用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入讀07 K1培正o既家長入黎交流吓
go

入讀07 K1培正o既家長入黎交流吓 [複製鏈接]

入讀07 K1培正o既家長入黎交流吓

我兩公婆都覺得培正好, 因為培正係主要用中文教但係又想囡囡英文好d, 所以未有最後決定.  請大家比d意見.  Thanks.

Re: 入讀07 K1培正o既家長入黎交流吓

我同你都有相同的看法,我都有少許擔心佢讀中學時,英文跟唔上,雖然現在想好似長遠咗啲!!!
心裏非常矛盾,我知培正好難考入,所以現在囡囡考到應該覺得好開心和幸運,所以不想放棄學位,但又擔心佢學英文的機會少咗,現在只好考慮下年參加出面啲英文班,等佢英文的基礎好啲.

Re: 入讀07 K1培正o既家長入黎交流吓

我都係擔心囡囡係以中文為主o既教學環境下, 英文會比其它以英文為主學校差d.  個心十五十六.

Re: 入讀07 K1培正o既家長入黎交流

其實我想知培正k1一星期有幾多堂普通話同埋外籍老師教授呢? 有冇人知呀?

培幼無普通話學,我個女現在個間幼兒園反而有得學

我有同事個b在培幼讀緊,佢話培幼有外籍老師教授英語,但英文程度不是太深

其實我看見很多家長認為培正的課程很淺,但據我所知,培正小學的程度頗深,因我的弟弟是在培正畢業,他告訴我雖然培正是中文教學,但培正的數學真的比其它學校深,他說每天早上都要念心算。

其實好視乎家長想小孩向甚麼方向發展。 如果真的十分注重英文,那應緊慎的考慮清楚!

我想問你知唔唔培正中學的其他科目例如科學,生物等是否用英文書,是否用英語教學

據我所知,培正是採用母語教學,但考會考卻考syllabus B。

即是話培正中學英文考syllabus B,但其他科目的考試就用中文,對嗎?

Agree with you.
My observation:
培「幼」的課程,相比根德、宣道等是比較淺,而我亦認同幼稚園是學前教育,主要是培養小朋友學習的興趣。
培「小」的課程,同其他有名小學,應該差不多。
Please correct me if I'm wrong.

可以 寫道:
培幼無普通話學,我個女現在個間幼兒園反而有得學

"語文政策:本校採用中文教學,以增強學生學習效能。英文科方面採用英文中學課程,為學生升學及就業提供更有利條件,每三班由四位老師任教,實施拔尖保底教學策略。中文科方面於中一開始部份實施普通話教學。理科方面則採用英文課本及因材施教,培養學生閱讀英文參考資料的能力,更好地在互聯網世界中進行學習。"
詳見 http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1125

可以 寫道:
我想問你知唔唔培正中學的其他科目例如科學,生物等是否用英文書,是否用英語教學

Yes

koderek,

咁即是話, 讀理科同英文中学冇分別,
只是个名是 " 中中 "

能否提供多少少資料,

1. 文科與理科比例是多少 ?

2. 三班有4个老師, 多出的1个老師是否同時照顧3班学生 ?

另朋友說如k3選擇直升小学, 学校知道你出去考其他小学后會cut咗你个位, 是否真有其事 ?

點解去考其他私校, 培正會知道 ?從那个渠道知道 ?

Graham mum

koderek 寫道:
"語文政策:本校採用中文教學,以增強學生學習效能。英文科方面採用英文中學課程,為學生升學及就業提供更有利條件,每三班由四位老師任教,實施拔尖保底教學策略。中文科方面於中一開始部份實施普通話教學。理科方面則採用英文課本及因材施教,培養學生閱讀英文參考資料的能力,更好地在互聯網世界中進行學習。"
詳見 http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1125

[quote]
可以 寫道:
[/quote]

Graham mum,

唔好意思,搭下嘴!

應該咁講!如果你參加

以我所知,培幼的學生是能夠申請官津小一第一階段的「自行分配學位」,而培正是不會知道的。第一階段的「自行分配學位」結束後,各小學就要上報收生名單比教署。這時間,你就要在培小同「統一派位 - 幸運大抽獎」之中選擇其一。
當然,如果你考的其他學校是私校,培正也是不會知道的。

enyay,

Thank you for your information.對我决定讀边间学校好有用

我个係仔, 讀培幼好似比讀KV有保証, 因為GUARANTEE有个名小学位

我知小学程度深,因姑媽个仔讀小ニ, 佢話常識科成日問埋D唔識答的問題, 而姑媽本身是碩士,又是教中学,但她竟然話有些問題佢要上網找答案,因為太富思考性

Graham mum

[quote]
enyay 寫道:
Graham mum,

唔好意思,搭下嘴!

應該咁講!如果你參加

Graham,  

You're welcome!! I had been struggling between SC and PC too.

After discussed with my husband, we chose PC eventually as PC has the primary school and high school as back up.

Anyhow, l will try for another private primary as well, but of course I won't join the lucky draw.

[quote]
Graham 寫道:
enyay,

Thank you for your information.對我决定讀边间学校好有用

我个係仔, 讀培幼好似比讀KV有保証, 因為GUARANTEE有个名小学位

我知小学程度深,因姑媽个仔讀小ニ, 佢話常識科成日問埋D唔識答的問題, 而姑媽本身是碩士,又是教中学,但她竟然話有些問題佢要上網找答案,因為太富思考性

Graham mum

[quote]
enyay 寫道:
Graham mum,

唔好意思,搭下嘴!

應該咁講!如果你參加

Graham,
我理解係:英中用英文課本用英文教授, PC用英文課本用中英文教授.
1. 中四五文理係1比1各3班, 中六七文1班理2班

Graham 寫道:
koderek,

咁即是話, 讀理科同英文中学冇分別,
只是个名是 " 中中 "

能否提供多少少資料,

1. 文科與理科比例是多少 ?

2. 三班有4个老師, 多出的1个老師是否同時照顧3班学生 ?

另朋友說如k3選擇直升小学, 学校知道你出去考其他小学后會cut咗你个位, 是否真有其事 ?

點解去考其他私校, 培正會知道 ?從那个渠道知道 ?

Graham mum

[quote]
koderek 寫道:

[quote]
可以 寫道:
[/quote][/quote]
‹ 上一主題|下一主題