用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請轉校會否太遲
go

申請轉校會否太遲 [複製鏈接]

女在英國返到香港,佢話想轉間校風好D,學校ranking 好,學生會否冇咁曳?佢今年year 9,諗過唔轉就要等sixth form.都時sixth form又難考D。佢以前係香港學校都好活躍,朋友好多,英文都好好。諗住外國好open,點知就算有時見到D鬼妹同學,女同佢哋 say hello,都唔睬佢,上science 堂做experiment,佢鬼妹partner竟然同老師講唔想同女一組。老師咪叫其他同學同我女一組囉!佢覺得同學好似當佢外星人咁,全校得佢一個香港人,同級中國人都有同佢溝通,但就淨係佢功課,同胞鍾意煲劇shopping,所以都唔算friend, 好彩都有個日本妹同佢交心。而家諗緊應該唔應該轉校 去亞哥學校。之前自己搵呢間學校就冇睇清楚,一心諗住近親戚屋企,所以都冇比較過其他學校。今年仔出國先知道有agent 會多D意見及選擇。求大家比D意見!🙏
   1    0    0    1

佢平日好樂觀,又獨立。今次見到佢返嚟好唔開心,都不知幾心痛。我打算明年去英國住,所以不用再近親戚學校。 謝謝你們各人支持,

Agent 話12月都好遲,亞哥果邊應該冇位,而家睇下其他

女噚日聽到agent 話學校都差不多full,返到屋企好upset, 我或者搵下其他agent 幫下手。

Agent 只係話有可能Bromsgrove 及Malvern St. James 可能有位,打算叫女寫個personal statement 試。女聽到之後,都好驚轉唔到。

好彩有你哋比意見,女12歳就出國,平日都好少話唔開心,今次見到女喊,心都好酸!又有諗過叫佢返嚟hk,但可能佢仲面對唔到。

回覆 elbar 的帖子

佢話最壞打算返香港讀就算,不想留係而家間學校,我就唔知㸃解佢對現在的學校咁反感,仲講到話D人好恐怖,講到咁嚴重。

Agent 話男女校咁遲一定冇位。而家send左personal statement及intro video 睇下有冇位,學校應該Christmas 之後先會覆。

回覆 SIYip 的帖子

唔係要求好高,至少好過現在的學校。

回覆 elbar 的帖子

香港國際學校如果冇外國passport,相信入嘅機會很渺茫

Agent都話比女而家間學校ranking 低都有位,另一間agent話亞女讀左三個月,可能未適應啫!最後佢都話比心機,等sixth form先轉。
‹ 上一主題|下一主題