用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導? ...
樓主: vincher
go

中一生,你會放手給他溫習,還是在旁指導?   [複製鏈接]

盡量教他各種溫習的方法吧?同時養成一個每科每天都溫習的習慣,15分鐘就夠了。
放手不等於完全不理啊!
我試過叫囝囝用mind map將每張筆記畫出來,亦試過要他將科學書每一段最重要的句子或最重要的keyword間低,頭幾次佢未識做,就要陪佢教佢做,到見到佢識做,就唔使再睇,可以“放手”讓佢自己做了。所以,放手,要睇佢識唔識做。

mind map 是一個幾好的方法。
for every one criticism, three positives must be given.

Roselady 發表於 12-5-13 15:41
回復 lillymarie 的帖子

mind-map 詳細係點架, 可否指教! 指教!  謝謝!
啊!這我是自己睇書再教囝囝用的,只係識得好皮毛,唔識用文字解釋呀!類似呢D啦!

主要可以幫囝囝組織和記憶學過的知識。
for every one criticism, three positives must be given.

Roselady 發表於 12-5-13 16:04
回復 lillymarie 的帖子

嘩!好犀利呀! 係整合左全部科目所學既嘢, 定係一個科目呢?
以上兩幅圖唔係我囝畫的,係google來的。我囝畫的簡單好多。

呢本書在圖書館有得借,中文版都有,search下就見到
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item;jsessionid=88701D41A70556BEB3B99E7DAB62F61B?id=chamo:1614939&theme=WEB

我自己細個時,爸爸管我讀書管到小六,跟住我就甩難了。去到英文中學,爸爸已唔識幫我,兼且我間學校大部份人係B或C,只有尖子才會攞A,所以無乜壓力。

我自己最深刻的體會是: 爸爸用了幾年時間教我讀書的方法,去到中學我的確已不需要他再幫我,而且我只要取得B或C就算交差,當中真的有很大空間讓我去嘗試。

大前提是究竟小朋友懂不懂自己溫習?家長的底線在那裏?

Yanamami  係呀, 我只求囡有B有C(唔好肥佬)就夠la.  佢無太大壓力.  發表於 12-5-14 11:25

同意放手要睇小朋友性格。

好似我大囝咁,鍾意用自己的方法做野,我就可以利用呢個特點和他約法三章。若果成績高過我們的底線,就由他自己溫習;若低過底線,就要接受我地獄式溫習方法 :) 而這底線是會隨着他的進步,每年向上調整。

我估我囝囝若考了車牌,頭幾個月,我會坐在dead man's seat, 冒死陪他一段時間。即使唔指指點點,陪伴在旁,遇到危險情況都可以幫忙應對。(可能叫佢做司機車我去呢度個度)

vincher 發表於 12-5-27 07:47
回復 Jackieson 的帖子

嘜到中學唔係男仔弾出嚟咩?一般女仔係小學威晒!她們定性些! ...

我囝囝學校中學畢業生最好成績那幾個都是女生,女人的天下........
去考scholarships的同學 F : M ~ 10 : 1

‹ 上一主題|下一主題