用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一大堆朗誦獎真的有用嗎?
樓主: janice007
go

一大堆朗誦獎真的有用嗎? [複製鏈接]

引用:我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住

原帖由 sfly97 於 14-05-19 發表
我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住係 Gapsk 的。
普師會都高?!

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-05-19+發表

原帖由 Jas-MaMa 於 14-05-19 發表
我覺到得普師會比賽嘅小朋友比質數G A P S K高些。
我覺得兩者都唔高

引用:乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言

原帖由 Argyle 於 14-05-20 發表
乜啲獎真係咁易攞咩?想做吓統計,上面發言嘅家長,你哋嘅小朋友平均攞過幾多個獎呢(只計頭三名)?命中率有 ...
你又唔可以咁講,我覺得係睇小朋友適合邊種活動啦。有人贏把口,有人贏運動,有人贏畫畫,有人贏樂器,有人贏計數,天生我材必有用,睇下會唔會發掘到小朋友既才華啦。我女參加過校際朗誦節同音樂及朗誦推廣協會既朗誦比賽,由k2開始,到而家贏過兩冠,一季,兩優異,家下只係三年級。反之呀哥小五,一次都未贏過,校際攞merit 都難。不過哥哥佢係數學方面又有啲資質,數學比賽又會有獎,所以個天都好公平。但我唔會因為咁而唔幫個仔報朗誦比賽,因為除左獎之外,仲可以幫到佢上台建立自信,又可以嘗試輸既滋味,大個可以"輸得起", 又可以學習欣賞別人,所以比賽唔係單單睇獎呀。

甘恩  在比賽中學到輸得起,已是小朋友的最好成績。讚!  發表於 14-5-20 08:14

sfly97 發表於 14-5-20 08:18
比起其他,呢啲比較多人參加,多人識,認受性算高啦!
不敢苟同, 睇返之前有D講朗誦比賽既舊POST, 會睇到好多人話比賽果陣, 某些參賽者正正佢地既導師做評判, 唔公平等等既事件出現。再者, 多人識並不等如"認受性高"。
BTW, 我冇話認受性高就唔好參加, 同樣地每一個比賽都可以有得著。但學校睇獎, 好多時都會高下立見。

chingcging 發表於 14-5-20 09:35
可以錄影?傻的嗎?基本禮貌都未識!

我印象中, 記得呂良X 個仔早幾年參加朗誦比賽, 仲話帶哂相機想去影,  

‹ 上一主題|下一主題