用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭痛中,請幫忙(港島東)!!
樓主: SiuDic
go

頭痛中,請幫忙(港島東)!! [複製鏈接]

回覆:頭痛中,請幫忙(港島東)!!

路過,對東區認識不多,只以簡單數字計算,希望幫樓主個大概。

以平均水準學校計,全級40人,B1可能係13人,第5名剛係B1A同B1B之間,假設B1A位剛夠全部B1A生,因自行只得30%位,所以正常情況下,有7成B1A生失望,邊緣人機會當然比第一二名又低一啲,冇課外活動又可能再差一啲,成功要多靠面試了!BPS和張祝珊都極受歡迎,自行不適宜抱太大期望!

不過,有聯繫有大機會入筲官,自行博一點也未必不可!

當然,不同小學會有所不同水平,說不定5/40在某些學校可以全港好Top,以上數據只屬參考!

引用:+本帖最後由+meimei342+於+14-2-2+17:28+編

原帖由 meimei342 於 14-02-02 發表

咁北角衞理同北角官立的banding分別大嗎?
到咗今日,已經唔係諗博唔博嘅時候,俾心機面試一定有機會的。

無論結果如何,抽獎時都要當兩間都唔掂作考慮!

引用:Quote:Band5+發表於+14-2-2+20:07+到咗今日

原帖由 ha8mo 於 14-02-02 發表
山校唔係冇得面試咩?
到今日自行報名已成定局,冇得改。再擔心博唔博已冇意思!

BPS有得in就應該盡力。張祝珊唔使in,但唔一定冇機。疊埋心水等七月放榜!

到抽獎時係未知自結果,好好把握機會就係了!

引用:Quote:ha8mo+發表於+14-2-2+21:05+山校唔係

原帖由 meimei342 於 14-02-02 發表
係呀,張祝山無得面試,以這個成績係不係機會等於零?
當初如果簡聖士提反女子會不會反而有啲機會?
BPS,張祝珊以至聖士提反女子都係1A學校,首先要知小朋友是否1A,即使係1A,都係得三成機會(自行得三成位),學校自然係揀1AA先喇!

但事到如今,諗返又有乜用呢?有得in就有機會翻生!都有1B生in入1A校(冇特異功能),反而好多1A嘅入唔到!

既然選擇咗進取,就要預計唔得,到抽獎時再小心揀!

引用:Quote:Band5+發表於+14-2-3+11:39+BPS,張

原帖由 meimei342 於 14-02-03 發表
如果我抽獎排bps為第一,咁係不係同其他band1生同等機會去抽呀?
係!抽獎係所有B1一齊,大家機會相同。

有時有人有個錯覺,1A生會較多抽獎入B1A校,應該是因為部份1B或1C生較保守,不放1A校於第一志願!

部份B1學校扣門時check學生是否放該校第一志願,亦令部份B1B或B1C學生不敢第一志願放1A學校。

引用:Quote:Band5+發表於+14-2-3+11:39+BPS,張

出年仲有個細囡,希望係今次可以攞多啲經驗。
其實如果排第10,係不係無機會係1A呢?

其實如果排第10,係不係無機會係1A呢?.... 對這區小學認識唔多,老師應該較清楚,或其他網友可幫手。

一個簡單的估計係有幾多B1生,如果有90個,排第10有大機會係B1AA,入BPS,張祝珊機會較大。如果多過30個,第10都剛應算1A。

另外,可參考往年多少學生入BPS,張祝珊等同級學校作一比較。

1B可以入到1a,係不係夠進取呀?....可能面試表現好吧!自行大都進取,亦應有保險線,有人放在自行二,有人放在抽獎。應考慮抽獎機會同埋扣門有多大信心。

引用:Quote:Band5+發表於+14-2-3+14:37+其實如果

過往紀錄:bps1個,張祝14個,中婦8個
其實如果排10名,會不會有機會入張祝。
...
你可以check埋有幾多係經自行入張祝珊。加埋抽獎,機會應該唔細!

引用:Quote:Band5+發表於+14-2-3+16:31+你可以ch

點樣可以ckeck到?
早排見有人po過條link,希望知道嘅幫下手!

引用:如果乙一派唔晒聯繫位,咁我填乙二仲有無機

原帖由 happy+ 於 14-02-04 發表
如果乙一派唔晒聯繫位,咁我填乙二仲有無機會?
聯繫位先分俾乙一聯繫生,再分俾乙一非聯繫生,如仲有剩,所有報乙二嘅一齊抽!

所以報乙二表示放棄聯繫位!

happy+  thx  發表於 14-2-4 09:16

meimei342 發表於 14-2-5 17:58
我間學校派位入得最多,即係代表咩呢?運氣?
如果自行入得多,可以好多原因。派位入得多,多數係一個原因:間小學有最多B1生報呢間中學!
背後嘅原因可能係班學生特別鍾情呢間中學。

運氣嘅關係應該佔較少,因為或然率計算,多數唔相差得好遠。
‹ 上一主題|下一主題