用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 (求救)中四選科
樓主: 洋蔥頭媽咪
go

(求救)中四選科 [複製鏈接]

回覆:杰杰媽媽 的帖子

中一老師已講定選科問題,他話要成績好才優先,驚到時剩番d 豬頭骨
佢有個師姐係我公司做summer job 修bio & econ 好似無咩關係,又要諗出路又要睇成績,中三應該最關鍵,到時好似唔到我地決定

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

升中選校好難知他們高中情況,過了一關還有一關,以為6年一關姐,中三已開始煩,擔心一年可唔可以在中四順利選科,中三科目跟中一 二有變化,中一他已跟我分析學習及出路等問題,但比較慢熱的他不知能否順利做到

引用:我開始好煩,對住一個唔想讀書既仔佢連咩叫

原帖由 杰杰媽媽 於 13-07-18 發表
我開始好煩,對住一個唔想讀書既仔佢連咩叫揀科,都未知係咩事,好彩既係佢地學校中三有得讀 phy chem bio  ...
我只驚我個仔咁慢熱,由IS 轉 Phi, Chem, Bio, Econ 不可以1年內有成績,迫他讀旅遊款待

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-7-18+22:02+編

原帖由 杰杰媽媽 於 13-07-18 發表

我仔最高分係 is, 亦係冇溫過既一科,激死我,但最低分係中 ...
好似都係仔的通病,我見佢唔多溫IS 同Maths但全班最高分,但歷史成個月前補習社已迫他溫都肥,中 英都是緊緊合格,但中三phy,  Chem, Bio必定比現在複雜,不知能否繼續考天才?真係要加把勁了

‹ 上一主題|下一主題