用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想了解吓深水埗基督教崇真 ...
go

想了解吓深水埗基督教崇真 [複製鏈接]

想了解吓深水埗基督教崇真

有冇仔女讀緊基祟的家長可以分享吓. 有關此校的校規.
想知道有關基祟的上/下課時間? 中午是否要留校午膳? 每學期測驗/考試次數? 功課如何? 等等.....

Re: 想了解吓深水埗基督教崇真

hi silviang

你好! 如果你想知多的有關「深水埗基督教崇真中學」係 bk 媽咪心目中的評價,你可以參考以下連結 :-

「深水埗基督教崇真中學好唔好???」
http://www.baby-kingdom.com/modu ... amp;forum=45&36[/url]

你打算比你小朋友入讀此校?

[ 本文章最後由 mody 於 07-7-12 16:54 編輯 ]

HI mody

多謝提供,但我想比較深入咁去了解多D學校的嘢.
因為基崇收我小朋友. 要我將"小六學生証"交返去. 但又冇通知我幾時註冊. 所以想再了解多D囉. 唔該俾D意見.
佢地中學依家去到中幾? 有S5未啊?

hi silviang

基祟係04年開始辦學,係一所全新直資中學,不過上年已經有 S5 學生參加會考,全部都係由外校招回來的 S5 學生,還有今年同明年的 S5 都係外來生 (唔係由基祟 S1 開始直上 S5 的學生)。

註: 我有一位鄰居的女兒現時係基祟的 S5 學生,佢應該係基祟第二屆 S5 畢業生。佢係由伊利沙伯中學 S4 時轉去基祟的。

唔係好明白! 你話基祟收你小朋友但係又無話你知幾時去註冊? 無理由係咁架! 想問下基祟係點樣通知你佢收你小朋友的呢? by letter or by telephone?

請問你小朋友係幾時去基祟面試的呢? 06年12月 or 07年3月?

我囡囡係第二輪收生時 (07年3月 interview) 被取錄的。已經係上星期註冊左啦! deadline 係4月13日 (五)。我地係收到基祟發信通知取錄的,而且信上清楚列明註冊日期。

你都係 check 清楚吧! 最好都係打個電話去學校問清楚好的。祝好運!

hi mody

我小朋友係 DEC,06 interview的.當時係後補.到四月頭又收到信說錄取了.要在4月13日交回"小六學生証".當時學校說到7月才註冊.

而你說的註冊是否也是指交回"小六學生証"?還是真的已辦好所有入學手續?如果你真的註冊咗.咁有冇說要考分班試或要上適應班?

據我了解交回"小六學生証"已經代表放棄左統一派位而選擇該校,你係咪已經簽左放棄統一派位既同意書呢?

HI RT

是啊, 基本上是決定"基祟".因另一間"聖瑪加利男女"暫不選擇. 希望沒有選擇錯誤啦.

hi silviang

係呀! 我所說的「註冊」就係指交回"小六學生証"比基祟啦! 當日只有交証同簽署一份同意書,而校務處職員講話稍後會通知正式註冊入學同訂造校服等事宜。

很高興知道你小朋友將會同我囡囡做同學仔呀! 希望大家保持聯絡啦!

註: 丘校長很有辦學經驗同理念的,基祟在他的領導之下,我放心把女兒送進這所學校。我對基崇充滿信心!

hi mody

我的又係囡囡,大家保持聯絡吧. 聴你這樣講, 我對基崇越來越有信心. 可否知你住那區?

hi silviang

please check pm.   

HI 各位,
我的囡囡今年在TTCA讀F.1.家住大埔.每天未夠6點便要起身返學,好彩有架巴士直接到長沙灣廣場,可以全程瞓到尾站,上堂唔會“恰”眼瞓。個人對丘校長的領導充滿信心,故十分開心囡囡能於TTCA讀書,亦有聽聞一些教友甚至效法孟母三遷,讓子女入讀此校,日後可保持聯絡。

hi mother-cat

真好,你囡囡也讀TTCA,要6點前咁早起身.咁學校幾點鐘上堂?我想當初一定很不習慣吧!可否讓我多了解學校的事?
是否每天都有課外活動,平時幾點放學?是否要留校午膳?(我希望係. )

hi mody

請check pm, 不知你能否看到我的回覆. (第一次用pm回覆 )

me too       ,                       

HI,Silviang,
TTCA是行cycle制的,一個cycle有6日,逢day1的上堂時間是08:25,其餘day2-day5的上堂時間則是08:00。現時中一至中三需要留校午膳,中四至中六則可外出,而每級的午膳時間是有不同,中一和中四一起,其他級別則不肯定。
囡囡每天6點前起身,6點4出門口,坐一個鐘頭巴士,她從未埋怨過,相反覺得自己已經大個女,享受自己返學的樂趣,而丘校長在家長會上亦表示希望家長可以給機會讓學生學習獨立,千萬不可服侍週到,會阻礙成長的發展

hi mother-cat

好多謝你給我們咁中肯的「用家」意見! 希望以後大家能多多交流,以後還有很多要請教的地方,希望你不要介意呀!

很高興認識你! 大家保持聯絡吧!

mody

mother-cat 寫道:
HI 各位,
我的囡囡今年在TTCA讀F.1.家住大埔.每天未夠6點便要起身返學,好彩有架巴士直接到長沙灣廣場,可以全程瞓到尾站,上堂唔會“恰”眼瞓。個人對丘校長的領導充滿信心,故十分開心囡囡能於TTCA讀書,亦有聽聞一些教友甚至效法孟母三遷,讓子女入讀此校,日後可保持聯絡。

hi silviang

收到啦! 已回 pm。please check.  thx!  

silviang 寫道:
hi mody

請check pm, 不知你能否看到我的回覆. (第一次用pm回覆 )

hi CandyMom

歡迎你加入呀! 你的小朋友也是/將會是 TTCA 的學生?  

CandyMom 寫道:
me too       ,                       

Hello,各位,

我的小朋友也是今年升中, 亦係唔想做大抽籤既犠牲品, 所以一路都收集各直資學校既資料
綜合左各方意見同親身了解過之後, 最後都係揀左崇真, 希望以後可以多的同大家交流吓啦!!!   

hi mody
係呀,我都係睇完你地既意見之後決定放棄聖瑪加莉,
今年俾我個仔仔入讀TTCA,大家保持聯絡啦     
‹ 上一主題|下一主題