用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失 ...
樓主: tha
go

究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失   [複製鏈接]

制度,價值觀,態度問題?

小曳人 發表於 18-11-3 08:39
我估,到升中學嘅年紀,見過下世面,唔會錯誤估計自己能力,所以呢個假設應該唔成立
其實,比賽有一個好重 ...
金句時間:The important thing in Life is not triumph nor the porkchop, but the struggle

小曳人    發表於 18-11-3 15:32
洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-3 11:51

jli008 發表於 18-11-5 10:47
游水更是必玩之一,也是求生本領其中一項.
不過唔使學四式,求生要學埋kayak,因為番艇

sunnymama2 發表於 18-11-5 08:14
冇錯呀!
阿仔下月初有個鋼琴比賽,佢資質愚鈍,學左好耐都唔識彈,老公話哂時間,話cut鋼琴, 佢話冇天資 ...

咁起初係佢自己想學定你們叫佢先?最好都是佢有興趣和或強,事半功倍

jli008 發表於 18-11-5 12:37
回覆 MrBeast 的帖子

不是去做救生員,能學會游及玩就可以~~~
有d危險架,因為遇弱人士會panic, 有機會同歸於盡

jli008 發表於 18-11-5 13:22
你想得太厲害了
only the paranoid survive

持之以恆 發表於 18-11-5 15:17
如果堅持好耐都無奬,會否打擊信心?

絕對會。仲要low self esteem 形成後好難搞

小曳人 發表於 18-11-6 07:11
我都擔心呢樣,以我細仔case,佢從少望住阿哥d獎盃,我好怕佢以為好易贏,到佢意識到唔係咁易,自己就得一 ...
身邊有fd 又是兩個,大的鶴立雞群,細的lay back.  eca 都特登分開,免得比較。

haihaimom 發表於 18-11-6 10:13

其實練習係好冇趣,一啲已學懂既技巧重復又重復去練,如 ...
我都類似分類:
1 我出$佢出力
2 唔洗乜$自生自滅

haihaimom    發表於 18-11-6 19:53

小曳人 發表於 18-11-6 14:35
佢無特別強項,但從少話要學棋,咪學囉,起碼學輸先,係好好抗逆力訓練
可看電視的話推介韓劇末生

retriever 發表於 18-11-8 07:29
人地有獎,自己無獎,有冇實際影響?

壓力係自己俾自己。
聽朗誦我真是會毛管動,古典音樂會訓覺 。
若我sense 到小朋友冇獎唔開心,第一句必定是:咁你知唔知人地付出左幾多先

仔仔錫錫你 發表於 18-11-11 11:27
有時迫下,小朋友先知自己有無興趣。自已話有興趣去學去玩,亦可以上幾堂後無興趣。

對於課外活動,我會叫 ...
就好似一些小朋友喜歡做功課/公文數一樣

jumphigh 發表於 18-11-12 17:17
你嗰種預感其實好多人都有/都經歷过,唔信自己上網查下啦! 唔使大驚小怪。
什麼那個J、這個Y, 你又覺唔覺 ...
我小朋友都有wor,即時教佢這叫 deja vu, 跟著同佢講有套戲叫 the matrix.  

yovin 發表於 18-11-12 16:56
有時知道一些密碼, 但又不知道 何以為用? 那麼 不斷給我一些啟示 ,想我怎樣呢? 明知我沒有處理密碼的 ...

比我我一定叫特異朋友單聲,有些心願、item on the bucket list 做到就立刻去做。

jumphigh 發表於 18-11-12 20:48
我幾年前网上睇过有人好科學咁解釋過呢個現象, 內容我已經唔記得,你肯定清楚过我,連名都講得出
...
我只是睇得片多,深入d真是冇研究,不過都同小朋友分享一些報章上看到的故事

yovin 發表於 18-11-13 09:38

所以,認真玩已提出要求。 要加上認真練習, 那就是更加額外 ...
走頭無路先會空中飛人,責任心是一飛衝天的基石

yovin 發表於 18-11-13 09:29

反之, 如果小朋友平時比較懶散, 我就會籍住興趣班去提出要 ...
不一定是非黑即白,可以共存,和加入time dimension.  eg. 可以有一興趣是hea ,同時一樣是serious. 又或學前初小hea,高小打後focus 一樣

yovin 發表於 18-11-13 14:29
今天高興的,見字腦中彈出趣事,分享:

曾經帶大仔, 到北京比賽彈鋼琴, 當時大仔得七歲, 屬於中童組。  ...
我小朋友都話唔想再去合唱團,雖然我覺得有些可惜,但我自己是五音不全人,這方面幫佢唔到,不過我都要求佢返埋今年,和若升中後若學校要求一體藝的話就join 學校的合唱團。所以hea 學,半途而廢或一事無成絕對有可能發生的,而我想大部分父母都唔會想自己小朋友係咁

yovin 發表於 18-11-13 17:41
你唔係話 頂唔順啲人朗誦嘅咩!

竟然頂得順合唱團?
高班個d歌我經常都話係鬼歌 ,lucky for me, 因為係hea eca 種類,所以冇要求加操
‹ 上一主題|下一主題