用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有那些小學是比較接納和適合有自閉傾向的小孩? ...
樓主: Angelomama
go

請問有那些小學是比較接納和適合有自閉傾向的小孩? [複製鏈接]

Re: 請問有那些小學是比較接納和適合有自閉傾向的小孩?

Dr.T 寫道:
老而彌堅嘛...講我
兩樣都唔係...我係教育心理學家

oic 我成日聽啲同事講clin psy呀 ed psy 呀,問過N次,但永遠都係分唔開,老啦,都唔想學,又唔多關我事,得閒响度吹吓水,教吓人教仔都幾好...... 你都係返朝九晚五嗰隻?

Sorry 樓主,離咗題,不過好快會返嚟....

是...是應該先回應網友的問題

因為所謂有"自閉傾向"的小朋友,他們的表現可以很參差,所以很難說那一間會完全適合.而且網友似乎亦擔心孩子在智能上的適應,否則也不會問到特殊學校...其實政府評估中心的建議是甚麼?

又離題 有關教育心理學家及臨床心理學家(CP)我會這樣分:前者主要處理與學習有關的問題,對象以學生為主,但家長也會照顧到;後者則比較著重行為情緒問題:當然兩者的工作一定會有重疊,尤其是以兒童為服務對象的CP.

我是一腳踢,返朝9晚9... 私人執業嘛 :

SandraLo 寫道:
oic 我成日聽啲同事講clin psy呀 ed psy 呀,問過N次,但永遠都係分唔開,老啦,都唔想學,又唔多關我事,得閒响度吹吓水,教吓人教仔都幾好...... 你都係返朝九晚五嗰隻?

Sorry 樓主,離咗題,不過好快會返嚟....

Dr.T 寫道:
又離題 有關教育心理學家及臨床心理學家(CP)我會這樣分:前者主要處理與學習有關的問題,對象以學生為主,但家長也會照顧到;後者則比較著重行為情緒問題:當然兩者的工作一定會有重疊,尤其是以兒童為服務對象的CP.
我是一腳踢,返朝9晚9... 私人執業嘛 :

唔該哂Dr.T 又塞錢落我袋!

Dr T,

十分感激你的回應, 小朋友現正在EETC訓練. 對於明年升讀小學, 實十分擔心.  所以正努力搜集各學校的資料, 希望能找一所合適之學校.  但見"融合教育" 跟 "新資助模式"之學校名單不一樣, 請問應如何選擇 ? 謝謝!

每一間各有特適,選最最好小班,及請教學校社工,說出小朋友問題,好多都會真實回答,因為很多學校沒有資源,合適老師幫助他,如幸運找到合適學校,政府額外有資源資助特殊學生.一舉兩得.

Dr T,
Could you please suggest some schools on Hong Kong Island which are good?

有冇南區ge 學校推介呢?
‹ 上一主題|下一主題