用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一預準備班第三天後果
go

小一預準備班第三天後果 [複製鏈接]

早睡早起好吖~小—生晚九瞓到朝七最好~

little_yolky  我晚8朝6。  發表於 15-8-26 10:46
MrBeast  我個八點tim ar  發表於 15-8-26 07:55

little_kid 發表於 15-8-26 23:25
我小朋友七時已經上校車,正苦惱夜作息時間應該點好。
早上七點上校車,六點要起身。咁要夜晚八點瞓,六點 ...

阿女小—時,我从來唔睇功課(只make sure做齐),考試前两星期先开始温書~小三直情唔再check做齐未,只簽手册同通告~

趁而家仲係小—就开始不断灌輸:書係為自己而讀,係做学生既責任,唔係為父母而讀。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page=26#pid41424286

請看我在這个帖的回应#513.

karen55407 發表於 15-8-27 09:51
如果我少時能明白你這番見解,依家我的成就不止於此。那個父母不想孩子一方面如大人那麼懂事,一方面又保持 ...
我两个女都明白,所以我可以舒服d, 唔洗為做功課同温書嘈,小学養成好态度,上到中学更唔洗煩,等个細女升埋中,我真係可以退休了~我覚得養成好态度係同養成阅讀習慣同样重要既事~

有工人姐姐?借电話,whatsapp问功課

HaYi 發表於 15-8-27 18:06
其實準小學生上小學前要具備咩能力? 

我自己覺得應有: 
四素句小—会教~時鈡同錢係小二?我女小学英教快—年数快半年~阿女幼稚園時只学过phonics同PTH拼音,乜都無啦~其他係游水呀跳舞呀禁……
小一我當佢係honeymoon period添. 家姐當年升中,都唔得閒理阿妹,有時成个星期唔記得簽手册,OK吖~~唔洗同佢搏鬥~~我成曰覚得讀私校比大部份津校輕鬆,起碼少功課,又無乜默書~
‹ 上一主題|下一主題