用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE放榜:12名狀元來自傳統名校(歡迎報料及鼓勵)(新增統 ...
go

DSE放榜:12名狀元來自傳統名校(歡迎報料及鼓勵)(新增統計)   [複製鏈接]

睇下仲有無人話九華唔掂檔?真喺吐氣揚眉了~

Jackieson  十卜  發表於 14-7-14 14:34

mirage 發表於 14-7-14 11:09
今年地區名校如鄧顯林謢曾記荃官沒有壯元,有點失望。
我相信有好多學校有學生喺6個5**,1個5*,差dd做唔到狀元,但都已經好叻叻,唔會失望。

irisyan  agree  發表於 14-7-14 12:02
cheng4b  正是我所想說的  發表於 14-7-14 11:22

明年升中選校,華英同SPSS又成為熱門了!

chun媽 發表於 14-7-16 10:47
係呀,以前的補習天王就係教人要爭取發言,係又講,唔係又講,搞到其他組員無機會發言,整個小組討論只得15 ...

禁導師都應該睇情況,全組人唔出聲禁點,唔通我又唔出聲?人地唔講我講多兩句就喺壟斷發言?人地想講,我一輪嘴有我講無人講,先叫壟斷發言吖~~唔通情願dead air?所以我話DSE評分好死。

Marco-ma  講中我心事....可能是阿女的死因...  發表於 14-7-16 14:00

其實HK課堂喺要學生乖乖聽書,一d都唔鼓勵發言、發表意見、問問題。。。但考DSE口試就要考人呢d技能,都無訓練,點expect人地會好?

Marco-ma  YES , 到中六好多學校都有訓練了,  考ORAL 前(已放假) 要小組返學校補課的.  發表於 14-7-16 14:03
judy  有訓練。當然,個别學校除外。  發表於 14-7-16 12:33

Marco-ma  YES , 到中六好多學校都有訓練了,  考ORAL 前(已放假) 要小組返學校補課的.  

judy  有訓練。當然,個别學校除外。  

我想果种訓練係要潛移默化,习慣成自然,而唔係到F6:嗱!同学们,而家我地講下应該点考“說話”,有乜地方要留意,有乜dos & don'ts, 点先考到高分....果种訓練呀!
‹ 上一主題|下一主題