用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家考取鋼琴一級對報考小一有幫助嗎? ...
樓主: 2SonsMom
go

請問大家考取鋼琴一級對報考小一有幫助嗎? [複製鏈接]

Re: 請問大家考取鋼琴一級對報考小一有幫助嗎?

會唔會大家對考幾多級既定義唔清晰  
如果講琴行計算既級別我亞女有2級程度,
但英國皇家就唔認可啦因為未有考試通過,
咁我只可以話亞女學緊琴而未有級囉,
因為每間琴行standard都唔一樣,
佢地講個小朋友有幾多級只係琴行自己定及認為,
只有通過國際認可既考試先係認可ge wor

>>>>>見你迷信國際認可既考試,所以材提出一d觀點供大家研究下.....    

iloveyoub4 寫道:
Sindy

你講得岩呀所以我都無比亞女去考試囉,
亞女個老師要學生真係明白先比佢考試,
所以我個女『無級』,
我都唔會叫佢考除非佢自己想考.

你問考左試又代表咩呢?
問得好好....考試代表咩?
考試係講分數囉    
好似讀書一樣道理,
讀書應該係求知識,
但現實社會只會係求分數   
人地唔會理你真正認識幾多

都係一句啦,小朋友真正想學就由得佢囉

2SonsMom

我d英文好屎架不過大約都睇得明ge   

我亞女個老師直情係示範一次比我睇點考試法呀,
考4樣;
第1 :指定3首歌
第2 :oral test (聽左一段歌之後問你野)
第3 :一本書有幾十首歌,但只會係當中抽一首叫你彈
第4 :唔記得左   

其實你唔洗專登考一級而去搵小學啦,
有 ref letter都ok架啦,
我初初都有你咁ge諗法ge,
但邊夠時間要1、2年就做得好呢,
教育唔係一朝一夕做得到的,
比心機慢慢來啦.

2SonsMom 寫道:
iloveyoub4,

Totally agreed with you. My son is studying in K1. His piano teacher told me that if I want him to attend Grade 1 exam, I need to tell her. As she need to prepare for my son before 1 year ago. She told me 3 songs are to be assigned. He can take exercise at home. But other than this, he needs to have an oral test etc.....something like that. Although the teacher feels that my son is more stable and easily to pick up the syllabus than other same age kid. He also likes to play piano. But I decided not to push him to attend the exam before primrary school. I don't want him to lose interest on playing piano.

[quote]
Sindy

你個女是否考左『英國皇家3級試』而合格左     
我個女就未考啦,佢未得   

Sindy

我都唔識ge大家研究下   

我一早已經同亞女老師講好左
我唔急同亞女報名考試,
等到佢真係夠班又想先考囉,
但如果亞女真係鐘意彈既話我都會比佢考,
因為呢樣係一個動力&肯定

Sindy 寫道:

>>>>>見你迷信國際認可既考試,所以材提出一d觀點供大家研究下.....    

[quote]
Sindy

你講得岩呀所以我都無比亞女去考試囉,
亞女個老師要學生真係明白先比佢考試,
所以我個女『無級』,
我都唔會叫佢考除非佢自己想考.

你問考左試又代表咩呢?
問得好好....考試代表咩?
考試係講分數囉    
好似讀書一樣道理,
讀書應該係求知識,
但現實社會只會係求分數   
人地唔會理你真正認識幾多

都係一句啦,小朋友真正想學就由得佢囉

[/quote]

我睇過佢彈幾首歌,呢幾首歌大概四五級到啦...我都係半桶水...hehe,有錯請指正.....所以呢.....有六歲有五級有乜出奇...有d三四年班都有演奏級囉.....  
pumbaa 寫道:
"我諗有經驗既琴老師,係會知個小朋友有幾級..."

6 year old boy

http://video.yahoo.com/video/play?ei=UTF-8&gid=105077&vid=235237&b=0

What is his grade?

哦...ic,不過個point係考小一時有五級真未必係吹水

Sindy

我都唔識ge大家研究下   

我一早已經同亞女老師講好左
我唔急同亞女報名考試,
等到佢真係夠班又想先考囉,
但如果亞女真係鐘意彈既話我都會比佢考,
因為呢樣係一個動力&肯定

[quote]
Sindy 寫道:

我囝又係K2,本想下年比佢考2級試,但老師有點難.

我知個原因係我囝跟本不愛練琴,一星期只練三兩日,每次15-30分鐘(1級尾), 有時到去學個日先練,咁一定慢.仲要駡,有時用打機來要協要佢彈.

有些小朋友真係好鍾意彈真係一日彈3-4個鍾當玩具咁玩.這樣一兩年好快到2級.

I really know a little girl get pass in Grade 5 in K3.  Her mother is a piano teacher.  She thinks that with Grade 5 piano, she can get a seat in DGS.

其實都幾agree iloveyoub4....

而家鋼琴已經大眾化, 大把人都有8級同演奏級或以上,
識既只係base, 吾識又吾代表係特別d,
其實皇家2級對一個k3既小朋友真係有d 難,
因為d 手指同手板多數吾夠大,
而就算本身好高都彈吾到用腳踏既歌,
k3 有5級吾係無可能,
呢個世界咁大, 咩都有可能發生架啦,
又吾使覺得人地做到, 自己個小朋友又要即刻攞去比較一番,
10隻手指都有長短啦.....

我仔老師成日話其實考琴要pass 一d 都吾難,
只要你真係下苦功去練囉,
但要攞distinction 同merit 就有d 難度,
所以5級既pass 同 distinction 都有好大既差異....

另外對報小一只係有好過無架咋~~

我本身唔係音樂家,只係學過幾年琴,但係囝囝 4 歲考咗皇家 Grade 2,上年 6 歲考咗 Grade 5 ,兩次都 distinction,依家 prepare 緊 Grade 7 ,我識有好多同學仔已經 pass 咗 grade 5 theory,所以 5、6 歲人仔絕對係可以 manage 到 Grade 5 試呀!
我就真係唔相信k3考到5級『英國皇家』啦,
如果係識彈琴or有小朋友學緊琴就一定清楚,
考一個試有幾多野準備先得ge,
一個5、6歲ge人仔可以應付5級英國皇家試   

[size=large]台上一分鐘,台下十年功 wor

由 Charlotte_mom 於 2007-05-21 14:58:49

我知果個case, 係媽媽係音樂家, 一定唔係俾人老點lor!
佢個小朋友俾人reject, 大家都好意外, 因為之前間"名校"係好破例好破例地, 肯改interview時間lor! (因為音樂家媽媽要巡迴表演唔o係香港)
引文:
--------------------------------------------------------------------------------

Rachethew

我想請教一下你仔仔4歲考左皇家 Grade 2,
咁o米2、3歲開始學囉?
6歲有 Grade 5 咁當時係要考d咩野架?
另外要幾多時間準備考試啊?
如果得6歲咁考試計分要幾多分先合格呢?
如果Grade 5應該學到邊本書?
洗唔洗用腳踏呢?

唔好意思咁多野問    
我真係好有興趣想知一個6歲既小朋友可以做得到Grade 5
真係勁過『郎朗』        

由 Rachethew 於 2007-05-21 23:54:52

我本身唔係音樂家,只係學過幾年琴,但係囝囝 4 歲考

3歲學琴都好普遍啫..............學琴唔係返學校,唔係一年一級的呀.............  
Rachethew

我想請教一下你仔仔4歲考左皇家 Grade 2,
咁o米2、3歲開始學囉?

3歲學真係好普遍wor,
一街都係啦,
我只係想知道點去安排一個小朋友可以6歲做到grade 5姐,我真係有興趣想知,而唔係玩野wor   

樓主係呢度開topic問下大家對考取鋼琴一級對報考小一有無幫助姐,d留言又話咩野一般材料, 可有可無  ,我都係想比d信心樓主正面d去面對姐,人地準備上小一d野好緊張ge嗎,有無諗下人地感受先得ge!!     

[size=medium]樓主,放心啦,未考o米未考囉,只要你有誠意學校會感受到ge!急功近利o米仲衰,唔好放棄呀!!

My friend's son, who is now 5 yrs old, got Grade 2 at 4 yrs old too. He is now preparing for Grade 5 exam. next year! He is a smart boy in many areas and is very interested in music. He spends at least 1hr a day to practise piano. His mom also put every effort to accompany him to attend all lessons and practise at home!

I also heard anther case that an age 4 boy got Grade 2. So, it not impossbile or something exceptional for small kids to have such achievement!

junko

[quote]

一街都係啦,
我只係想知道點去安排一個小朋友可以6歲做到grade 5姐,我真係有興趣想知,而唔係玩野wor   
quote]

我諗佢都係想聽d真野,唔會鐘意人地附和的呀,咁真係有張一級證書係可有可無呀,又亦都無人話有五級證書實收,都要靠個小朋友其他野.......係你之前一路都話無可能考小一時有五級證書啫,跟住你問人咁多野,你又有無理下人地既感受呢?呢個媽咪我地都'叫做識',有人同佢同校,佢小朋友真係好叻的,無需要係度吹水,仲有,唔係一般老師可以教到一個幾歲五級既細路,所以就算知都無用.............

呀,仲有另外一個case呀,有個媽咪個女,出親賽都機乎拎冠軍(以我眼見全部都冠軍),我都有請教佢呀,佢亦都介紹左個老師比我女,但呢d野,真係自己小朋友適合咩,同埋老師,所以請教左佢都無用.....不過...我女跟左個老師兩堂的確係進步左...但成效有幾多,都要睇自己果個囉

樓主係呢度開topic問下大家對考取鋼琴一級對報考小一有無幫助姐,d留言又話咩野一般材料, 可有可無  ,我都係想比d信心樓主正面d去面對姐,人地準備上小一d野好緊張ge嗎,有無諗下人地感受先得ge!!     

[size=medium]樓主,放心啦,未考o米未考囉,只要你有誠意學校會感受到ge!急功近利o米仲衰,唔好放棄呀!!

Sindy

算把啦,講落去o米得果嘈字     

我之前一路都話無可能考小一時有五級證書,跟住我問人咁多野,我又有無理下人地既感受呢?       
我想知但當事人可以唔答ge嗎係o米,我一早講左我見識小ge啦,e+有咁ge case我梗係想問下啦,我又唔係問你,就算問你你都唔知啦係o米                  

[quote]
Sindy 寫道:
我諗佢都係想聽d真野,唔會鐘意人地附和的呀,咁真係有張一級證書係可有可無呀,又亦都無人話有五級證書實收,都要靠個小朋友其他野.......係你之前一路都話無可能考小一時有五級證書

我見識都唔多,不過................以前,現在,將來pm我既媽咪,我會盡量回答你地既問題hehehehe[quote]
Sindy

算把啦,講落去o米得果嘈字     

我之前一路都話無可能考小一時有五級證書,跟住我問人咁多野,我又有無理下人地既感受呢?       
我想知但當事人可以唔答ge嗎係o米,我一早講左我見識小ge啦,e+有咁ge case我梗係想問下啦,我又唔係問你,就算問你你都唔知啦係o米                  

[quote]
Sindy 寫道:
我諗佢都係想聽d真野,唔會鐘意人地附和的呀,咁真係有張一級證書係可有可無呀,又亦都無人話有五級證書實收,都要靠個小朋友其他野.......係你之前一路都話無可能考小一時有五級證書

一係就個亞媽吹水,
一係就個亞媽考唔到名校就係度賴3賴4,
一係就個亞媽比老師『老點』左都唔知信以謂真,
>>>>你呢幾句說話真係令人難受架.........人地話比你聽,你仲話人'吹水','賴3賴4','比人老點'..........我諗而家見識廣闊左囉可?

我諗k3要考2級都好難考到,
仲要2級or5級     
可能佢地d小朋友係天才就另計囉,
我就唔係好信k3可以有5級啦,
一係就個亞媽吹水,
我個女都係k3,
4歲開始學琴,
我睇佢進度最快都要小一尾先可以考『英國皇家2級』試,
我識ge朋友及琴行考到級既都係小學以上wor,
幼稚園k3學生我就未見過啦,
可能我見識小啦  
會唔會佢地講果d級數係琴行自己定果d級數呀,
琴行係自定級數收費ge嗎,
越高級o米越貴囉            

Sindy

你好激氣嗎       
要講都講夠啦       
真係無你咁好氣啦,
仲係度搵POST番講
就算有無5級又點呢!

Sindy 寫道:
一係就個亞媽吹水,
>>>>你呢幾句說話真係令人難受架.........人地話比你聽,你仲話人'吹水','賴3賴4','比人老點'..........我諗而家見識廣闊左囉可?

[quote]
我諗k3要考2級都好難考到,
仲要2級or5級     
可能佢地d小朋友係天才就另計囉,
我就唔係好信k3可以有5級啦,
一係就個亞媽吹水,
我個女都係k3,
4歲開始學琴,
我睇佢進度最快都要小一尾先可以考『英國皇家2級』試,
我識ge朋友及琴行考到級既都係小學以上wor,
幼稚園k3學生我就未見過啦,
可能我見識小啦  
會唔會佢地講果d級數係琴行自己定果d級數呀,
琴行係自定級數收費ge嗎,
越高級o米越貴囉            
[/quote]

iloveyoub4

Thanks for your honest opinion. Please don't angry with another impolite advice. I think somebody likes to show off and somebody not. I only believe the actual things which I can know and I can see. I am not relying on those negative advice to affect my decision.....

I am not planning to push my son to attend Grade 1 or 2 or 3 exam in order to show off and laugh at another kids who are not able or will not planning to pass the Grade 5 exam before primary school.

I feel it is no difference between two kids who obtained Grade 8 or above in Primrary school or Secondary school. My son's future occupation will not be a pianist. So I will let him to learn piano according to his interest. We hope he will be a professional in future as my husband, my 2 brothers are also a professional with a good education background.

一街都係啦,

‹ 上一主題|下一主題