用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful World 麗城認真吹水區
go

Joyful World 麗城認真吹水區 [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Quote:原帖由+prisca126+於+15-10-02+發表

引用:我都想入group+a +

引用:我都想入group+a +

引用:你地有無人收到d+入學相?+我聽講好似學校有

原帖由 出前小丁 於 15-10-06 發表
你地有無人收到d 入學相? 我聽講好似學校有出email, 但我仲係收唔到.
有呀!你寫handbook問下老師

KiKo1010 發表於 15-10-7 11:01
9月份既相(中秋& birthday party)都未update呀, 我都好心急等待中
今日upload咗啦!check 下啦

引用:有無人諗過轉去荃景???

原帖由 出前小丁 於 15-10-13 發表
有無人諗過轉去荃景???
我覺得荃景校舍太細了

引用:我囝今年+PN+PM+Desert+class,+我一直想搵

原帖由 PeachWong 於 15-10-14 發表
我囝今年 PN PM Desert class, 我一直想搵同班同學既家長交流下, 但一直搵唔到 ~ 不過, 其實佢而家一班得7 ...
PN PM班通常都係細B,  所以9月開學到明年1月都陸續有新同學加入

出前小丁 發表於 15-10-15 18:10
Letterland Phonics家長工作坊 D email.  話有教材賣.其實......我連letterland 都唔知係咩. ...
如果唔識英文拼音,去聽下學下都好!就算學唔識,起碼以後知道小朋友唱咩講咩。我覺得今次學校做得好好,support下家長。

出前小丁 發表於 15-10-15 18:06
回覆 prisca126 的帖子

係呀. 太細啦.....果日去OPEN DAY 逼死左我. 但老師果邊係咪資深D 呢?因為 ...
麗城尼邊只是新請的老師,又不代表冇經驗或唔資深 :)其實教K1的Mr. Dxxx係以前教民幼轉來的。

引用:請問各位小朋友讀緊Joyful既媽媽,可否講一

原帖由 breadme 於 15-11-09 發表
請問各位小朋友讀緊Joyful既媽媽,可否講一下N班面試,老師會考什麼?
麻煩各位,今個星期六我仔仔面試,希 ...
剛過去的星期六荃景分校的面試如下:
1) Freeplay, test sensorial 大小肌肉, 隨便在房選野玩
2) mandarin story time
3) eng individual interview

出前小丁    發表於 15-11-10 10:11

引用:Hello+all,+我個仔11月插左K1+PM+class,返

原帖由 Cavebaby 於 15-11-11 發表
Hello all, 我個仔11月插左K1 PM class,返左個幾星期,佢都返得好開心呀。我係jungle class,有冇朋友仔同 ...
Hi, 我都係Jungle不過AM班

引用:in左麗城k1~+睇得出個女好中意學校。請問學

原帖由 iciclex 於 15-11-16 發表
in左麗城k1~ 睇得出個女好中意學校。

請問學校多功課嗎?open day時講好似係happy learning + 都教得唔淺 ...
K1 10月份開始每日都有1-2樣功課,星期五3樣,簡單連線,圈不同/相同,填色。K1下學期開始寫部首。每月英普各做一次show and tell.
課程是深,但學校唔谷,唔會免強要小朋友達標。每月會幫小朋友評估學習進度,唔達標不會收到老師電話,只會在報告中建議改善,家長和小朋友都冇壓力。

引用:即係揀咗時段嗰日,淨係登記咗嗰個鐘同學生

原帖由 liple0405 於 15-11-16 發表
即係揀咗時段嗰日,淨係登記咗嗰個鐘同學生出現?定當普通上堂照平時返? ...
揀咗個時段,就只返嗰一個鐘。另一日亦不用返學。

引用:Thanks+currymama+and+frisca.From+the+sou

原帖由 iciclex 於 15-11-17 發表
Thanks currymama and frisca.

From the sound of it, it sounds like a fantastic school! Hopefully we  ...
Yes,  they share in Google drive each month.

出前小丁 發表於 16-4-15 18:19
今年talent show 係Tuen Mum. 大家點睇??? 好似好遠咁
太多學校申請結業禮場地,申請不到荃灣都沒有辦法。

fatfathung 發表於 16-4-20 00:06
想問下有冇讀緊K1嘅媽媽?k1功課多嗎?我仔讀緊n, 考慮緊繼唔繼續升k1,大家有咩意見?

...
開學第二個月開始,每日都有一份功課,星期二只看圖書(不需交報告),星期五會3份,但都是很容易的連線,填色,貼貼紙。下學期開始寫ABC,一星期內學寫3個英文字母,第二星期停寫,學校建議自行練習,第三星期再學寫新的3個英文字母,如此類推。中文字,每星期寫一次,先是學寫一丨丶亅丿 ...等,而家4月份寫到十口...之類

引用:英文我就不太擔心,但中文足夠嗎? +

原帖由 cat_tam 於 16-04-20 發表
英文我就不太擔心,但中文足夠嗎?
K1每星期有一份認字功課,另外每月大概教20個詞彙,但每月的評估需要認讀大約10個詞語。中文教科書都是全港幼稚園一般在用的那本。每星期借閱的圖書是中英交替。

‹ 上一主題|下一主題