用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

Re: 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~

我仔現在讀L2,茶點費由我仔N1至現在都是$220一個月,我仔有同學無交茶點費架,自己帶食物都得,我自己嫌煩,跟學校算,除番都是$1x一天,都唔係好貴唧!交不交除自己,學校唔會迫你,唔好講到學校好似打劫剎人咁啦! :  :

覆chickee:

想請問下, 你地仲有無幫小朋友係出面報英文&普通話course呢? 定係學校既課程已經足夠?
Ans: 英文基本上跟學校課程都夠,因學校都會有不同的英文course學,不須出外讀都可以,但普通話,因一星期才有一堂,如想學好些,我建議在外再找course讀會好D。

另外見你地話要考試? 係校內期考? 係乜野形式同考乜野架?
Ans: 學校全年會考2次試,以考paper形式考,考試前學校會比個考試syllabus家長和小朋友溫習。

[ 本文章最後由 kachunma 於 08-1-4 10:26 編輯 ]

原文章由 ANC 於 08-1-4 12:50 發表
kachunma.

請問是不是淨係派試卷給學生,學生用筆作答,老師會唔會有口頭提示或解題給小朋友呢?

老師會每條題目順住讀出,小朋友自己做,放心,如跟不上,老師會跟的,但不會給答案小朋友的。: :

[quote]原文章由 Chickee 於 08-1-4 17:37 發表

你指學校既課程, 包括課外活動自由報名果d嗎?
Ans: 是呀!包括埋自由報果D,其實如跟足每月的進度表,英文和各科都會有好大的得架!留意啦!

另外考試, 係筆試? 要寫字的? 內容多嗎? 考d乜野? 大英數都要?
Ans: 是筆試,要寫字的,但不會太深,考番之前曾教過的課程,全有得溫的,考中英數常識I.Q都要,全考幾張paper左右啦!

大概K幾, york開始要小朋友寫字?
Ans: K1開始已要寫字了!::" /> ::" />

[ 本文章最後由 kachunma 於 08-1-4 21:59 編輯 ]

原文章由 月盈媽咪 於 08-6-5 00:23 發表

呢位媽咪,你都唔使咁心恢,約克係是有佢的不足,但亦唔系差的咁緊究,一個老師唔代表全校的老師,每個學校都有好的地方,同埋不足的地方,祇要你吸收晒我的所講的問題同埋知道佢o地所存在的問題,加以小心o的未得 ...

同意月盈媽咪的回覆,其實每人都有優點和缺點,學校也不會例外,世事也不會是完美的。
我仔在約克讀了三年,好和差的老師,和在學期內轉老師都遇過,但我覺得沒有什麼大不了,在另一個角度看,我覺得不是一件壞事,我仔在學校學到了獨立和適應力,在任何變動中,他也不會害怕,和他知道世上是有好和不好的老師的,我常常和他說:「學校好和壞都要去面對的,因媽媽不會陪你上學,要乖,要自己保護自己的,班上太多人,老師一定照顧不了的,自己要照顧自己的。」,這些話對小朋友來說雖然殘忍些,但我相信這對他將來成長和升小學都會有一定幫助。
至於約克在學術課程方面,其實都篇得不錯的,英文真是教導得幾好,尤其是拼音方面,至於中文和數學,做家長的就要比些心機啦!
現在讀約克和來緊會讀約克的,如想真的學到野,切忌只依賴學校,作為家長的都一定要努力,學校每月派的進度表是有用的,不好睇完就算,要溫的,依足包你有收獲。

[ 本文章最後由 kachunma 於 08-6-5 09:09 編輯 ]

原文章由 maylinlam 於 08-6-5 14:32 發表
多謝你寶貴意見和深深認同小朋友要感受到好與壞從中學習成長和保護自己

我都覺得York數學&普通話不足的情況, 所以將會安排囝囝下年出去報課外活動

你囝囝今年k3, 可否告知派位情況和同我地分享下經驗&秘決

...

唔使客氣!我這些都不是什麼寶貴意見,只是寫自己的唸法,我仔仔今年升P.1,將會入讀私立小學,我無幫仔仔參加派位,考學校其實都無乜秘訣既,我覺得比較重要是要認清所想報讀的學校是否適合自己的小朋友,但真想知多些,請pm我,因我不想在網上公開太多個人事。

原文章由 bebe1217 於 08-6-6 09:03 發表
Hi kachunma,

好耐無見啦! 你仔仔係咪都係將會讀之前決定左果間呀?
有咩要幫手記得pm我呀
有時間都想帶亞仔返york 探下d miss, 特別係miss lit, 佢教n 班果時真係好有愛心, 佢而家仲係york 嗎  ...

bebe1217
對呀!由始至今都是果間呀!請多多關照,有要幫手我會pm你的,請不要嫌我煩就好啦!

miss lit仲在york教。

[ 本文章最後由 kachunma 於 08-6-6 09:33 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題