用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 BIO (中) 及BAFS
樓主: qkhui
go

BIO (中) 及BAFS [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-5-11 20:17
我讀 BAFS。

數學唔好(即係 DSE 冇 100% 把握攞 5 以上)就要三思,就算要讀,都要好努力做 Past Paper。 ...

我諗你搞錯咗少少嘢。你唔可以將100%做頂分。

攞番 5**~5*cutoff做頂,Bio大約80%BASF大約90%,相對2565%75%,其實2科無乜分別,衹係個分佈shift咗。反而BASF4~5嘅分差距重大過Bio少少。

如果要用呢D數據嚟做參考,我諗要估吓大嘅攞到乜嘢grade先。

1998Ruby1998 發表於 17-5-11 22:50
回覆 LingChiBaBa 的帖子

可能我解釋得唔清楚同講漏,我係用 2012-2016 嘅數據黎統計。Bio cut-off 係 80% ...
你解釋無問題,係我喺網上抄嗰set數據同你唔同啫。

1998Ruby1998  我搵左好耐啊,搵左 4、5 個網站同埋 FB 刮 DSE 成績單,因為得閒得濟。  發表於 17-5-11 23:12

qkhui 發表於 17-5-17 10:16
回覆 qkhui 的帖子

仔仔昨晚有提及. 第三組別除了BAFS 及 BIO (中)外, 也可以考慮選旅款. 其實旅款將來入 ...
旅款喺PolyU嘅 HD in Hotel Management 同BD of Hotel and Tourism Management都無分加。

重要留意這些比較冷門科目,較難揾補習同exercise。

chocolatebean 發表於 17-5-21 23:12
Why? 我睇過 Past papers, 就算未讀過,d問題都好易答

咁又唔可以用自己做準則,小朋友嘅閱歷唔同。而且,問題易答唔等於易攞分,要睇下marking scheme。

始終中三都未接觸過這科,太冒險了。

少少參考,我女學校(Band 1)早幾年有考T&HS。Grade 3,OK;Grade 5? No way。

跟住嗰年都摺埋咗。

2jkidsfather    發表於 17-5-22 15:29
‹ 上一主題|下一主題