用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

chan hei leong isaac will become a PC student of am class.  we live in Ma On Shan.  Anybody can share the school bus situation?

Dear madoka,

我們是住在海典居的,如果去到海典灣約8:00的話,我們有機會要在7點幾上車?冇辦法啦...唉...唯有阿仔辛苦d啦...

真係啱啦...希朗都係上幼愛班...坐門口第一個位...

希朗係船組,佢都一樣唔知同學你叫咩名...
雖然有三樣功課,但其中兩樣都只是貼下貼紙,很快完成的,我個仔仲話要繼續做,只是我話唔得...因為老師未教...其實佢地真係好鍾意做架...因為可以貼貼紙..,又唔駛執筆... 仲有一樣好似星期五先派喎...

我昨天都聽希朗講話上了四樓冇得玩滑梯,咁係咪即一星期有三次體育堂?因為我最初以為一星期得兩次,另一次只是著體育服,但沒有得上體育堂,會做其他野添...

更新:
上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組/船組)(其實我都不知正確的組 名,只知同船有關
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈

9月26日我都會出席家長會,到時見你地...唔知當日小朋友是否需要出席呢?

真係啱啦...我都想幫希朗報jolly phonic,不過仲未諗好報letterland定jolly phonic,curtismama你有甚麼意見呀?,不知培正教的phonic是那一種呢?

原帖由 Curtismama 於 09-9-10 14:52 發表
Did you join the Jolly Phonics?

希朗都係唔係好講學校的情況,反而成日講校車的事情喎,例如d哥哥話經過獅子山隧道時一齊扮獅子叫...所以佢話坐校車好開心...
响茶點方面,我都覺得個盒太細...我有時會放2個小的蛋糕你落去...因為希朗8:10am上校車,有時成1:00pm先返到屋企...所以我會放多一些茶點...我聽希朗講有同學帶粟米...唔知係咪要放埋匙,會唔會好麻煩呢?

凱文今天病了,好了一點沒有...希望佢快d好返,再一齊搭校車啦...因為希朗話搭校車好好玩喎...

原帖由 HermanWai 於 09-9-13 10:53 發表
愛靚媽媽

我仔個茶點盒都係好細個...(大約亞仔手板咁大咋)
之前, 我都煩緊日日都要去山崎買 11蚊4件果 d 麵包仔
但係 d 款黎黎去去都係果幾樣
所以, 前幾日我將大麵包剪到個盒咁大 size 比佢帶
herman 又話咁樣 " ...

凱文媽媽:

我不是住觀欄的,我是住海典居呀...你早上致電給我叫我幫你同校車講嘛...所以我咪知凱文病咗囉...

凱文咁乖肯飲中藥,你响邊度同佢睇中藥呀?d藥苦唔苦?

今日佢地應該又會一齊搭校車返學同放學...

原帖由 HermanWai 於 09-9-15 23:47 發表
愛靚媽媽

多謝關心
凱文無燒啦
昨日星期一起身, 覺得凱文有少少興興地
所以想比佢休息一下米唔返學囉
佢飲了中藥已經無燒啦

我記得以前哥哥返小學時
姐姐唔知佢發燒
點知返到學校, 唔比上課室
要係衛生室坐到家長 ...

哈哈哈...不要緊吧...因為我都一早起咗身幫希朗刷牙換衫等...其實我先生都是姓陳的...所以你當日一開口就話搵陳太...我都真係以為你搵我叫我代你話比校車ee聽添...冇所為啦...大家互相幫助嘛....:;pppp:

原帖由 HermanWai 於 09-9-17 01:39 發表
愛靚媽媽

唉呀....好鬼瘀呀 !!!
原來我入了校車 e e 個電話
同妳個電話係上下之分
但當日我 十下十下, 打左比妳 tim
妳唔答我 :[我唔係校車 e e 呀]

so sorry....希望無嘈醒妳啦

D  ...

請問你地知唔知道幾時開始要買冬季校服ar?
同埋家長日周老師話過要收集紅色和藍色的樽蓋,請問幾時要帶返學校

Thx for your sharing.  I would like to prepare the winter uniform in the end of the month.

原帖由 chan328 於 09-10-13 23:05 發表
today the bookstore ee said winter uniform will be available in end of this month.   But now has blue sweater & vest la, & some size are run out already.

哈哈,我的手工及設計觸覺不敏銳,故沒有交心意咭,但就儲了一些樽蓋...多是一些蒸餾水和汽水的樽蓋....

原帖由 hellomother 於 09-10-14 10:12 發表
我都忘記要何時帶回樽蓋,是否一有就可以交?我都收集不到紅藍樽蓋,幾乎忘記有這件事,我只交了校慶心意咭。

條吊橋真係好好玩喎...睇到我都想玩...哈哈

原帖由 Calvin0413 於 09-10-13 22:08 發表
各位媽咪:

抱歉讓你們久等了….! 等得都差不多忘了這回事了吧…

請上下列網址查看四幅“培正幼稚園四樓活動室”相片

http://photos.baby-kingdom.com/hk/xbook/1000/764x3qW6PjoM/2xNbf3GRIM/003x4cO4_cover.jp ...
‹ 上一主題|下一主題