用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日又一村面試.....
樓主: queensroad
go

今日又一村面試..... [複製鏈接]

Re: 今日又一村面試.....

我都十分高興,收到通知仔仔已經被取錄,明年可以入讀全曰班。不過,星期六我仍然會帶仔仔去劍鳴interview,因為這两間學校我同老公都十分 喜歡。唔知其他已經被取錄的家長重會帶小朋友去其他學校 interview 嗎?

金毛B媽 & Paggy
如果到時有幾間學校同一時間收你位小朋友,你們會點算? 我都有D猶疑!! 因為又一村學校和劍鳴我都十分 喜歡。

會。所以未知道點好!!

Peggy
應該會。但唔知到時點選擇好!!

I remember there is only 15 seats for whole-day class! So far half of the whole-day are here! Yeah

K1(上午)
loveagain

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
3) Peggyyau (女)
4) littledada (仔)
5)ILoveyou520(仔)
6)vienna(仔)
7) Joshua_BB(仔)

k2(上午)
queensroad

Hi hi
又一村是我的first/second choice!
Another top choice is 劍鳴!! (明曰去in)!
Like 又一村 reasons:
1. 環境好
2. 學育理念positive (unlike KV & St. Cat.)
3. 有得上網見小朋友上課

Sure la!

我Sat去了劍鳴in, 都希望同大家分享一下又一村vs.劍鳴:
1.首先去到發覺劍鳴安排幾 disorganized, 收表的主任都幾忟憎, D老師/工作人員雖然好好禮貌, 但就未曾warm-up好!! 當時我都有D担心這間幼稚園是否有足夠經驗去處理這些小事情!!
2.但是劍鳴安排了多位existing家長在場解答問題!!從中我可以了解劍鳴多D。
3.劍鳴環境和課室較細, 又一村就大好多數!!
4.而教學用材就選用了Montersorri (很多港島區的International schools 用的教材),  課程銜接安排亦好好! K1 – 只有評估, K2 -  評估&默寫, K3 - 默寫& tests + final exam!!我有D担心又一村是否太淺呢喃!
但overall 劍鳴俾我覺得算唔錯!!

DreamWorker
What's your choice?
I am still thinking between 又一村 & 劍鳴!! (only if 劍鳴 accept my kid)

BeJaiJai

catcatmom
多謝你的意見! That's why 我只consider 又一村 & 劍鳴! 而冇想到要小朋友去KV or St. Cat. 讀!又一村 & 劍鳴, 2間都是好學校. 課程上劍鳴較進取!

Hi DreamWorker
One more thing good about YYC is that it provides "full-day" class. As a full-time working mami, I think it is better to let the kid stay in school longer rather than letting the house maid to take care at home.
I reall like both schools. Well, my kid hasn't been accepted by KM yet. So I have to wait and see. So KM will be the only choice for your kid?

Hi muichub
Don't worry. The interview didn't take too long. Say about 10min. Very easy... my kid can't say much either. only a few simple words. We had the interview on 4/11 and got their reply by 7/11 right a way. I have also paid the reg. fee on last Sat.

Hi German
Questions asked (in Cantonese la):
1. What's your name? (no response from my kid)
2. How old are you? (no response from my kid)

Then, she asked any toys you want to play? My kid picked up some toys.
She asked how to play and show her. My kid started to play. The teacher passed a Baby Doll and asked to show her the eyes, ears, nose...
Well, my kid knows how to do these...  That's all about the kid!!

Questions for parent (only 1 parent allowed):
1. Why you choose YYC?
2. What is your expectation from this school?

I think the interview was very typical but the teacher was so nice and kind. She made observation on the kid when the kid can't say any words...

Hope this helps! Cheer

Interview(~10min)完後會有家長會!你可以近距離問老師問題,又一村d老師會好有心機答覆你的!小朋友可同工人or老豆去玩!

funnycat
你好有火!我completely明白你的痛心!bb今年一樣入了兩次醫院(前後共住了三個星期),依家好鬼弱!我以後都唔會再放bb返育嬰中心!!我好support 你個觀點...
點攪呀?點叫我哋啲土生阿媽生?就連醫院都big-爆!!

funnycat 寫道:
llong10:

很多謝妳的指點!因阿女細時無人揍,我媽响阿女出世前個半月因cancer過身,我個虛偽嘅99話幫我,後來我姑仔有咗,阿女仲有幾日至滿月,佢(99)就成日嗌暈.(實質日日要煲好嘢比佢個女食,食到佢糖尿要催生,之後個外孫女出世,都不知幾威猛,又要爭住同個B沖涼,人哋有工人,都仲要去買埋大堆餸,幾乎幫人服侍埋個工人都冇暈喎!)但當時我就要返工又唔夠時間請工人,唯有將阿女放去育嬰院,之後嘅一年,係一場惡夢,阿女每星期去青衣城搵周醫生兩次,佢就初期話我緊張,到後來信真係阿女有嘢,隨時歡迎我半夜急call佢,阿女十個月大已入過兩次醫院,後來請到工人諗住比佢返半日暫托,可以比工人做下家務,點知放咗10日暑假,在家相安無事,一返去又發高燒,比周醫生閙話有工人做咩仲要比個女去埋啲咁嘅地方?於是冇比阿女去,身體先至好返啲,但底子已經弱咗!妳話我仲點敢比阿女去埋啲不論背境,咩嘢人都入得,又有機會唔駛$嘅學校呢?我唔係話岐視人家,有時真係好嬲,我做工捱更抵夜,交足稅,阿女去育嬰院要交足學費($4000),幾乎命仔都冇埋!確實係有啲B,阿媽係國內同胞,响深圳或珠三角一帶住,話阿爸要搵食,收入低就幾乎免費幫佢哋揍,然後逢星期六抱返去一家團聚,星期一又帶埋啲菌返嚟!Hey HKSAR Government, 你地點攪呀?你點叫我哋啲土生阿媽點生三個?有咩嘢support呀?點解咁唔fair呀?分分鐘阿李局長又話要收返個學劵制! (Sorry!發埋咁多勞騷添!)

係呢,咁妳囝囝係咪試過响青衣搭校車去又一村返學?要幾多時間?請再指教,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題