用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 於下年度申請培僑書院的請考慮清楚
go

於下年度申請培僑書院的請考慮清楚 [複製鏈接]

引用:我仔係培僑学生。我看左EK已有數年,幸好終

原帖由 ztiachan 於 13-02-03 發表
我仔係培僑学生。我看左EK已有數年,幸好終於已不用再玩這麼刺激的学業遊戲。其實各位有打算申請面試培僑的 ...
我做晒資料搜集,最終揀培橋做首選,自行派到都無要。我清楚版主講嘅野,呢個世界就係需要有唔同嘅學校,愛國、愛天主、愛耶穌、愛孔子、愛乜都好,家長最重要揀自己鍾意,同埋無人俾你更清楚自己嘅小朋友,揀間適合佢嘅。所以揀間自己鍾意嘅去考嘅考,唔好考到就話培橋收左我個小朋友,不過我無諗過讀!去培橋版就見有人想讀無得讀。

回覆:於下年度申請培僑書院的請考慮清楚

同埋其實想了解學校,可以問下第一身嘅朋友、鄰居係度讀嘅家長,呢度係論壇,有D人對學校嘅評價好明顯唔係事實。

引用:上年六月,跟同班幾個小朋友walk+in+叩門,

原帖由 winnie@pooh 於 13-02-03 發表
上年六月,跟同班幾個小朋友walk in 叩門,即叩即入。所有我都唔明,家長們有乜好爭,好擔心。

...
都係第一次聽到人咁講,八月尾call waiting 上尾班車就聽過。同埋一年比一年多人考,今年唔知乜情況,但一定唔夠你關心果間多人考:;pppp::;pppp:

引用:我边有資格阻止人做任何事呢???我只是眼

原帖由 ztiachan 於 13-02-04 發表
我边有資格阻止人做任何事呢???我只是眼見每年這個時候,一定有很多真正想入培僑的有心人失望及焦急。所 ...
支持樓主

引用:回復+JadeW+的帖子 支持樓主!+我和小孩一

原帖由 dadabbma 於 13-02-05 發表
回復 JadeW 的帖子

支持樓主! 我和小孩一直視培僑為首選, 作為後備生心情很不好受, 又要面對小孩日日問自 ...
朋友講句說話幾容易,又無後果。你話你個仔想讀傳統名校,朋友會話,小朋友好辛苦、無童年;送小朋友去國際學校又太自由、中文唔得;讀直資又話小朋友會有物質比較、讀政府又話乜人都得。父母堅定想法,唔好人講下就動搖。

bbb330    發表於 13-2-6 21:14
MCLIAN  這些話近年常常聽到  發表於 13-2-6 12:01
MCLIAN    發表於 13-2-6 11:59

引用:回復+JadeW+的帖子 支持樓主!+我和小孩一

原帖由 dadabbma 於 13-02-05 發表
回復 JadeW 的帖子

支持樓主! 我和小孩一直視培僑為首選, 作為後備生心情很不好受, 又要面對小孩日日問自 ...
朋友講句說話幾容易,又無後果。你話你個仔想讀傳統名校,朋友會話,小朋友好辛苦、無童年;送小朋友去國際學校又太自由、中文唔得;讀直資又話小朋友會有物質比較、讀政府又話乜人都得。父母堅定想法,唔好人講下就動搖。

‹ 上一主題|下一主題