埋學校做法我地又點知呢? 你是否肯定你個女in緊果陣, 後補張cert真的在那位負責in的老師手上嗎? 就算我地一早交定果份portfolio都唔知老師有冇於小朋友interview果陣楂埋喺手, 記唔記得交portfolio果陣張form要抽出黎, 因為我專登放埋喺入面, 但老師又幫我攞返出黎, 話唔準夾落裡面, 你再覺得我地有問題都冇辦法, 記唔記得有條問題係家長行為如何影響子女? 雖然你叫我地唔洗再回應, 但係你又再講, 我都問左心, 以上都係心果句
原帖由 YiChingMaMi 於 08-10-6 01:02 發表
I agreed with your point that's why I said "央求" on below, "唔好意思, sorry, 對唔住, etc..." 已經不停地講, (都係慕求揾得番,道歉認衰又點會慳) 但結果都是這樣,才更覺得更無助.  

雖然你好幫學校諗,但有一 ...

haha, 我睇完都覺得自己有d激動(言語上), 其實都唔係好關我事, 不過可能因為你路過, 而我唔係路過, 我係同yi ching mami差唔多時間in, 所以好清楚果陣的情況, 其實我係好想佢問白, 佢自己主觀感覺的事, 未必係真實, 佢覺得佢張cert係好容易攞返, 但係個老師唔肯幫佢囉, 人地內部的運作, 我地係唔知gar, 唔好因為唔肯定的事變做一個誤會, 好多嘢都係由誤會引申
其實個個都係講佢自己心聲, 俾下意見啫, 我又唔覺得點樣俾人.....唉喎, 如果有問題都會俾人delete左啦, 唔通每個post都要認同先可以講嘢, 咁好似有點兒那個囉
講句公道話, 有位媽咪話果位老師黑面又唔係幾好....., 講真, 我地又見唔到, 亦都唔知yi chingma果陣塊面係點, 語氣係點, 咁樣評價老師好似對佢唔係幾公平囉, 我唔係話yichingma講大話, 屈個老師, 只係覺得感覺lee樣嘢好個人, 而且佢當時個心咁亂, 咁慌張
原帖由 shsaa 於 08-10-8 11:52 發表
你好唔好唔好咁激動呢....
在下只係路過....但睇完先覺得你太激動....(言語上),YI CHING MAMI又唔係講咗D乜野唔應該講既...只係佢自己心聲啫....咁都俾人....唉!各位媽咪都係俾下意見啫....
  ...

我諗goodmama講果句{是人都只是彩色影印}, 其實lee句說話我地喺香港, 成日都聽到有人講, {{{係人都知架啦, 乜你唔知咩?}}}, 只不過佢打出黎打左是人啫, 我覺得佢唔係有心人生攻擊gar, 我相信好多人都聽過lee句嘢, 希望yichingma都唔好介意啦, 而goodmama之後講唔想同佢為伍都係因為眾多回應後, 仍然同yichingma唔同channel, 所以咁講啫, 我地大家都係為子女的好媽咪, 唔係都唔係喺小一選校搵資料啦, 攪咁多嘢, 大家交流下囉, 我都試過俾人喺bk罵啦, 初初睇有d唔舒服,  事緣係我想幫女女考琴為左張cert而考學校, 不過最終都冇考到, 因為雖然果位bk媽講嘢有d唔俾面, 但係佢冇講錯囉, 豈碼亞女而家仲好開心咁彈琴
原帖由 goodmama2003 於 08-10-5 13:41 發表

但, 話明是作參考用途, 點會把正本的証書給老師呢?  是人都只是彩色影印架啦. 你連最基本的野都不懂, 就在度批評人地間學校.

另一方面, 我又覺得德望老師不差呀, 女女那天同爸爸入去interview, 我在外面等, 突 ...

{{{我地做父母要身教,好似德望份家長問卷都有題話父母的行為點樣影響子女}}}
乜咁似我之前講的? 我諗lee條題目我同你答得應該會好似, 既然goodmama都話佢冇人身攻擊囉, 咁咪信佢囉, 可能言者冇心, 聽者有意呢, 又引申一個誤會啦
原帖由 BBR 於 08-10-8 21:03 發表
我覺得大家都可以比意見,但千萬唔好人身攻擊,每個人都有自己一套見解,但千萬唔好唔同見解就人身攻擊,我地做父母要身教,好似德望份家長問卷都有題話父母的行為點樣影響子女,所以大家都要有包容心 (除非件事 ...

我地朝早in, 老師都係叫我地喺20-25分鐘內填晒份問卷, 因為下一批家長冇位座, 填完就要交, 尤其d小朋友in完, 個家長仲未填完果d, 老師會重覆好多次, 仲話未填晒唔緊要, 都可以交, 我都聽左n次, 而我亞女佢同佢d朋友仔都係問左四條問題, 同你一樣, 唔洗担心, 準則都係一樣, 佢地盡左力, 我地都幫到盡晒, 算係做左父母應做的
原帖由 aniwong 於 08-10-9 01:44 發表

Thank you! My daughter & I  like this school very much! But her interview time was at 3:15pm, most teachers seems very tried already. And one teacher told parents that just simply fill in the questi ...
‹ 上一主題|下一主題