用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

醒目開學勳章

ababymami 發表於 12-7-15 17:14
小朋友在主流幼稚園讀了一年,本年可以直升K2. 由於是A,所以想落重藥,俾佢入S位。想早入早出。當時對S位 ...

I位服務一定比s位少 我大仔讀緊i位 st一個月兩次 每次半小時 ot pt 治療師三個月先到校一次 評估及俾意見小朋友(即是冇service) 小組訓練就有但肯定唔係日日有  個別好似冇 家居訓練就俾足(家長在家做)

i位係當普通學生咁教, 冇乜特別照顧, 我大仔出面有隔week私人言語治療, 每星期一次私人感統訓練

我覺得I位係俾啲好輕微遲緩的小朋友就讀 或者 一些在S位已經執到好正的小朋友, 可以入主流學校讀書, 所以出I位讀一年, 幫助小朋友適應番主流學校既生活,  預備來年入主流小學

p.s. 我仔係發展遲緩 智力正常 只是遲緩 現在發展比同齡小朋友慢半年

況且, 每年學期中打後, 心理學家會落區, 睇下I位啲小朋友, 評估下佢哋既發展進度, 如果發覺根本進唔上個啲, 會勸呢啲小朋友入讀S位, 換句話說, 咁就白白浪費咗一年時間. I位應該唔會為個別小朋友加多啲治療及訓練時間.

我細仔自閉 大肌ok, 小肌差啲 行為, 情緒, 語言都有問題 今年8月入s位 我睇咗阿哥係i位的情況, 知道I位點運作, 我肯定細佬唔可以係I位讀, 因為I位根本冇乜資源幫細佬, 同埋兼收位老師其實唔係好瞭解自閉症架, 如果讀I位, 然後自己再加私人訓練俾細佬, 咁就要成日告假(因為I位係返全日), 重要比好多錢, 咁返I位嚟做乜? 咁不如讀普通位+E位, 再加私人訓練, 不過聽聞E位都CUT SERVICE, 因為好多人讀E位,

以上資料, 希望幫到你, 你自己考慮下

ababymami  多謝你的現身說法,我會再想想。  發表於 12-7-16 21:24
‹ 上一主題|下一主題