用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一至五年級三月的第二次考試取消了! ...
樓主: vin105
go

小學一至五年級三月的第二次考試取消了!   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-2-6 22:50
...叫你問政府都只不過係講句悔氣說話
就好似
仔:阿媽點解我咁蠢溫極都唔合格?

媽:你去問你老豆laaaa

ar_mak 發表於 20-2-10 05:21
我地成日都講,做人要理性,又會批評其他人做既野係唔理性,咁我試下從你講既呢個情況,去同搶廁紙既行為做 ...

話說呢單野係有人散播謠言封關運唔到貨
老闆問我洗唔洗入返d米,香港人中意吃的是thai n oz,橫掂幾個月之前在hktv 買落的未食哂,於是冇去抬。星期六出街tau 下氣,百佳連通粉都賣得八八九九,遍遍我買開那一隻剩下4包,咁我買三包留下一包給有需要人士,走時見到員工unpack 紅色麻油即食麵⋯。廁紙就更加唔洗講,君不見荃灣已建起廁紙牆

但口罩呢,係全球缺貨,最好有stock last 到4月底

Cheeselover 發表於 20-2-11 06:17
現在,考試是否取消不是決定於教學進度或時間調配,而是小朋友口罩的供應,即使三月初疫情受控(根據專家說 ...
香港人生命力強,不過呈分和dse生就無奈了。
香港管理層越來越不肯聽反對聲音,我有位老朋友好有大志working his way up從正,但在老友whatsapp group 一有些埋怨cmt就好大反應,一些老友因此離組,最後連呢位人兄自己都走埋,雖然佢係正人君子,究竟佢做greater good 定greater fool 呢⋯⋯

曾經小朋友被同學改花名,我就話最好回應就是幫那位同學改一個更絕的花名,beat them at their own game,咁先gain 到respect.  若果真的諗唔到就一笑了之

ar_mak 發表於 20-2-11 16:55
關於花名,網友激嬲左你,但你何嘗又不是以’黃絲特質’去作人身攻擊?如果我地只關注口舌之爭,大家永遠都 ...
我也幫成哥改左花名叫+x (大家應估到點解), 咁除左超人之外,仲有乜其他代號,點解唔叫佢做港産001

Cheeselover 發表於 20-2-11 18:48
視為人生一次考驗,如何應付突發事件,也算是學習。
社交是一種管理藝術,處理不好,真是"一鋪清袋"。
唔知有幾well thought through.  學生有病會不會食退燒藥去考,是否每張枱隔6個街磚,學生冇口罩是否考場提供⋯

Cheeselover 發表於 20-2-12 07:33
其實中國人很簡單,安居樂業,有條路行,就會勤奮前進,以往港英政府確實霸王硬上弓,一來香港人沒有資源 ...

以前香港人出國是洗大餅,e加是入人地頂級大學讀書,時代會進步,又怎可以同幾十年前比呢。
同意大部分星豆市民都只是求國泰民安,安居樂業,但偏偏民生上做不好,明日台灣這一個月之間變得長遠,我現只怕是明日肺炎,甚至今晚無米。

介紹兩套documentaries :
merchants of doubt

brexit: the movie

看完自己原來一路都是蠢個個

Cheeselover 發表於 20-2-12 22:58
以自己意願影響他人的人,天天可見,政治家,傳道者,甚至推銷員,能影響別人是能力,不受影響也是能力, ...
既然有網友問改人花名代表咩人格,咁我又反思一下。咁首先我用最近幫乒乓波友教練改的花名:
老虎狗
周佰通
㓕絕C太
狐〇王

其實都是based on 一些 obsevations, 負面那一個所有我遇到的波友都認同和對那教練不滿,之後仲得知有人幫那位教練改粗口鞋音的花名。

咁who am i 呢? 不嬲自認口臭得罪人多,不過以上花名正面2, 中性1, 負面1,即是話我都是正面的。至於被改的,我又想問:777 只是一個得票數字,點解讀完全是在心中,正所謂生平不作kwai心事,被人改名也不驚,倒不如自己反思一下。

最後我conclude 問題不是我,而改花名可以培養觀察力和聯想力,亦可幫助到social ,我唔會因爲一些古老石出的傳統想法影響我

Jane1983 發表於 20-2-13 10:37
回覆 MrBeast 的帖子

你仲不斷幫人改花名,好有童心
唔係講笑,求生技能泥架,無論在social 或工作上,有人攞你開玩笑,最好方法是以牙還牙,咁先gain 到respect,仲隨時多個朋友,最麻煩是老闆,好笑得泥又唔頂撞到佢先難,其實天生我這方面唔叻,都是幾十年的人生經驗累積,不過如你所說,有時能苦中作樂,日子易過d,e加咁搞落去,4月返唔返到學都有d危

Jane1983 發表於 20-2-13 21:21
回覆 MrBeast 的帖子

真係要提升EQ,苦中作樂。
an example

https://youtu.be/gHXKitKAT1E?t=142

Jane1983    發表於 20-2-14 09:04
‹ 上一主題|下一主題