用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考第幾先叫好?
go

考第幾先叫好?   [複製鏈接]

考第一同考第尾都係自己生出黎,小心佢發火話阿媽做乜你d genes禁差,生到我禁蠢考唔到第—呀~

發唔發火係睇佢学习态度,而唔係睇佢考第幾喎~

遠離—d思想不正確既朋友好d~

Chowying  Good  發表於 15-5-27 11:54
little_yolky  如果佢咁問,即刻賴阿爸啦!   發表於 15-5-26 09:24

scyauchris 發表於 15-5-27 08:22
回覆 ren 的帖子

我囡囡講過如果考第一就慘,日日都怕比人追過自己。不過我女係一定無可能考第一,頭三十 ...

其实考第一果个未必如你女所講有禁大壓力,除非係家長要求或个小朋友本身性格对自己有要求,—般头十內小朋友相差0.0x分,真係寫少个句号都無左。我地学校老師总係話头十既同学能力大致—样,学你話斎,睇边个小心d, 做卷做得好d而矣。

小曳人 發表於 15-5-29 08:01
咁你放心,完全唔讀書,同溫一次就掂,已經好大分別,但又唔會影響到你講嗰堆活動
响我屋企,溫書係學生責 ...
所言甚是。做学生乜都唔洗做考到头1/3無乜意思(番学好闷?),但輕鬆温習考到又係另—回事,能夠—教就明,—温就記得,做野又爽手,禁就好happy.

Soundervolt 發表於 15-5-29 09:43
睇咗咁多回覆,大部份家長都係重視子女學習態度多於成績,如果見子女盡咗力就會唔計較成績名次,我相信大部 ...
或者禁講,唔介意就假,但已盡力,又可如何?一边心up, —边接受佢就係禁多本錢~大女只係中等生,呈—考得幾好(对我來説),呈二—跌就廿名,不过見佢好努力(朝七晚十既日子过左年半),可能越想考得好就压力大左唔識handle, 我可以点?只有夜晩偷偷自己喊都唔敢講佢半句。仲安慰佢,放心啦,你唔会無書讀,盡力做好自己就夠,其他既事包係我身上~

根本唔同能力+性格既孩子就有唔同既approach, 好难一概而論。既然醒目仔軽而易举考到好成績,自然有多d時间發展其他方面既野。何必為再区区多幾名而日讀夜讀?佢軽鬆未必代表hea讀啫~

MASAYA 發表於 15-5-29 15:56
明白你意思,盡力與谷可以係觀點與角度既分別
但不太同意打折既方法,盡唔盡力應該係小朋友係咪自發去做, ...
其实唔算係奢望,只不过性格唔同,呢种自發知自己想点想要乜既小朋友,係有㗎,少d禁解啫~較為成熟識諗,自然会走前过同齡仲發紧夢果d,不过似乎係天生~

Jane1983 發表於 15-5-29 18:58
回覆 Yanamami 的帖子

朝七晚十堅持咗年半,真係吾簡單。不論成績如何,都要讚吓小朋友。
心痛呀我~~考成点都唔敢講佢,只可以安慰同支持。好彩最後都皆大欢喜~

kkmun  小朋友好叻  發表於 15-5-29 20:48
Jane1983  皆大歡喜就好  發表於 15-5-29 20:41
‹ 上一主題|下一主題