用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到機場接機原本很愉快,但碰到內地遊客就... ...
go

到機場接機原本很愉快,但碰到內地遊客就... [複製鏈接]

回覆 亮燈 的帖子

我果日去接呀仔機都係呀, 企係B區欄杆等原本好寬鬆位, 企企下有對講野聲大大的大陸人企我側邊, 個女人用手掙係咁迫我, 我企開D佢又迫埋D, 離曬譜, 有時D大陸人真係掙唔落架, 日日新聞都見佢地出丑丑到去國外, 雖然大家都係中國人, 但文化差異太大了, 他們還說香港人唔包容佢地, 我仔話佢學校有3個大陸同學其中兩個皮氣好臭, 無人同佢地玩, 有次重夠膽向老師發皮氣

回覆 亮燈 的帖子

而中国人果D係野蠻行為而唔係文化, Agree, 我仔話係學校好註重禮貎, 無禮貎同對老師同唔專重罰得重過打交, 返而打交老師話太多精力打交所以罰清潔課室, 果兩個黑面對老師發皮氣丟水樽落地既大陸學生, 據我仔說老師早上明明問過全部學生誰去溜冰, 果兩名學生話唔想出去所以老師無買佢地票, 但到下午佢地突然又話要去, 大駡老師無買佢票還丟水樽黑面, 老師還苦口婆心同佢講你們己成長....講了15分鐘, 那兩名學生還不服氣, 老師話email同佢家長傾, 罰他們一個月無得參加星期六的外出活動

所以我仔係英國D同學稱香港同大陸的學生都叫Chinese, 我仔好介意即時劃清介線,我仔話我們係香港唔係中國,攪到我都唔知點教佢以後外國問你係唔係Chinese, 點答好?
‹ 上一主題|下一主題