用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 中小學趨向全面普通話教學,點睇?
樓主: bookreader
go

中小學趨向全面普通話教學,點睇?   [複製鏈接]

ACE2126 發表於 14-5-27 12:55
大勢所趨,能夠避幾多個十年

除非地方政府民主化
避得幾多個十年吖!而家乜殖民時期野到拆得就拆,要我地洗底,delete曬以前d野,50年不變,唔好太天真,信以為真。過多十年,HK只喺大陸的其中一個城市,仲要喺其中一個非重點城市。

不止教授中文、普通話,更逐步趨向普教其他科目。。。
仲喺陳sir講要重兩文三語好,禁搞法,PTH會有進步既,但英文就。。。。HK家長就算想PTH好,都唔會想禁掛?

想學星加坡呀????

tcmsung 發表於 14-5-29 09:42
奶路臣街 = Nelson Street ,有何不雅呢,真看不到。

其實,Yanamami 指出的現像,一言以蔽之,是去殖民 ...

都唔明點解天津可以保留禁多舊租界建築物(上海灘呢!),但就容不下HK的歷史建築。

20120808  去殖民影子, 或未必. 欠缺城市規劃也是真.....  發表於 14-5-29 13:25

ANChan59 發表於 14-5-31 01:06
正正當當英文,不用漢語拼音。
他們英文唔掂呀~~~

有朋友喺FB load張相,喺餐廳食buffet,有一道菜叫“德國咸豬手”,譯造“German Type Sexual Harassment”!死未?可惜我唔識copy張相上黎俾大家睇下。網上都有唔少呢d笑話。Google translate 真喺信唔過。
‹ 上一主題|下一主題