用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟03 04 05年,邊年出生率低? ...
go

究竟03 04 05年,邊年出生率低? [複製鏈接]

究竟03 04 05年,邊年出生率低?
   0    0    0    0

2003 沙士

2001-2004都屬出生率底

以下本港出生人數數據,家長會了解到孩子在入學方面將會面對幾多人數競爭。
1985年      7.61萬人
1986年      7.16萬人
1987年      7.00萬人
1988年      7.54萬人
1989年      6.96萬人
1990年      6.77萬人
1991年      6.83萬人
1992年      7.09萬人
1993年      7.05萬人
1994年      7.16萬人
1995年      6.86萬人
1996年      6.33萬人
1997年      5.93萬人
1998年      5.30萬人
1999年      5.13萬人
2000年      5.41萬人
2001年      4.82萬人
2002年      4.82萬人
2003年      4.70萬人
2004年      4.98萬人
2005年      5.71萬人
2006年      6.56萬人
2007年      7.09萬人
﹝數據來源:統計處﹞

But the worst of "lucky draw" is SARS baby.  Our government force the schools cut the seats.

原帖由 parentslove 於 09-8-14 23:04 發表
But the worst of "lucky draw" is SARS baby.  Our government force the schools cut the seats.

政府叫人小班,但又比啲學校自行決定,攪到一啲少一啲多,超騎呢,都唔知有冇陰謀既?
無知是福

又講SARS baby, 唔駛咁悲情掛, 事情已過左幾年, 如果當時幸運冇事的, 只係一個片段嘟. 今年和來年的, 也受小班影嚮啊.

對"中英數常"的資料, 我有少少補充, 係關于一D父母同時非為香港居民的出生率. 而呢部份人可以話多數係國內人士, 再準確D講近年每年多咁多呢類係由國內人士做成.

2002年      4.82萬人    -     0.13萬人
2003年      4.70萬人    -     0.21萬人
2004年      4.98萬人    -     0.41萬人
2005年      5.71萬人    -     0.93萬人

呢D BB, 唔一定會來香港讀書, 可能係內地讀國制學校, 跟本睇唔起香港的教育. 來香港生, 只是因為醫療或一孩政策的關係.

無論點計, 05 > 04 > 03, 但04同02比, 我覺得04不比02多(人數多1500, 但非本地多2800).

今年的孩子, 很多04的, 努力啊.

醒目開學勳章

不知道這些資料包不包括那些國內出生的香港小朋友?
像我的囡囡,因我派駐在國內,妻子嫁雞隨雞的跟著我在國內居住,在國內生小朋友,到回流香港,一家人又回來

原帖由 MorriDad 於 09-8-15 01:20 發表
又講SARS baby, 唔駛咁悲情掛, 事情已過左幾年, 如果當時幸運冇事的, 只係一個片段嘟. 今年和來年的, 也受小班影嚮啊.

對"中英數常"的資料, 我有少少補充, 係關于一D父母同時非為香港居民的出生率. 而呢部份人可以 ...

原帖由 ziyi 於 09-8-15 18:22 發表
不知道這些資料包不包括那些國內出生的香港小朋友?
像我的囡囡,因我派駐在國內,妻子嫁雞隨雞的跟著我在國內居住,在國內生小朋友,到回流香港,一家人又回來

...

冇出生的數字, 但有回流的數字(但不記得是多少歲以下回流才算在此, 要睇番報告). 不過相對穩定, 和只佔少數, 可以不理.

2002年      4.82萬人    -     0.13萬人   +   0.17萬人
2003年      4.70萬人    -     0.21萬人   +   0.16萬人
2004年      4.98萬人    -     0.41萬人   +   0.16萬人
2005年      5.71萬人    -     0.93萬人   +   0.15萬人

政府剛公佈06/2008-06/2009的出生人數有81 200人, 又實行小班. 5-6年後,小學學位會吾會吾夠架??

原帖由 huayan 於 09-8-16 07:39 發表
政府剛公佈06/2008-06/2009的出生人數有81 200人, 又實行小班. 5-6年後,小學學位會吾會吾夠架??

呢幾年成日講小班的好處, 但初生人口由5萬升到8萬, 係推番大班, 又講一大堆好處, 例如群體生活呀等等, 定係起學校呢?

mf

原帖由 huayan 於 09-8-16 07:39 發表

近年成日話小班點好點好, 但新生人口由不足5萬升到8萬幾, 唔知會唔會推番大班呢? 定係起新校呢?

不過, 名校區各校同地區名校其實好多冇推小班, 小班大班的始終覺得係供求問題決定.
‹ 上一主題|下一主題