用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何睇小朋友受唔受谷?
go

如何睇小朋友受唔受谷? [複製鏈接]

其实谷係解:

1) 日日十幾样功課、每星期中英默書、一年四測两考、考試範圍十課書;

2) 教深一年、好少默書、—年三考、每日六样功課

边间係谷?

Doray 發表於 15-9-25 08:01
都係嗰句,小朋友讀得上咪受谷,
其實最重要係家長受唔受谷,可以日日放工返嚟同weekend 大部份時間都在作 ...

唔係㗎~~有人可以深但唔可以多功課測考。呢d小朋友係教深—年既学校—d都唔覚谷。有d学校無教深,但做到死~~

Doray 發表於 15-9-25 08:24
回覆 Yanamami 的帖子

本身小朋友聰明, 或有超班的閱讀能力,讀呢啲學校like DGS, APS, 僅係冇問题,如果 ...

其实即係話:就算小朋友專心肯坐定定做功課,都唔会有人日日想同十幾样功課、每周中英默書搏鬥、个半月就測考—次禁啦~~至於教深—年workload合理既学校,唔係问自己小朋友受唔受谷,係夠唔夠聰明、記性好又專心~

HK-MAN  認同.  發表於 15-9-25 10:54

longlokma 發表於 15-9-25 10:15
一年幾測幾考同谷唔谷冇乜关係,應該睇返學生日常workload,同埋學校对學生整體成績的紧張程度

...
而家好多家長对谷既定義好唔同~你話—年四測两考唔叫谷,但对有d家長係谷;有人覚得十样八样功課,多d黎密d手,唔算谷;有聰明仔女讀深一年,好容易,都唔算谷~所以问題係:家長要分清楚,对佢自己黎講,多測考係谷,重workload係谷,定教得深係谷先得~~只係问受唔受谷太籠統~

不如將学校分类,撇开国際学校:

1) 傳統津小:一般功課繁重、多抄寫(eg改正要全題重新抄过,等如再做—次、騰文全篇……)、較單向授課、多默書測考、範圍亦相當唔少野、狂操TSA……

2) 私小:教得深又快、少抄寫測考默、功課考試範圍合理、傾向傳統単向及活动教学模式、無乜理TSA……好似好理想,但要交学費+課外活动~有—定支出~

3) 新派直資/直資: 較活動教学、比較自由、較少功課(project based都唔少野㗎,幾大陣象下~)、学費相宜……

睇下边类接近自己理念好过问点知小朋友受唔受谷吖~就算受谷或好聰明,我有能力就唔想过d死做爛讀既日子。話分两头,如考唔到直私或經济上有压力,禁就算小朋友唔受谷,都無得揀?以上只係籠統分类,总有例外既,亦有家長話有d津校好舒服~

Jane1983 發表於 16-5-20 07:57
其實好同意樓上的家長講,「谷」呢個字係每個家長心目中係吾同的,而每個小朋友的資質和能力亦好吾同。好似 ...

我諗諗下,其实“受唔受谷”真係好笼統~~
如果一个孩子有能力应付課程深或快,又或者功課測考係多d黎密d手既,禁佢係無被谷过,不知谷為何物,因对佢黎講,係piece of cake.

不过对能力跟唔上既,学校深又快,或功課做到有“厌字症”,好明顯係点谷点補都無用,只会每况越下。

所謂受谷果類,其实係中间,佢係有能力,你俾d压力佢又会有進步果批,其实先叫受谷,而唔係应付到快同深課程或做得切十样功課,但係度捱騾仔果d叫受谷。

Jane1983  其實係ga  發表於 16-5-20 18:50
‹ 上一主題|下一主題