用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果諗住考直資,係咪就無得派位?
go

如果諗住考直資,係咪就無得派位? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Miss_ahso+於+13-08-16+發表

原帖由 cocok 於 13-08-17 發表
咁其實除非好鍾意間直資咋喎,咁先可以一收左即刻決定
心儀邊間?有啲都較遲少少,但絕大部份都等唔到大抽獎的了。

回覆:如果諗住考直資,係咪就無得派位?

小一自行11月下旬放榜,大抽獎6月放榜。

直資由k2學期尾都已經有學校開始收生,有啲遲到3月的。但若3月那間,你只得waiting, 到5月call你,你一要佢offer 的話,就6月都唔會有津校派比你。

引用:多謝回復,咁係唔係最重要時間要配合到,如

原帖由 ytbb 於 13-08-19 發表
多謝回復,咁係唔係最重要時間要配合到,如果幸運的先有直資收再有私校收的話,過程中間有乜嘢事情要注意嘅 ...
首先間私校肯比你抽先,有啲未必得既,最好打去問清楚。黎緊幾年好緊張,要完成呢個計劃係非常非常艱巨的!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-08-19+

原帖由 coreylung2008 於 13-08-19 發表
請問知吾知道這方案限期大約係派位前的幾多個月呢?
最緊要教署要你最遲幾時cancel果張undertake, 呢啲咁重要既資料,都係自己打去問吧!

引用:我估應該應該問題唔大,應6月前私校都放榜

原帖由 ytbb 於 13-08-19 發表
我估應該應該問題唔大,應6月前私校都放榜完,大抽獎係幾時填表嘅?這個時間之前取消應該Ok,係唔係咁呢?

...
大抽獎一月填表,但教署幾時之前要處理有關申請,真係唔敢代答,我未試過。

‹ 上一主題|下一主題