用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思明年$0 學費
go

啓思明年$0 學費 [複製鏈接]

啓思明年$0 學費

大家點睇 ....

Re: 啓思明年$0 學費

我阿仔本身都係讀緊啟思既nursery, 我覺得如果佢地keep本身既師資, 0學費係好事

其實$0學費,是否某間啟思才適用呢?
因為我知道又一村個間唔係!

另外你地又會唔會因為$0學費才選擇啟思呢?

EilyMum 寫道:
因為我知道又一村個間唔係!

另外你地又會唔會因為$0學費才選擇啟思呢?
係其中一間分校!

但我嗰日睇新聞...阿趙校監話全線分校$0學費喎......

VIR,

我冇睇TV 趙校監點講呀, 不過我就知道係其中一間分校先試行0學費, 我諗可能試下效果先決定其他分校係點掛.

EilyMum,

未必喇....因我本身唔BUY啓思嗰concept....佢哋推行以母語為先....所以舊年啓思收我嗰囡,我都唔讀...咁無理由k.2又轉去啓思呀 !!係咪 ?況且阿囡而家讀得好地地...我唔想佢轉換一個新既學習環境
其實而家啓思好明顯喺度以本傷人啦...阿趙校監都講明每個月要蝕幾萬元

咁點解佢要以本傷人呢

Re:

比我感覺好學店, 攪到好似旅行團咁爭客   

原來係咁....不過趙校監真係幾聰明...雖然開頭要蝕錢,因資助每名學生祇有$10000....但過多幾年後...學資處就會資助每名學生去到$16000,咁啓思而家收多些學生,到時就會轉虧為盈啦   

cway 寫道:
VIR,

我冇睇TV 趙校監點講呀, 不過我就知道係其中一間分校先試行0學費, 我諗可能試下效果先決定其他分校係點掛.

因為要吸納多些學生,呢個係有關市場佔有率既問題,不過講來講去都係一字咁淺,就係想搵錢囉 

cway 寫道:
咁點解佢要以本傷人呢

VIR 寫道:
原來係咁....不過趙校監真係幾聰明...雖然開頭要蝕錢,因資助每名學生祇有$10000....但過多幾年後...學資處就會資助每名學生去到$16000,咁啓思而家收多些學生,到時就會轉虧為盈啦   
但係到有$16,000既時候, 5只佢一間學校有架, 其他學校收 $16,000學卷 + 本身學費, 5係仲好咩

唔知點解,我覺得佢好似搞到自己好CHEAP咁...

但到時啓思已成功因零學貴而吸納了大量學生啦......可能到時會有些學校因收生不足而要關校呢,係咪......

cway 寫道:
[quote]
VIR 寫道:
但係到有$16,000既時候, 5只佢一間學校有架, 其他學校收 $16,000學卷 + 本身學費, 5係仲好咩 [/quote]

Yes, just for 啟思幼稚園(華景), 相信係因為呢間分校比較' 山ka啦', so 以$0學費吸引該區學生
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

Re:

我個囝今年o係深灣軒啟思讀N1...$29800一年..我打去問佢地話今年9月讀K1係收$24000一年(學卷制)..所以我估$0學費都係o個間分校. 同埋校監想宣傳下咁.

..但其實我真係唔想佢轉學卷制..甚至係$0學費...自私講句唔想太多人讀! 資源一定會爭d.....又好似降格咁...

-_-
獅子囝生於2005年9月24日. 16個月大啦.... :-)

VIR 寫道:
但到時啓思已成功因零學貴而吸納了大量學生啦......可能到時會有些學校因收生不足而要關校呢,係咪......
都係播

SaBB 寫道:

Yes, just for 啟思幼稚園(華景), 相信係因為呢間分校比較' 山ka啦', so 以$0學費吸引該區學生
個間山卡啦既分校好近我屋企   

me too
it just take me less than five minutes to get there
its very attractive but st Catherine and Kentville offered seats for son already

Should I take Creative or not
Can someone advise me?

Thanks
‹ 上一主題|下一主題