用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 歡迎~~玫瑰崗幼稚園家長
樓主: ILoveYou520
go

歡迎~~玫瑰崗幼稚園家長 [複製鏈接]

wwwaaa,

恭喜! 咁你唔須要再為囡囡選校頭痛啦.

mango22,

因全班太小女仔啦, 而且得一個小朋友叫婷婷 , 咁我地到時係"家長教師會大會"見.

蝦仔媽咪,

希望囡囡遲些少會同我講學校既事 , 課外活動會報Storyland同Latin.

係喎Artemis同婷婷會參加邊兩樣課外活動?

報到~

原文章由 mango22 於 07-6-10 09:29 硐表
(07-08)
1:mrswhat - K2 (LA班)
2:菜菜子 - k2
3. bonbon123 - k2
4. 731mon - k1
5,BuBumammy-PN
6. JosetteKyle - K2
7. milk_milk(K1)
8.小魔怪baby-k1
9. mango22 - k1

10. Agnesb - k1

婷婷會報 Storyland 同 水墨畫.....!

琪琪媽,

artemis will enroll drawing is fun and little atheletes.  Some activities such as latin is for girls only ma.  
I have checked artemis' school bag today and I found a foler "Reference for parents".  do we need to work on "學生學習評估表"?

do you always call miss chan asking her about your daughter's status?  Sometimes I really want to ask her about artemis' status at school but I am afraid to do so.

wwwaaa

原文章由 candylee 於 07-9-20 18:22 硐表
[quote]原文章由 yamaneko 於 07-9-3 14:57 硐表
第一次登陸, 請多多指教.

(07-08)
1:mrswhat - K2 (LA班)
2:菜菜子 - k2
3. bonbon123 - k2
4. 731mon - k ...

5.肥v -K2

原文章由 Agnesb媽咪 於 07-9-27 11:03 硐表

10. Agnesb - k1

11. 晴晴-K1 whole day-----多多指教

各位家長:

你們好, 我配現正為小兒籌備報考k1的事宜, 聽聞這個學校很好, 但怎樣好呢? 為了對這學校有更多了解, 你們可否提供一些寶貴的個人意見呀?

1. 這學校環境及設施如何?衛生程度如何, 有蚊患嗎?
2. 這學校的老師及嬸嬸態度好嗎, 細心及有愛心嗎?有耐性嗎?
3. 這學校有英藉教師教授英文課嗎?
4. 這學校的課程深或淺呢, 升上一般小學有問題嗎?
5. 這學校是活動教學還是傳統教學法的?
6. 這學校有什麼特色呢, 為什麼你們最後選擇這學校呢?

多謝各位的寶貴意見!

tautaub:

咁怏又到08/09年幼稚園報名喇~ 記得上年我都係於bbk中得到好多有關幼稚園的資料, 對於我為小朋友選校幫助很大!

本人由幼稚園到小學都讀rhs, 依家小朋友都讀緊k1, 希望將我所知0既同你分享吓, 如有不足就請其他媽咪幫忙補充~

1. rhs 校址地方大當然係賣點之一; kindergarten 剛剛番新過, 我暑假去"舊地從遊"時發覺靚到差啲唔認得. 衛生冇問題呀, 每次去到都見清潔亞姨搞緊衛生, toliet 都乾淨.

2. 校長畀我0既印象好專業, 老師很細心及有愛心, 亞姨都好有禮貌

3. 一星期有2 日以英語授課, 由外籍英文教師教授

4. 課程以"從遊戲中學習"為中心, 不過唔淺0架, 一定可以函接小學程度, 更可直升rhs小學

5. 引入"蒙特梭利"教學法, 與時並進

6. 細個覺得學校有自己校車隊好犀利, 都算特色啦, 而且有啲遠途車站都可到達, 好方便.

可瀏覽 rhs kindergarten wesite:
http://www.rhs.edu.hk/kg/

希望幫到你了解多些這學校!

原文章由 tautaub 於 07-10-4 09:28 硐表
各位家長:

你們好, 我配現正為小兒籌備報考k1的事宜, 聽聞這個學校很好, 但怎樣好呢? 為了對這學校有更多了解, 你們可否提供一些寶貴的個人意見呀?

1. 這學校環境及設施如何?衛生程度如何, 有蚊患嗎?
2. 這學校的 ...

wwwaaa,

sorry for the late reply.
Latin not for girl only, chloe's friend (a boy), he also enroll the latin.
do you fill in the "學生學習評估表" already? Chloe's "識數" is good but the other very bad. how about artemis?

yes, i will call ms chan when i have some problem of chloe or i want to know her status in the school. ms chan is very nice and welcome us to contact her.

Chloe mami

Hi ch2,

你囡囡讀nw班? 我囡囡都係, 佢叫琪琪, 我地以後多多聯絡.
呀!你囡囡係咪蘋果組?

原文章由 ch2 於 07-10-3 14:57 硐表

11. 晴晴-K1 whole day-----多多指教

想請間各位,中文班跟國際班的學費方面有什麼不同?學校有什麼特別的活動?

hi 琪琪媽:

我個女係香焦組,聽講香焦組係細女組,而萍果組係大女組,唔知係唔係真?琪琪返學習唔習慣?

原文章由 阿笨與阿占 於 07-10-6 16:52 硐表
Hi ch2,

你囡囡讀nw班? 我囡囡都係, 佢叫琪琪, 我地以後多多聯絡.
呀!你囡囡係咪蘋果組?

My daughter "卓瑤Cheuk Yiu" is in NW as well, she is in
banana group.  How do you think about the school?  

原文章由 ch2 於 07-10-15 09:46 硐表
hi 琪琪媽:

我個女係香焦組,聽講香焦組係細女組,而萍果組係大女組,唔知係唔係真?琪琪返學習唔習慣?

原文章由 candylee 於 07-10-16 14:03 硐表
My daughter "卓瑤Cheuk Yiu" is in NW as well, she is in
banana group.  How do you think about the school?  

hi all,
我家婷婷都係 NW 班, 佢係提子組....! 婷婷都好適應間學校, 不過老師話佢係學校午睡麻麻, 成日都唔想訓覺...!

我個女晴晴返學都幾開心,另外我覺得陳老師很有經驗及有愛心,但係校車就麻麻地

原文章由 candylee 於 07-10-16 14:03 硐表

Hi Candylee, ch2, Mango22,

你地好!呢排轉左新工, 所以都唔得閒上黎傾計, 琪琪返學都好開心  
訓覺方面, 琪琪就冇問題, 因陳老師話佢好快取訓著
上星期返左storyland同拉丁舞, 琪琪都好鐘意.

原文章由 Agnesb媽咪 於 07-10-5 14:57 硐表
tautaub:

咁怏又到08/09年幼稚園報名喇~ 記得上年我都係於bbk中得到好多有關幼稚園的資料, 對於我為小朋友選校幫助很大!

本人由幼稚園到小學都讀rhs, 依家小朋友都讀緊k1, 希望將我所知0既同你分享吓, 如有不足就 ...

請問幼稚園一星期得2堂英文外, 有冇國語學呢?
小學~中學係咪中文學校??
中學係咪女校?
小學同中學既校舍唔同????
[url=][/url]

原文章由 Agnesb媽咪 於 07-10-5 14:57 硐表
tautaub:

本人由幼稚園到小學都讀rhs, 依家小朋友都讀緊k1, 希望將我所知0既同你分享吓, 如有不足就 ...

幼稚園一星期有2堂英文外, 有冇國語?
小學同中學係咪中文學校?
校舍唔係同一個地方嗎?
[url=][/url]

袓兒

你的發表冇寫明問邊個, 不過見未有其他媽咪回覆, 我諗我講少少啦!

rhs幼稚園有普通話課
以我所知小學同中學都係英文中學
幼稚園,小學&中學校舍在同一個地方, 但係分開wing

原文章由 袓兒 於 07-10-24 17:01 硐表

幼稚園一星期有2堂英文外, 有冇國語?
小學同中學係咪中文學校?
校舍唔係同一個地方嗎?
‹ 上一主題|下一主題