用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 “成績次第”...原來係咁解!
樓主: 櫺囹桼
go

“成績次第”...原來係咁解! [複製鏈接]

Re: “成績次第”...原來係咁解!

mody 寫道:
hi vivi1997

我的理解 :-

第1 & 2次呈分試係用黎排名「成績次第」作為自行派位時教統局計算全港學生排名,用作提供每所中學接獲申請學生排名之用的。(理論上第3次呈分試影響唔到自行派位的決擇)

如果學生在自行派位中未能成功派往所選擇之中學時,該生將自動參加第2輪的統一派位 (大抽獎)。而第3次呈分試的成績將連同第1 & 2次呈分試的成績一併計算平均數排名該生於他/她的派位地區與其他同區學生之排名次第,決定該生的派位組別 (banding),再根據學生的隨機號碼先後而進行派位。

如不正確,請抖正。

完全正確!

好似得三次呈分試,係五年級下學期,六年級上學期,六年級下學期.......所以好耐之前都有傳,六年級final係無咩影響,不過如果學生需要叩門時,呢個係一個考慮因素

ccspy 寫道:
[quote]
mody 寫道:
hi vivi1997

第1 & 2次呈分試係用黎排名「成績次第」作為自行派位時教統局計算全港學生排名,用作提供每所中學接獲申請學生排名之用的。(理論上第3次呈分試影響唔到自行派位的決擇)

如果學生在自行派位中未能成功派往所選擇之中學時,該生將自動參加第2輪的統一派位 (大抽獎)。而第3次呈分試的成績將連同第1 & 2次呈分試的成績一併計算平均數排名該生於他/她的派位地區與其他同區學生之排名次第,決定該生的派位組別 (banding),再根據學生的隨機號碼先後而進行派位。

如不正確,請抖正。

完全正確! [/quote]

sindy,

你講得岩呀, 係得3次呈分試, 第三次呈分試對叩門先有影響, 但係今年仲有無叩門位, 真係有心理準備.

rclamlam 寫道:
sindy,

你講得岩呀, 係得3次呈分試, 第三次呈分試對叩門先有影響, 但係今年仲有無叩門位, 真係有心理準備.

由於每班40人封頂關係,受歡迎ge學校今年D機會會好微。

但係個電腦派一班幾人?可能係35人....咁都有叩門位架
ccspy 寫道:
[quote]
sindy,

由於每班40人封頂關係,受歡迎ge學校今年D機會會好微。[/quote]

sindy,

唔係以每班35人來計, 係以全級總收生人數, 每階段都有一定人數收生, 除非係較不受歡迎學校, 唔係就一定會收齊, 只係留班位個度會唔會好似以前咁樣照留姐.

Hi Ccspy,

由於搬屋的原因,參加第2輪的統一派位 (大抽獎)時跨區,會否影響地區成績次第,從而影響大抽獎,我們是由深水埗轉沙田.
ccspy 寫道:
[quote]
mody 寫道:
hi vivi1997

如不正確,請抖正。

完全正確! [/quote]

Sindy 寫道:

每班人數40人,但要扣除兩個留班位,即係每班派38人。若果以不選不派為原則,受歡迎會派盡38人,不受歡迎就會有大把位剩,到時你會唔會去扣個D門ah?

通常好ge學校會要求高,每班兩個留班位根本唔夠,所以機會只出現可能係去外國讀書個種,因此機會係好微!

vc267912 寫道:
Hi Ccspy,

由於搬屋的原因,參加第2輪的統一派位 (大抽獎)時跨區,會否影響地區成績次第,從而影響大抽獎,我們是由深水埗轉沙田.

你向教統局申請左轉區未ah?如果冇就當原區派個woo!你要諗清諗楚ah!

咁點解要封頂?其實消防條例係可以比佢地坐到四十五人(好耐以前唔夠學位時就有啦),但因為課室既設計,真係坐滿四十五既話,有d位係阻左視線,所以而家只坐到約四十二人(學校自己既決定),要封頂既意思係本來只派e.g.38人+留班位,佢地仲可以收多二個位,但如果將來派入去既上限會調整到35人一班既話,佢地一樣係可以收40人,咁叩門位同而家都無太大分別,佢地咁封頂法,政府規定,學校實嘈,到時又解決既話,呢個都係一個方法,唔係政府規定要封頂,係某些學校既決定既話,又唔係所有學校係咁.....

囝囝爸
直資因要較早宣佈收生結果, 會不計第3次呈分試成績. 但官津在七月才公佈自行派位收生, 極大可能計埋第3次呈分以精挑細選.
囝囝爸:
已經問過有關部門,自行分配學位~不會計算第三次呈分試(沒有足夠時間)。

vivi1997
以往已經有人講第一、二次呈分試係用作自行選校時用...
所以極為重要.
(失手
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

派滿既意思係上限比政府派入去的,政府派得越少人入去,咪等於該學校可以選擇既人多左囉......好學校就梗係長年都滿啦

櫺囹桼 寫道:

Sindy
Sindy:
一間band1、band2中學(唔理好唔好)…往往有過千人排住隊等緊佢…完全不存在派唔滿情況!

sindy,

今年教統局強硬規定左, 每班只可以收40人(係連埋留班位), 因為之前有部份學校真係超收學生, 所以變成咁.

sindy,

唔係政府派得少人入去, 而係家長有無幫子女揀個間中學問題, 熱門中學就一定唔會收唔夠學生, 只係唔出名既地區中學先有機會收唔夠40人一班, 而事實宜家既教育制度就真係咁情況, 我女學校去年都係超收左1個, 但係聽講今年就一個都唔會收多.

先不提冷門學校啦......

其實只要合乎消防條例,就可以收多架啦,所以超收既定義,係超過教統局既見議40人一班,所以以往都可以收到42/3人一班,但呢42/3人,只係有約38人派入去,其餘的都可以讓學校在叩門時收人,即好似我女學校,話佢果班只係收到40人就cut off,但校長同意既話,都可以收埋我女,呢個原則只係協議,唔係硬性規定架,所以我唔知今年咁...係政府話收多就犯法,定係各學校協議囉....係政府規定既,學校梗係唔滿意啦,又收少幾個勁野丫麻....咁政府都要有d調節既政策啦應該.....

sindy,

今年教統局強硬規定左, 每班只可以收40人(係連埋留班位), 因為之前有部份學校真係超收學生, 所以變成咁.

sindy,

你講既係之前既情況係咁, 但係據今年學校資料, 教統局係要07年升讀中一學校, 每班係唔可以超收學生, 超收好似話無資助定係咩咁, 呢方面我唔係幾記得.

007你無呢方面資料?

我唔係話政府派得少人入去...係政府係系統set左個上限丫麻,不嬲個上限都係40人,咁學校就叩門時收多兩個,如果夾硬要封頂,咁我估政府派入去既上限都會減囉,唔係實有人嘈咁呀....  
sindy,

唔係政府派得少人入去, 而係家長有無幫子女揀個間中學問題, 熱門中學就一定唔會收唔夠學生, 只係唔出名既地區中學先有機會收唔夠40人一班, 而事實宜家既教育制度就真係咁情況, 我女學校去年都係超收左1個, 但係聽講今年就一個都唔會收多.

sindy,

宜家教統局就係唔想比學校自己再收多叩門位既學生, 先規定唔可以多於40人.

Thank you for your response.  Could you please explain further how the EMB '再與全港小六生比較而得出全港排名?'

thanks a lot!!!

gigi2 asked:

What is the way of the EMB to anaylse / rate / assess 成績次第? This involves the gaps from various schools and from different districts. Please kindly tell me.

007 replied:
以今年為例,將n年前學能測試(50%) + 去年分班試成績(50%)作為一個調整基數(出年之基數睇最近2次呈分試),再將小朋友前2次呈分試乘以基數,再與全港小六生比較而得出全港排名,咁就可以比較500名投考生之高低。
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Thank you for your response.  Could you please explain further how the EMB '再與全港小六生比較而得出全港排名?'

thanks a lot!!!

gigi2 asked:

What is the way of the EMB to anaylse / rate / assess 成績次第? This involves the gaps from various schools and from different districts. Please kindly tell me.

007 replied:
以今年為例,將n年前學能測試(50%) + 去年分班試成績(50%)作為一個調整基數(出年之基數睇最近2次呈分試),再將小朋友前2次呈分試乘以基數,再與全港小六生比較而得出全港排名,咁就可以比較500名投考生之高低。
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)
‹ 上一主題|下一主題