用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 07~08年度P1E家長互助站!
go

07~08年度P1E家長互助站! [複製鏈接]

本來想比呀女第一日坐校車,但自己為開學攞咗兩日假,唔接佢返學放學好似無嘢做,又想去學校八下, 所以同校車公司講咗, 第一日唔坐校車, 或者比佢第二日先坐, 頭先問呀女洗唔洗我送佢返學, 佢即"lur" 飯應--好呀!

我個女會坐一號車,有無小朋友一齊呀?

原文章由 midcochow 於 07-8-31 18:07 硐表
吓, everybody

我返o黎啦, P1E 各媽味小朋友好嗎? 仲有2日就係9月3號, 真係有D 緊張.

學校係咪比我哋同小朋友係學校影相o架? 因為我見D 媽咪個個都話要同小朋友影相, 所以想問問?

依度1E 班家長係咪個個第一日都 ...

我都會帶個女返學, 始終係佢人生另一個新階段, 好想睇佢返學個樣, 好緊張好緊張! 到時見!

唔知要唔要,但都擺咗入書包,實無死!原來真的要交針咭比學校呀!
原文章由 freddielau 於 07-9-5 22:13 硐表
明天是否帶General Studies 1A ????

原文章由 freddielau 於 07-9-11 21:15 硐表
功課問題:
今天有中文功課,但明天冇中文堂,那么明天要不要帶中文功課回校?好重woh

呀女話下堂交, 佢終於同我講同Hayden一組了,仲話今日有同Edison講嘢,但唔講比我知講mug嘢,祕密wor

原文章由 freddielau 於 07-9-11 21:06 硐表
幾經辛苦,終於呀仔記得自己組的組員名單,
group 4 :
卓軒, Hayden  (13)
Thomas  Lee  (16) 今日組長
Yap Wei Ze  (30)
Yi Man     (4)
Kam Ho Yee (11)

吾知有冇父母係度相認下呢? ...

我有同呀女confirm以上名字,佢終於識曬,仲糾正我D中文拼音tim,Hayden真醒,竟然記得曬組員D名,今朝問呀女佢仲未知邊個係組長,激氣

我老公明天會去講座,唔知肯唔肯同你地相認,之前我地有無係畫班碰過面?

原文章由 freddielau 於 07-9-13 21:10 硐表
請問大家的中文書,「高效識字」是否被老師收了?
呀仔話吾知woh

我想老師可能收起了,呀女個本都唔見咗,問佢又係話唔知!

原文章由 midcochow 於 07-9-14 17:58 硐表
connie0213

係呀係呀, connie, 你收風好勁呀,  我頭先睇到你依段嘢, 都不知幾驚係edison, 即刻打電話問係咪佢, 點知佢講晒成件事比我知.
妹似話係因為幾個同學仔玩玩吓, 跟住有個同學仔唔小心"click" 到依個小朋 ...

好彩有你地報料, 問呀女佢先話比我知道

原文章由 midcochow 於 07-9-15 14:43 硐表
freddielau

係呀, 由六組變七組, edison 話佢o個組由第5組改左做第6組, 而且仲掉走左兩個同學仔, o甘hayden 有冇轉組呀?

Yi-Man就轉咗第5組,組員好似無變,但多咗一個wor

原文章由 piglet328 於 07-9-15 22:53 硐表
Hi 大家. 我返黎香港喇.....冇見一個星期..
嘩! 正式 運作了一個星期全日既學校生涯, 真係比之前較忙wor...但係阿女都還 ok...你地點呀?
同 dennis 講開, 聽 日我想去動植物公園. 因為要做個功課囉. 重話要有相為証  ...

嘩!你效率真高,我都係捻住慢慢,等天氣涼d先!

原文章由 freddielau 於 07-9-17 09:59 硐表
This morning, Hayden ask me if I can give him $2. I ask him why ? He said he agreed with one of his classmate to gather $6 for buying a pack of "尤魚絲"...I give him and personally feel happy about th ...

Hayden咁醒識去買小食, 文文話成日小食部都好多人wor!入唔到去, 叫Hayden帶文文去見識下啦

原文章由 freddielau 於 07-9-17 11:04 硐表

sure,
by the way Hayden will join the Friday Art II class from Oct onwards. They can be classmate again

Great! 佢地咪又同班,同組&同Art Class囉!

原文章由 Dennisk 於 07-9-17 12:11 硐表

我有個提意,如果大家都想去同一個地方,不如group埋一齊去?

我報名先,我同呀囝會去"動植物公園"

Good idea! 我都報名, 幾時? 最好秋涼天氣唔好咁熱啦!

原文章由 freddielau 於 07-9-17 21:12 硐表
今天「捉E欣」遊戲断續,成員有:
Hayden, Daniel, Yi Man, Raylon,Tze Ho, Chun Kit, ....
但強調只行不走woh...所以冇人受罰。
仲有係所有人捉一個(跟傳统玩法相反 ),而被捉的永遠係Chun kit woh....明"恰"人 ...

! 竟然我個女都有份! 唔怪得知佢咁清楚事發經過 , 等我今晚再調查一下先; 另外我個女成日同我提Raylon, 個妹仔唔知係唔係對佢有好感呢

原文章由 freddielau 於 07-9-18 10:36 硐表

Hayden is always telling me this name " Raylon". We are in the same Bus "8"

Raylon seems very popular in class wor

原文章由 Dennisk 於 07-9-18 10:38 硐表

咁佢有冇提下我個囝呀,Daniel成日都提住你個囡喎,又話成日同佢玩,不過可能係咁大家一齊走而畀D大哥哥罰佢地坐喇。

呀女有時都會提下, 但無Raylon咁密, 我老公話上次文文見到Daniel, 即刻攬住佢, 咁就知佢幾鍾意Daniel !:

經過一輪問話後, 呀女終於話比我聽佢都有份玩, 不過係玩紅綠燈, 仲曾經被罰企三次tim , 唔怪得知成日話小息唔夠時間啦!不過佢應承我以後會”報喜報憂”,mak都就話嘢比我知,因我話我會在baby-kingdom裡知道佢學校發生的事,佢唔講我都知;之後佢話同組有個小朋友好唔聽話成日坐唔定(Freddie,放心唔係Hayden,佢話Hayden好乖)叫我係呢度告發佢tim!

原文章由 midcochow 於 07-9-25 12:04 硐表
你哋小朋友有冇同你哋講要學keyboard 上面嘅a,b,c,d 擺位同位置呀? 因為edison 尋日返o黎同我講話老師話要學wor?

呀女都有提過, 老師要佢練習打 "asdf jkl;" wor! 好彩你講jack, 如果唔係我又唔記得了, 等佢假期練習下先

原文章由 freddielau 於 07-9-26 21:59 硐表

我都嚇一跳,佢話真係quiz,吾準偷睇,Hayden got 13/13 very good...

嘩! 你地d囝囝真醒, 咁高分, 呀女話唔夠時間做wor, 有幾題未做, 只有9/13 , 唯有叫佢下次做快D啦!

原文章由 freddielau 於 07-9-27 13:36 硐表

It's just the 1st time (quite new to them), she will get used to it soon.
By the way, we are going to meet on the following Fri...the Arts lesson.

See u next Friday!

By the way, 呀女話明天英文測驗, 死啦! 佢spelling很差架, 今晚實唔使瞓

原文章由 midcochow 於 07-9-29 19:06 硐表
死啦,死啦, 頭先搵齊成個書包都搵唔到中文科o個張語工, 問edison 放係邊, 佢又話唔係好記得,可能留左係學校, 點算呀 ? 今次真係唯有無得交功課, 等佢比老師話下都好, o甘佢下次就唔會o甘大懵將d 功課留係學校.:ve ...

唔使驚, 呀女都無wor,佢一時話係堂上做完但老師無派,一時又話唔記得 ,所以如果罰就有我個女陪
‹ 上一主題|下一主題