用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫習溫到很激氣!!!
go

溫習溫到很激氣!!!   [複製鏈接]

jessiejy 發表於 16-12-28 11:38
都明白, 但真係有點心灰
另都想比佢自己去知道後果: 完全沒有溫習或用自己方式去考試.
...
小三四小朋友開始有主見,父母要懂得改變自己的溝通方法,唔係到到青春期仲大wok.
若果上學期分數不太重要,你真的可以比佢踫下釘,不過同時要比佢知你係緊張和關心佢,間唔中問下佢辛苦否,想唔想去食下tea之類,would go down well.

ps 千其唔好一時意氣講出d收唔返的說話

jessiejy 發表於 16-12-28 14:32
我都知, 所以有時見佢有盡力, 行街時都可買佢想要物品.
既然佢有努力,獎勵下何防,要和付出掛鈎not成績,獎勵不一定是物資。

jessiejy 發表於 16-12-28 14:33
都知, 所以唔想同佢講嘢住.
等到心平氣和時也是上策,到時mention下之前佢點乖法,好欣賞之前的佢,給與肯定⋯

jessiejy 發表於 17-1-3 09:46
完全同意
自己都係過來人, 當年讀書試過係冇溫書下收到張紅色成績表; 自此之後, 成績表再沒有紅 ...
In addition,碰釘之後可一起分析有冇邊方面只要加少少努力就可以高些分,和比佢明白ur door is always open.
另外,我間唔中會播一些勵志劇,娛樂之餘希望小朋友get 到寓意

fguy  請問是什麼樣的勵志劇, 分享下, thx  發表於 17-1-3 13:12

jessiejy 發表於 17-1-3 14:32
上次測驗佢已經知道付出幾多, 等如幾多, 只係想玩咗先去做
溫下玩下其實ok的,只要時間控制得好就得

jessiejy  就係仲未有識呢!  發表於 17-1-4 21:42

jessiejy 發表於 17-1-4 21:51
講下近況先,明天第一天考試,今日溫下做下停下食下,前後加起都冇3小時就話倦唔想溫,我即叫佢收嘢,不用 ...
若果今天仍是返全日,3個多小時(assume 15min break every 45mins)對我個來說也差不多是極限,不過累的話我就會叫佢去訓,明早早30mins起身再溫。明白會感到氣餒,不過keep住正能量是重要,可以話溫左3個鐘比之前進步之類的說話。
若真的兼顧唔到,找C補幫手都是方法之一

jessiejy 發表於 17-1-4 23:31
返半天比學生早點回家溫習。2點多開始,斷斷續續到6時已話唔溫,激死早點睡或早點起床再溫,冇可能 ...
一些parenting technique 可能幫到:
比佢選擇:繼續溫或去訓或bedtime story

找亮點:所有小朋友都喜歡比人讚,note 是要讚付出和過程和sincere,你努力想下,唔會冇的

jessiejy 發表於 17-1-5 09:47
温習中有讚佢做得好、答得好,教佢點樣自己寫main point,但當妹妹回家後(應該係致命點),又開始啦…… ...
家家有位難搞的B,不過就你所描述,聽落似你是讚個結果而不是個過程和他的努力,可能佢覺得已好努力但你覺得未夠好(事實上可能亦真的是),咁佢做唔到時就易放棄⋯

miujoey 發表於 17-1-5 12:23
近排忙於溫習,因為過幾天就要考試, 小一生第一次的學校考試, 家長群組內不斷post出之前Test有那個同學叻有1 ...

雖然我好多理論,但不竟只是人,都會發火,之後也會解釋返係緊張小朋友而唔係真是嬲
‹ 上一主題|下一主題