用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中最新選校一覽表出咗lu 喎
樓主: CHUCHU
go

升中最新選校一覽表出咗lu 喎 [複製鏈接]

Re: 升中最新選校一覽表出咗lu 喎

CHUCHU 寫道:

櫺囹桼,

想問下[非保留學額],即係指咩學額呀?
如果係九龍城區[聯繫直屬學額]有20個位,咁係米指比果區聯繫等小學有20個位大家分呀?

CHUCHU :
1)非保留學額 = 可供“本區”派位之數量。
2)九龍城區[聯繫直屬學額]有20個位,咁係米指比果區聯繫等小學有20個位大家分呀?=正確!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

CHUCHU :
1)非保留學額 = 可供“本區”派位之數量。
2)九龍城區[聯繫直屬學額]有20個位,咁係米指比果區聯繫等小學有20個位大家分呀?=正確!

thank you !

你們好,但在概覽上看不到供甲部全港派位學校學額,例如喇沙(一定很少)華英等等..請問在那裡找到呢?
謝謝!!!
★♂Helllo♀☆ :-D

raulsing 寫道:
你們好,但在概覽上看不到供甲部全港派位學校學額,例如喇沙(一定很少)華英等等..請問在那裡找到呢?
謝謝!!!

raulsing,

星島報尼兩日出咗個表,有寫架,幾正!

喇沙 3個位
華英13個位

今年係少左好多位呀,冇辦法啦,今年剛剛轉制,自行由20%增到30%,又抽左10% 去甲部度大抽獎,仲要加埋無端端chu 左d 額,特別係英中額,所以各位家長填表時都係要好謹慎呀 ,我會 "填好呢份表" ge

raulsing

click here

vivi_vivi,

你填好未呀?? 我頭兩間填英中, 第三間填中中, 宜家揀左廿五間, 好難揀呀!!   

cwingc,

囝囝好遲先考完第三次呈分試呀,又未開家長會,所以我都未知囝囝係咩banding ar,開完家長會先至諗喇,唔想傷多次神呀,係度,祝福妳同各位家長ge 小朋友能夠派到心儀中學 :wink:

cwingc 寫道:
vivi_vivi,

你填好未呀?? 我頭兩間填英中, 第三間填中中, 宜家揀左廿五間, 好難揀呀!!   

Hi chuchu,
謝謝你,請問今天有無(星島),如有我便去買一份.
Thank you for your information...

不受學校網限制選校手冊 2005/2007,即甲部每間學校有幾多位。

http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1580/handbook2007a.pdf

wong_kw88,
謝謝你的資料.

點解黃大仙網, 曾肇添中學連一個跨網位都無既, 連小小機會都無埋添呀!

我填到第5志願就唔識填啦,星期一仲要交個初稿比班主任過目 :cry:  

請問大家乙部第一志願怎填??
甲部.英中"A"学校→英中"B"学校→中中"A"学校
乙部.英中"A"定填中中"A"学校好??

(我個仔全級考35) 大家覚得應該点揀??
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

jo@pong 寫道:
請問大家乙部第一志願怎填??
甲部.英中"A"学校→英中"B"学校→中中"A"学校
乙部.英中"A"定填中中"A"学校好??

(我個仔全級考35) 大家覚得應該点揀??

Hi,

你的兒子全級多少學生?如果屬 band 1
乙部.英中"A"
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

我個仔果級有220個学生...老師話係band1尾... :-|

我現在仲係好頭痛...因為我剛才聴其他家長話,她女児成績全級10名,但舊年都要去叩門...叩門果d学校要全級5名内才有機会面試...聴左之後我仲担心左添...
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

jo@pong 寫道:
我個仔果級有220個学生...老師話係band1尾... :-|

我現在仲係好頭痛...因為我剛才聴其他家長話,她女児成績全級10名,但舊年都要去叩門...叩門果d学校要全級5名内才有機会面試...聴左之後我仲担心左添...

jo@pong,

220人考35都係band 1 尾 唔係呀麻  : 搞錯咗姐.不過如果係band 1尾的話,此終都係band 1生,都係第一轉揀中學先,放心吧

jo,

叩門係唔係好多人都會去架, 好似有人派左去安柱, 都要叩門試下林護收唔收啦, 所以你唔駛覺得叩門要點樣, 亦事實去到叩門無全級首5名內就無咩可能收架啦.

你小朋友全級35名都係band 1組別, 所以你係沙田區唔駛擔心, 入到英中機會一定唔少, 放心啦.
‹ 上一主題|下一主題