用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴, 大提琴交流區
樓主: gunwaiting
go

小提琴, 大提琴交流區 [複製鏈接]

Re: 小提琴, 大提琴交流區

CherylMommy 寫道:
please let me know where can I get a 1/8 at $1450 also!  My daughter's cello teacher charged me $3600 for a USED made in China 1/10 cello and she is gonna sell me another USED cello for more $$$
thanks

其實市面上有很多琴行都可搵到under 2000的cello
如要幫手可pm我

CherylMommy 寫道:
My daughter's cello teacher is charing me $400/45mins (one on two) and $800/45mins (one on one), is she charing too high??

$400/45mins 係一堂計嗎? 還有你的小朋友幾級?
唔同級數價錢都有分別

最重要是你小朋友的老師教得怎樣, 你小朋友喜不喜歡? :

Amandakok 寫道:
你真係好好, 次次有家長問題,你都好答得好詳盡   
我囡囡7歲, 考咗中提琴皇家試3級, 佢一直都好想學小提琴, 但係佢老師怕佢睇譜會亂, 所以唔建議,要等多一年到囡囡考咗5級至學.
我想問,佢而家學係唔係唔好?
幾時學至好??    

謝謝你呢, 但呢排音樂節和皇家試, 少了上來

小提琴和中提琴理論上技巧是差不多的, 最大分別在於樂譜上
幾時學會較好就要看看你小朋友可以拎到幾多時間出來練, 練琴是很重要的, 始終小朋友的新鮮感較強烈, 要令他們保持一定時間練習是最困難的事

睇到有好幾個家長都有弓的問題, 本人現有小小見解:
首先買弓時最重要要注意支弓有無彎, 從弓根望至弓尖, 新弓不論質數好壞都應該是直的
弓的價錢差別亦很大, 幾十至天價都有, 但我自己的意見是, 與其買支幾千蚊的弓, 倒不如花$$在弦線上, 畢竟線的質數相比起弓的質數重要得多

簽名被屏蔽

可否亦pm給我,請問是否上門?
亦想知道學小提琴的學費?
Thks a lot!

醒目開學勳章

有1/4大提琴平售,小朋友只用了3個月,9成新,有興趣pm我,thanks!

簽名被屏蔽

各位我想請教,我囡囡學左小提琴半年, 每日佢應該要練習幾多     

練習呢家野.... 幾時都係愈多愈好啦....

如果你問最少係幾多, 我就只能好行貨咁答你: 因人而異。有d人唔使點練, 一練就正確, 練多兩三次就收得工; 有d人練極都錯, 練幾百次都唔成功, 你話點好?

再行貨d答, 半個鐘啦, 上堂都上半個鐘, 起碼都練番一堂上堂咁耐囉, 唔係上堂就冇energy上半個鐘0家啦。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

簽名被屏蔽

很同意kaka0814的說法
但有樣要補充的是練習最好每天都保持住
不要一整個星期練得1,2次而又每次成個幾鐘

有時候要讓小朋友練習, 家長和老師必須好好配合
鼓勵和獎勵是很重要的

醒目開學勳章

醒目開學勳章

在大提琴的日常學習中, 其實與小提琴沒有多大分別, 一樣有歌仔拉, 一樣要練scale和練習曲.
參加樂團和獨奏有唔同既樂趣, 當然每種樂器做獨奏和伴奏的機會唔同, 例如敲擊唔會做主音, 但好突出, 又例如, 我相信大部份人都唔鍾意低音大提琴的音色(單獨聽), 但是,如果交響樂團無左佢, 出來的效果會好遜色. 當小朋友在樂團中慢慢成長就自然享受到當中樂趣, 到時佢唔會只係聽到自己拉d乜, 而係聽到整個個樂章出來既效果. 當佢練樂團歌既時候, 佢腦海中會浮現整個樂章既音樂, 所以一樣好有樂趣架.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題