用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教仔教到好攰好灰,好想放棄佢
樓主: 蘋果香蕉橙
go

教仔教到好攰好灰,好想放棄佢   [複製鏈接]

筆順, phonics apps + fine motor training

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 12:35
筆順 phonics 呢已經係由細教到大。佢就係唔跟,佢話筆順好難,但用自己方法又寫錯。phonics 出去學過,我 ...
Apps 遊戲中學習。phonics 學過blend 得ok 嗎?

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 12:26
評估過是視覺感知有些問題,即抄寫有困難。
但佢問題係完全唔想面對功課,抗拒唔願做。鼓勵、讚賞已經盡量 ...

有冇看過職業治療C?有些小朋友平均行力弱也會影響閱讀和抄寫能力

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 12:22
小一時已經去咗政府做評估,結果不是讀寫障礙,又不是專注力不足。但是視覺感知有些問題,即刻抄寫有困難 ...
協康之前有個眼動協調小組班,你chk 下仲有冇辦,要評估過有問題先收,另外一些班比疑似讀障的小朋友,你問問,要快,因為通常都是for k3-p2, so州過後冇艇搭。冇人天生就識教子女,若有時間去聽下parenting seminars(非牟你),坊間不少是免費或只是幾十蚊。

bobbob 發表於 20-1-10 14:57
咁我部電話都識睇相,望一望我就幫我解鎖
我有理由相信玄學家會被ai 取代
‹ 上一主題|下一主題