用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一第一次考試唔理想?
樓主: 安格斯媽媽
go

升中一第一次考試唔理想?   [複製鏈接]

回覆:hw1115 的帖子

我仔無學障,佢問題可能是固執、不懂多方面思考,諗唔到放棄,最終問題懶諗,今日心理專家糾正他執書包及寫手冊方法,引導他思考之前通識考試問題,要求父母配合他,我關注他做卷速度,他經常只能完成2/3,但可能他是不懂策略,其實有教他,但他依然堅持自己想法對自己無要求都是問題,他永遠不關心自已成績,升中開始有改善少少了

咁叻,會增強信心,我仔中文閱讀4個合格,佢話若有份impossible

引用:上次統測我仔中文閱讀理解全軍復沒,奇蹟地

原帖由 杰杰媽媽 於 13-01-24 發表
上次統測我仔中文閱讀理解全軍復沒,奇蹟地今次差唔多岩晒,睇到我r晒頭
開正佢個瓣

hw1115  YES.  發表於 13-1-24 11:19

回覆:kellyjelly 的帖子

又係吖仔問題,唔肯串,唔肯背,我個hea見到成績差,好似開始努力,希望不是三分鐘熱度,大家一齊加油

回覆:helenting 的帖子

地理份卷好深?

回覆:helenting 的帖子

有伴唔讀書,好難進步,所以男女校好d,女仔愛鬥成績,男仔唔想太差免為其難郁下,我仔四班都係女仔考第一男仔無晒影

回覆:杰杰媽媽 的帖子

男仔有咁成績不錯,繼續努力

引用:回復+安格斯媽媽+的帖子 無用架...我亞仔

原帖由 helenting 於 13-02-05 發表
回復 安格斯媽媽 的帖子

無用架...我亞仔從來都唔會care人哋幾多分, 唔好話人哋嘅分, 連自己幾多分都唔car ...
我仔小學都是,低分又唔會有唔開心,九十分又唔會開心,但成績算超平穩;升中成績跌了很多,但有時雖然唔合格但每次測驗老師都會通知名次,他在中上都會開心,希望他繼續比較,但有些科目完全放棄

回覆:shirley73a 的帖子

全部合格?

回覆:shirley73a 的帖子

引用:Quote:一家的太陽+發表於+12-12-31+11:01+

原帖由 eric5354 於 13-02-07 發表
我女剛剛升中一,BRAND ONE中學,我都係全放手,現在科科紅,多次欠交功課,兩個缺點,要見訓導, ...
女仔好少係咁,以為男仔先會靠小聰明懶惰,咁要看緊些,女仔會早點反叛,一齊努力

回覆:yiuyiu2000 的帖子

數學需要人點醒,上堂跟唔到補習是必需,其實咁多科最易拎分都是數,我仔反而依賴補習,數學能力無問題但要人篤住佢多做,經常做唔晒份卷,我真是晒錢,但無辦法佢只聽人教,進步不大,但唔補可能仲死

回覆:杰杰媽媽 的帖子

掉轉,我仔無功課,但三月初要統測,我要返工放工唔見佢溫習,話補習社溫了,星期六,日又話要休息

回覆:karen2323 的帖子

你學校要求高,我仔也b1中學平均分肥,還有一次ut及大考現在目標只是望升班

hw1115  今年沒有那麼多留班位, 放心.  發表於 13-3-11 16:35

回復 hw1115 的帖子

但老師話佢最有機會呢!今年佢班有兩個,希望下年不要有他份,明天UT要考歷史同IS補社已留他溫習超過四小時,但好似咩都唔識好苦惱

引用:我女全部不合格,我簡直要死。

原帖由 challenging 於 13-03-11 發表
我女全部不合格,我簡直要死。
大家一起努力吧!今天仔第一天ut希望爭番d分,讀書的心有的,奈何小學太hea永不溫習,比佢抽入b1,現在才發力,都是鬥不過自己,背不到,串不到,寫不到。。。

回覆:安格斯媽媽 的帖子

向大家報喜,阿仔大考須弱科仍然肥但只差少少,IS 更全班第一,距離全班平均成績多近40分,數學前5名,比初升中全部近尾已值得鼓舞

等埋最差的中文,但若用上學期平均計都唔樂觀,進咁多唔比升真係灰

終於對完試卷,整體是收貨的,第一次平均分肥,大考有大進步,除Maths 及IS 大躍進外,再有意外驚喜,最弱中文只肥實用文,總分合格,反而有寄望的英文差點點才合格,可能真的太深了,另外肥的中史及通識也只差數分,今次總平均應該增長不少,對他來說也值得鼓舞,有努力的成果

celiamum    發表於 13-6-21 09:55
yiuyiu2000  恭喜!
希望我女都可以有大進.  發表於 13-6-21 09:25

更值得他自豪的IS 有一條題佔12分,全班只有他能做到,只是記句式而已,所以因此大幅拋離同學

‹ 上一主題|下一主題