用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

Re: 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~

想問下有坐校車既媽咪, 去將軍澳要幾多錢呀? 同埋係唔係只係5天, 如星期六要返學校, 包唔包?

我知道york對語文方面的栽培很好, 但不知學校對品德培養及創意又是否重視呢? 各位媽媽覺得如何? 請指教!

麻煩你, 可否俾條link我? thanks!

longwing 寫道:
chickee,

可參考06N1同學會

想請問各位媽媽係學校參加興趣班, 大概收費幾多? 要唔要抽籤架? 定係報就有? 興趣班既老師係學校老師定係另外係出面請? 如參加劍橋英文又要幾多錢?

另外想問學校老師既普通話水平ok? 發音正確嗎?

Many thanks!!

病左無上黎幾日, thanks for your information.

原文章由 dinosaur_bb2004 於 07-11-14 19:19 硐表
Chickee,

The interest classes is not expensive.  Around $80-100 per class.  We have not yet started the Cambrigde course.  It starts in K.2. So, we have no information.

各位媽咪:

想請問下, 你地仲有無幫小朋友係出面報英文&普通話course呢? 定係學校既課程已經足夠?

另外見你地話要考試? 係校內期考? 係乜野形式同考乜野架?

謝謝!

Hello, 天藍,

我都祝你新年進步, 身體健康!

keep in touch!!

kachunma,

唔該晒!

你指學校既課程, 包括課外活動自由報名果d嗎?

另外考試, 係筆試? 要寫字的? 內容多嗎? 考d乜野? 大英數都要?

大概K幾, york開始要小朋友寫字?

原文章由 kachunma 於 08-1-4 10:23 發表
覆chickee:

想請問下, 你地仲有無幫小朋友係出面報英文&普通話course呢? 定係學校既課程已經足夠?
Ans: 英文基本上跟學校課程都夠,因學校都會有不同的英文course學,不須出外讀都可以,但普通話,因一星期才有一堂,如想學好 ...

thank you,  唔該晒!

另外普通話學校教得ok嗎? 仲要唔要出去學?

同埋我想知會唔會有d專題研究既學堂( project approach)?

唔好意思, 咁多問題!

原文章由 kachunma 於 08-1-4 21:31 發表
[quote]原文章由 Chickee 於 08-1-4 17:37 發表

你指學校既課程, 包括課外活動自由報名果d嗎?
Ans: 是呀!包括埋自由報果D,其實如跟足每月的進度表,英文和各科 ...

想請問N1小朋友初入學時, 學校會有幾長既適應期俾小朋友呀? 父母可以陪上堂嗎? 謝!

ANC,
多謝你詳細回答。其實我最擔心呢樣, 因我個仔係慢熱型, 好怕陌生人陌生環境的, 所以都幾擔心。

我想問下7月份上適應班時, 係小朋友自己上or可以家長陪的? 即係mon - fri 共2星期?

開課日前既學校新生適應日, 係唔係只得一日? 同埋大概要幾多日先要正常返3個鐘?

唔該晒你!

Thanks ANC & Stepanie.

原來無得陪架, 我仲預左一星期大假諗住陪佢返學tim!!

哎呀, 我真係好擔心, 佢會唔肯入學校門口, 會狂喊呀!
‹ 上一主題|下一主題