用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 兩曠課生投訴不獲畢業
樓主: JWKun
go

兩曠課生投訴不獲畢業 [複製鏈接]

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-6-17+08:19+嘩,

原帖由 甘恩 於 14-06-17 發表
完全掌握到那些人的思考方法。
我都有能力做百彈斎主!

MyFairLady2014  以你理解力、分析力及判斷力,你非夠料!  發表於 14-6-21 20:12
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

markey 發表於 14-6-17 20:00
我地教書既好辛苦,但遇到再難搞既學生都不會壞心腸,我係希望大家討論時有依據,不要下下啫住話學校為求利 ...

算啦,他都收聲了!

MyFairLady2014  我本來真不想再浪費我啲時間跟你們這班得咁嘅思維分析及判斷水平嘅人討論  發表於 14-6-21 20:30
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

markey 發表於 14-6-17 20:03
我為左呢堆「辯駁」上心左好幾日,估唔到呢個世界會有「成年人」將錯誤個理化,怪不得有咁多問題學生

...
這正是我最擔心的結果,如果位高權重,不時賣弄語言藝術,集非勝是,非社會之福。

shadeslayer 發表於 14-6-17 20:51
其寳這個案中的學生確係超錯,我想這裏也沒有人認同學生是對的。這兩位學生的命運己是定局, 只是有人批評規 ...
你覺得規定是否嚴苛?
90%出席率是否合理?

難道降低到80%,70%,60%?才合理。撇除數字,背後是40%中六課程未完成或缺少部分試題溫習時間。

MyFairLady2014  對於你提出這個問題,我很久之前已詳細述說我的觀點及理念,你自己去睇睇吧  發表於 14-6-21 20:42
sonkhl  呢個真係做人對事嘅價值觀問題,我覺得在中小學階段,90%出席率不合理,要120%出席率,因我包埋一些周六周日協助學校之義務工作。  發表於 14-6-20 14:20
shadeslayer  其實好難講  發表於 14-6-18 14:00
shadeslayer  其實好難講  發表於 14-6-18 14:00
Yanamami  我覺得除非有醫生病假紙外,應該喺100%出席。大吉利是,除非有白事。  發表於 14-6-18 08:55

俗語有云:三歲定八十,呢句話係指個人性格而言,即係話一個人嘅性情、性格好多時在細路仔時期已經顯示出嚟,主要特徵一世都難改變。

左丁山唔係幾相信呢句說話嘅,畢竟三歲時兒童不懂掩藏,真情流露,在成長過程中,如捱過去,受過責罵,或者遇上良師益友循循善誘,一個人嘅性情與性格點都會改變嘅。

多年前左丁山有一位trainee,出自富有家庭,自細在鄉村俱樂部玩到大,故此認識不少有錢世叔伯,佢當年只有廿零歲,周時同一位富豪世伯打網球,每逢星期一返工就呻:「又俾T伯伯搵咗笨。」T伯伯原來唔會出錢租場嘅,打波乜錢都係由N仔出,有一次打完波食個菠蘿包飲可樂,都係N仔掏腰包去買。左丁山叫N仔唔好咁笨,點知N仔話:「你教嘅,釣大魚要放長線吖嘛,T伯咁鬼有錢,我同佢咁好,始終有一日做到佢嘅刁啩。」哦,理論上係嘅,一年後T伯就搵我地公司做財務顧問,左丁山帶住N仔操刀,寫好報告後就冇咗下文,數又唔找,後來公司董事A(今天財經界大名人)話:「唔收錢算賣個人情俾阿T啦。」於是N仔以後都再冇同阿T打波。

呢日有長輩賜飯,左丁山坐定定聽兩位前輩講中環掌故,世界原來咁細,竟然會講到阿T。原來阿T小時候在著名男校就讀,校長係神職人員,對學生極其愛護,不喜懲罰學生,一味力求感化之。阿T某次考試出貓,俾老師捉到正,報告校長,校長不予懲罰,反而請阿T到學校教堂講道理,同佢一同跪在壇前向上帝禱告,請求寬恕小孩子錯誤犯規。同學在外見到此情此景無不動容,以為阿T一定會發憤自強,不再走僥倖路線,點知不久之後又有測驗,阿T再次出貓,老師早已吼實,即刻捉咗阿T去見校長,校長無奈,為了安撫教師及其他同學以示公正,將阿T掃出校門,創下學校歷史。阿T係精叻仔嚟嘅,又著名慳家慳人工慳材料錢,後來發咗大達,但成班同學都怕咗同佢打交道。左丁山聽完,回憶番昔年N仔與阿T打網球之故事,不禁想起「三歲定八十」之言,世界上確有呢類事。

左丁山
‹ 上一主題|下一主題