用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 收到st.paul信的請入來登記
樓主: may1668
go

收到st.paul信的請入來登記 [複製鏈接]

Re: 收到st.paul信的請入來登記

Tigermama 寫道:
O+'sLover,

想問一下,是否考唔到 SPK,仲有機會入到 SPN ?

Tigermama,

SPN's application deadline 已經過左 !

[quote]
jollyma 寫道:
唔好意思,想問如果考唔到入SPK 06年K1,咁如果SPN收,都應該係插班06年n2,唔係n1

貢獻勳章

[quote]
jollyma 寫道:
唔好意思,想問如果考唔到入SPK 06年K1,咁如果SPN收,都應該係插班06年n2,唔係n1
[img]http://forum.baby-kingdom.

apapa,

我意思係是否考唔到 SPK,仲有機會 "插" 入到 SPN ?

apapa 寫道:
[quote]
O+'sLover,
想問一下,是否考唔到 SPK,仲有機會入到 SPN ?

Tigermama,
SPN's application deadline 已經過左 ![/quote]
[

apapa,
我意思係是否考唔到 SPK,仲有機會 "插" 入到 SPN ?

I don't think you can do that, 同埋SPN係唔accept 插班架好似(pls correct me if i am wrong)

apapa,

點解有人可以咁做既 ??

O+'sLover 寫道:
而我知道 st paul 有個 case家姐入左, 唸住阿妹都會收, 但係就reject 左, 好彩最後入左隔離spn (當事人睇到唔好介意.)
[

apapa,

點解有人可以咁做既 ??

[quote]
而我知道 st paul 有個 case家姐入左, 唸住阿妹都會收, 但係就reject 左, 好彩最後入左隔離spn (當事人睇到唔好介意.)
[/quote]

我諗佢個case係好似我咁; 我apply左今年both SPK and SPN(我個係細囡), 咁SPK唔收我個囡,但可能SPN會收,咁咪可以入SPN囉!(但SPN仲未in 架) 

spn係唔接受插班,但on waiting list又另計呀...可能成年後先通知呢......
apapa 寫道:
[quote]
apapa,

I don't think you can do that, 同埋SPN係唔accept 插班架好似(pls correct me if i am wrong)[/quote]

Name----BD(yr/mth)--Boy/Gri----Result(am/pm/rej)

golfland---------04 Feb-----girl---- AM
esmehouse------04 Jul-----Boy-----AM
lane106107------??Jan-----Girl-----am

unchichiamy-----04 May---Boy------PM
雪瑩媽咪----------04 Jul-----Girl------PM
bobo8x8---------?? Feb---- Girl------PM
princess_mama--??Jun----Girl------PM
pakyu0429-------04 Feb----Girl-----pm

may1668---------04 Aug---Boy-----wait
chingbb-----------04 Aug---Girl-----waiting (更正)
may1668 friend--04 SEP---Girl-----rej
QQ200409--------04 SEP----Girl----waiting (更正)
bobomegan-------04 Aug---Girl-----waiting
MD----------------04 SEP---Girl-----waiting
apapa-------------04 DEC---Girl----rej
tlai-----------------04 Small Girl----rej
npapik------------04 Dec--Girl-----rej
mypybaby------04Aug-----Boy----rej
mypybaby-----04 Sept-----Girl----waiting list

是否全部唔得的都是 waiting list ??

該用戶已被刪除

QQ200409 寫道:
Name----BD(yr/mth)--Boy/Gri----Result(am/pm/rej)

golfland---------04 Feb-----girl---- AM
esmehouse------04 Jul-----Boy-----AM
lane106107------??Jan-----Girl-----am

unchichiamy-----04 May---Boy------PM
雪瑩媽咪----------04 Jul-----Girl------PM
bobo8x8---------?? Feb---- Girl------PM
princess_mama--??Jun----Girl------PM
pakyu0429-------04 Feb----Girl-----pm
yenny-------------04 Aug----Girl-----pm

may1668---------04 Aug---Boy-----wait
chingbb-----------04 Aug---Girl-----waiting (更正)
may1668 friend--04 SEP---Girl-----rej
QQ200409--------04 SEP----Girl----waiting (更正)
bobomegan-------04 Aug---Girl-----waiting
MD----------------04 SEP---Girl-----waiting
apapa-------------04 DEC---Girl----rej
tlai-----------------04 Small Girl----rej
npapik------------04 Dec--Girl-----rej
mypybaby------04Aug-----Boy----rej
mypybaby-----04 Sept-----Girl----waiting list

是否全部唔得的都是 waiting list ??

醒目開學勳章 王國長老

我都唔係有咩惡意 , st paul點講都係一間好既學校, 不過就"申請"方面, 真係好老土lor
正如好多人問, 明明唔收插班, 點解有人入到......咪就係"人事"之嘛! 好似我個case, 點解我女女無得in, 點解我朋友個女有得in(雖然最後衰左), 因為我唔識人, 無辦法爭取到d咩 (連親手去交份portfolio都俾個校工黑口黑面對住, 問我有無問過校務處收唔收), 因為我朋友日日湊個細女返學可以ai到老師校長(我朋友自己都係咁講)
你問我公唔公平, 我一定話唔公平! 如果因為有d applicants特別叻, 所以有得in, 我"輸"得心服口服, 但係而家唔係, 所以我有咁一番怨言
呻完! (絕對唔係針對邊一位, 我只係嬲間學校姐, 請唔好介意)
KaHeiBaBa 寫道:
[quote]
Charlotte_mom 寫道:
入唔到spk都入到spn, 一定係插班啦
............

囡囡舊年考唔倒 SPK, 最後考入 SPN 讀 N1 (03 Oct 出世), 囡囡果班都有同學(03 Oct-Dec 出世)係咁樣; 我承認大女投考 SPK or SPN or 甚至 培正 都會有一定優勢, 因為今年囡囡考培正, 收佢讀上午班(純粹畀囡囡試一試, 因為舊年冇資格考); Btw, 我亦從舊年投考0既 SPN 家長中得悉, 就算係超大女(1st Oct 03 出世), 一樣係連 IN 都冇得 IN !!  :cry:

純粹分享, 絕無惡意, 謝謝 !![/quote]

O+'sLover,

多謝你既意見,我想問你既小朋友讀得開唔開心呀 ?
功課多唔多,多唔多活動 ??

唔好意思,太多問題
[

所有學校都係有人事着數D架啦,唔止係SPK。BUT有時都會例外既,我DADDY有個朋友十分有$$$,好多人事,但都搞唔到個女出年入SPK讀K1。

我識一個BK既MAMI,佢個女好SMART既(佢好多野講架),但上年IN SPK既時,係WAITING LIST。佢無任何人事,但最後佢用誠意打動到校長收佢個女。

用誠意係可以用好多方法,唔一定要面對面架。

另外,我有好多朋友都係ST.PAUL既OLD STUDENT,據我所知,ST.PAUL喜歡收D外表斯文而聰明既學生同外表斯文既家長,太表現既學生同家長唔係佢地既CUP OF TEA。所以IN ST.PAUL唔洗答太多野架,問一句答一句就OK架啦,唔係好易OVER左架。

純粹分享, 絕無惡意, 謝謝 !!。

AGREE。~~就算人事都係"考", 要人地覺得你得先可以~~

講開又要搭訕, 我又唔覺得識人介紹有問題, 好似我家姐個女都係用人事"考"入德望插班, 就算人事都係"考", 要人地覺得你得先可以, 唔得入到去都死la, 所以咪天時, 地理, 人和. 況且又冇害人, 只係同大家一樣為仔女好.

重有一樣冇講, 我外甥女係細女, 住九龍區, 佢媽咪想入根德或 st cat. 但兩間都唔收, 但 st paul 收左下午班, 佢話好彩下午, 唔係都唔知點算, 因為佢之前叫阿仔起身返學都搞到家嘈屋閉, 如果阿女讀上午, 佢冇信心可以6:30起身, 7:20前搭校車.

總之都係個句,名牌不名牌唔係重要, 希望大家仔女入到 "好" 學校, 開開心心. 咁我好好彩, 阿仔阿女都入到兩間教學方式完全不同但都好開心的學校.

gloriababy 寫道:
所有學校都係有人事着數D架啦,唔止係SPK。BUT有時都會例外既,我DADDY有個朋友十分有$$$,好多人事,但都搞唔到個女出年入SPK讀K1。

我識一個BK既MAMI,佢個女好SMART既(佢好多野講架),但上年IN SPK既時,係WAITING LIST。佢無任何人事,但最後佢用誠意打動到校長收佢個女。

用誠意係可以用好多方法,唔一定要面對面架。

另外,我有好多朋友都係ST.PAUL既OLD STUDENT,據我所知,ST.PAUL喜歡收D外表斯文而聰明既學生同外表斯文既家長,太表現既學生同家長唔係佢地既CUP OF TEA。所以IN ST.PAUL唔洗答太多野架,問一句答一句就OK架啦,唔係好易OVER左架。

純粹分享, 絕無惡意, 謝謝 !!。

怪唔知得interview果日連我自己都唔知自己up緊咩, 最後佢都收左阿囡~! 原來係因為全家人著左全屋最c文果套衫去in!!!   
該用戶已被刪除

醒目開學勳章 王國長老

O+'sLover
我都要講聲唔好意思, 我都太衝動了!
我都只係一時有感而發, 希望唔會令你朋友俾人"估身份"而變成困擾

pakyu0429 寫道:

怪唔知得interview果日連我自己都唔知自己up緊咩, 最後佢都收左阿囡~! 原來係因為全家人著左全屋最c文果套衫去in!!!   

我同我老公都係呀

醒目開學勳章

我老公個日係著牛仔褲架喎

princess_mama 寫道:
[quote]pakyu0429 寫道:

我同我老公都係呀[/quote]
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題