用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴交流。。
樓主: 無氣同你講
go

學琴交流。。   [複製鏈接]

回復 無氣同你講 的帖子

給了個LIKE佢,努力練琴,繼續錄多幾首給我地班姨姨叔叔欣賞!BTW, 祝他比賽成功!
for every one criticism, three positives must be given.

聽聞在台上表演的亦未必能做到perfect. 這是我對我囝囝的鼓勵,彈錯了唔緊要,最緊要彈得好聽。
for every one criticism, three positives must be given.

嘿嘿,因為我大囝係10次有9次會彈錯, 若果不這樣去鼓勵佢,佢唔使學啦!我以前有同學的姐姐讀音樂系的,是她話我知佢姐姐表演時有彈錯,但門外漢如我係聽唔到的。我係youtube聽Horowitz年紀很大時彈的一場演奏會, 睇comment話佢係邊度邊度彈錯,留心去聽才聽到。但唔會因這一粒錯音就覺得唔好聽囉!

鋼琴確是較容易有即時的滿足感

小朋友覺得自己做得好就會喜歡,成功感和滿足感對他們頗重要。我細囝初初問他學不學琴,他說不。後來我告訴他學琴是一定要的,但讓他二選一,選樂器
學習的過程中,他不斷得到老師的肯定和稱讚(老師可能對每個學生都係咁,但令細囝很信服的),自己開始也覺得自己有能力做好,就開始喜歡了。

問題是怎樣令他們相信自己可以做得好。

marcuscyrus 發表於 12-1-31 13:18
趁未返學密密練,剛剛練左接近2hrs!!!!!!!
不過仍然有d東東未解決,仔話今晚再練!!!!!!!!!!
...
耐力驚人!

四隻貓 發表於 12-1-31 12:13
都有關係,鋼琴老師讚多,令佢好有滿足感,係屋企我又教到佢,有問題可以立即解決,我教佢時其實好惡,但佢 ...
老師的讚賞真的好重要。其實小提琴都唔怕幫啦,頭兩年係母子一起聽老師教,在家做助教。近來發現自己一錯再錯,就知現在是時候放手了。

marcuscyrus 發表於 12-1-31 13:47
不過其實時間太長,個effeciency 唔係好高
練邊樣?手指唔痛嗎?聽過有人練小提琴,試過練到手指流血,下巴流血。(專業那些)
不過真係好佩服妳囝囝!

bebebe12345  頸下起枕!  發表於 12-1-31 14:41

想起大囝曾經練一段野,練極都唔得,最後仲用右手去彈左手既野!名符其實的“痴咗線” 唔休息唔得

wootaitai 發表於 12-1-31 16:17
其實我覺得鋼琴同樣級數,相比小提琴係要練耐,唔知大家覺唔覺。

假設同樣有名師指導,在4年內去到有扎實8 ...
這個問題相信只有同時學鋼琴和小提琴的人才知道了。

無氣同你講 發表於 12-1-31 14:55
所以我冇學小提琴,我怕痛。

鋼琴彈法正確,係唔會累同痛,練幾耐都得。
我大囝手勢可能就係唔正確,有時會complain尾指痛。佢手指尾無乜力。老公話佢overuse.佢性格真係好反骨,叫佢忍下,就猛喊話痛。體諒佢,叫佢唔好再練休息下,佢就話再試下忍下。

回復 radioma 的帖子

你的小朋友乖,肯改。
我大囝的幾位老師一直都有話佢手勢有問題的,但他那麼有性格,除了他自己,無人幫到佢改。另外可能亦因為他天生小肌肉弱有關,(比同齡弱3﹣4年),力不從心。現在他一話痛,我就叫他停練。好在這問題好耐才出現一次。

係咪真架?60幾歲仍可以改善手指? 咁我可能都有希望喎!因為我D手指關節退化,硬哂啦,本來心思思想學返琴,但覺得自己個腦又慢,手指又硬......
妳都講得啱,可能都係要的起心肝望望大囝的手指。

無氣同你講 發表於 12-2-1 09:22
係真架。
個學生一早話明只係鍾意鋼琴,要求唔高。佢比得起錢,所以我就慢慢教佢,佢做唔到亦唔會免強佢, ...
唉!....問題係我比唔起錢...D錢被囝囝用哂或者我自己係屋企彈下先

radioma 發表於 12-2-1 15:59
唔可以唔改...會影響佢一生! 到大個左黎後悔就太遲啦
明白,明白。我大囝11歲,鍾意自己話事。我和老師無放棄佢,只係進度控制唔到,唯有每次都提佢。同埋有些事,時候未到不能勉強。好似佢今日又話手好痛,點解?原來佢彈8度好勉強,手指stretched得太厲害。我就叫佢唔好彈8度住啦!

bebebe12345  這是過程,除了孩子長大,手指會越伸越長。  發表於 12-2-1 18:39

我中學時走上天台練 我中學同學學Euphonium,在家一間房裝隔音板。
朋友的孩子學tuba, 在家關哂所有窗練。可能不算太夜,暫時無問題。另一位朋友就教連curtain都拉埋,話隔音好些。

回復 bbdou 的帖子

真係好佩服妳的毅力!
我大囝試過因為唔想練琴,幾乎同我反臉。(可能因為佢覺得彈琴辛苦困難,兼且我要求高,怕咗我又怕咗練琴)後來爸爸出聲,話唔練琴就唔交學費,唔學啦!
我地當時係好認真的,畫好個時間表,貼係牆上,練完琴就吸個印仔。
我自己亦改變啦,唔再管佢彈成點,等老師教。
同大囝講明,如果老師投訴佢無練琴,就立即唔學。
呢招對囝囝好有效,因為佢知道我地係講得出做得到的。

另外,為咗幫佢記得要練琴,我地係定咗佢每日放學返到屋企半個鐘後就練琴。多年來都係咁,一話“開工”,佢就去練琴。

四隻貓  我都係叫開工同收工.  發表於 12-2-10 10:42

“老師成日話佢唔係做唔到,而係唔用心去做”

呢句話可圈可點的,我細囝第一位老師話佢姿勢錯係因為佢懶,所以改唔到。第二位老師就話佢唔用腦,所以學過的技巧做唔返出來。第三位老師就話:媽咪唔使担心,咁既年紀唔明白係正常,諗計仔教佢就做到。細囝又真係大大地進步。

我現在聽到上邊那句話,就會停一停,想想究竟是甚麼意思。

回復 bbdou 的帖子

有兩種情況。1。上課時做到,但其實未明白自己點解會做到。我細囝跟第二位老師時就係咁,佢本來以為教咗的技巧,結果細囝越做越差。於是佢話囝囝唔用腦。第三位老師,教一個技巧會叫細囝起碼做3,4次,確定唔係撞彩先OK。就算下一堂發現細囝做唔返,都可以講到佢錯係邊度,甚至分析到細囝係邊度理解錯咗。
2。唔記得咗。我大囝就係咁啦!老師都怕咗佢,現在要佢上課那天返到屋企即刻再練一練。我間唔中會問下佢,你上堂學了甚麼?有邊度要注意呀?大囝真係可以呆呆咁望住我問,“吓?咩?......噢!” 我耐唔耐就會同佢地“溫書”,叫佢地拎琴書出來,話我知上一堂老師係邊度要佢地改善或留意的。可能係小朋友的通病,想快快練完琴,就將細節忘記。

在中國或俄羅斯,做演奏家是出國的機會。

bebebe12345  以前是,現在己有改變了。  發表於 12-2-10 19:40
‹ 上一主題|下一主題