用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 歡迎~~玫瑰崗幼稚園家長
樓主: ILoveYou520
go

歡迎~~玫瑰崗幼稚園家長 [複製鏈接]

Re: 玫瑰崗幼稚園~~~家長園地

聽老師講原來暑期班有得係學校游水,參觀麥記同反斗城,囝囝一定開心到震!

唔知點教...我會鼓勵佢要好似係學校咁乖.如果唔乖,會話比老師知.(好似恐嚇 )

school visit 今晚詳談.

sorry for late reply!

school visit 在3月,約有4-5天可選擇,家長可跟校巴和小朋友一同回校.
校長和老師鼓勵家長觀察小朋友是否留心(但因為有"外賓"通常都比平時差 ).老師還請家長幫忙教做手工,cooking等.我兩年咁

這建議都幾好,希望兩年後我都有 official copy.
今日畢業典禮好好,只是囝囝送禮物比主禮嘉賓時,不知應送給誰人(佢話:"有兩個黑色衫啊!!!")
囝囝今日都好開心,典禮完左仲不停唱了好多次校歌 !:
正規既課程係完成左,而好開心既暑期班會係星期二開始,一講到參觀mcdonalds + toysrus,佢就會大叫 "yes".

其實有好多小朋友送禮物比主禮嘉賓, 佢只係其中一個.不過都要多謝老師比佢試,練下膽! 希望不至於太失禮.

今日既暑期活動仲包括反斗城禮物一份!囝囝好開心!

又去麥記又去飲茶又去左jumping gym 同埋反斗城...

應該是:
去麥記+反斗城
or
去飲茶+jumping gym

相信是不同級別不同活動!

我都想去想幫手做"家長義工",但可惜要返工.

You need to ask the school how to arrange "afternoon sleep" for your child, if you apply for 2 different classes a day.

囝囝讀上午班,學校大約在10:30吃早點(餅乾/e麵/燒賣/通粉/...).所以我會叫家人比佢飲完奶先上校巴.全日班應該無分別!

bonbon123,
大部分k2的學生是由k1直升,所以已最少有1年上學的經驗.
適應週上課時間較短,而且其他同學都沒有家長陪,會否令他覺得自己"比較特別"?

對不起!我並沒有惡意,可能我詞不達意.
我十分明白做媽咪會擔心子女,但以自己的經驗(前年九月搬屋+新入rosaryhill讀pn),後來回想只是自己過份緊張.原來小朋友的適應能力可以比想像中好.
如果你仍擔心可在老師致電你時相討對策.

以前囝囝讀PN係著白波鞋
好野!囝囝都係讀LA!

學生相係開學後在學校拍攝,到時有通告話邊日映.

囝囝由PN開始讀起,明年升k2,已是第三年了.
RHS的老師好好,但比較多接觸Ms ip,所以覺得佢唔錯架!
我住小西灣,搭校車約30MINS.

你個(囝囝/囡囡?)有冇做暑期作業?學校舊年年尾訂

bonbon123,
some photos from RHS :

http://chunchung.servehttp.com:88/2007.07/slides/RH106.html

hope that it may help your son knows

D相係爹地負責,我都唔識點搞.
想睇佢地上堂要等三月觀課or big function like:mother's day.
我囝囝搭校車架.不過我知係樓下會有老師,因為每天都在cover playground 有集會.
第一日返學應該只係帶個吉書包,(不過唔知駛唔駛帶餐袋?!).老師開學前會聯絡家長.

舊年好似係家長會派餐袋,而且開

如果擔心茶點問題,可先帶小盒,乾毛巾,濕毛巾同有蓋杯.
學生相學校會映,唔駛自已映.

[ 本文章最後由 mrswhat 於 07-8-11 22:03 編輯 ]

因為囝囝返pn前仲未學識wee wee,所以我比多套衫褲佢帶.
如果無而弄髒都唔驚,學校會借出校服,但底褲就要$5一條.
‹ 上一主題|下一主題